Ældre uden pårørende er dårligere stillet: - De bliver tabt på gulvet
Nedskæringer har gang på gang ramt ældreområdet. Særligt går det ud over de ældre, der ingen pårørende har.
Time efter time foran flimmerkassen med en våd ble.
Mangel på hænder i ældreplejen betyder, at der hverken er tid til social kontakt eller til at hjælpe de ældre på toilettet. Hårdest rammer det dem uden pårørende.
- De ældre uden pårørende bliver tabt på gulvet. For når kommunerne laver nedskæringer, går det særligt ud over dem, fordi de ikke har andre til at hjælpe, siger formanden for Foreningen Pårørende i Danmark, Marie Lenstrup.
Hårdt brug for pårørende
Også inde hos Ældre Sagen ser man det som et problem, at de pårørende ofte må træde til, fordi der ikke er hænder nok i hjemmeplejen.
Faktisk viser Ældre Sagens tal fra 2015, at hvert tredje voksne barn bruger minimum tre timer om ugen på deres pårørende. Timer som ældre uden pårørende har lige så meget brug for, men ikke får.
- Hvis niveauet skal holdes oppe, så kræver det en indsats fra de pårørende. Derfor er man også dårligere stillet, hvis man ikke har pårørende, siger seniorkonsulent hos Ældre Sagen Marie Lilja Jensen.
Afværgede indlæggelse
En af dem, der har været heldig at have en flok pårørende, der kunne råbe op, er 79-årige Kurt Herman Jacobsen. I sommers flyttede han ind på et Plejecenter i Greve. Det var ifølge datteren, Annette Jacobsen, ingen succes til at starte med.
- Jeg fandt ham dehydreret og uden høreapparat og briller, hvor han ikke havde været i bad i flere uger. Det var helt forfærdeligt og gjorde meget ondt at se ham sådan, siger hun og fortsætter:
- Hver gang jeg tog hjem, græd jeg. Det var uværdigt og ikke noget, et menneske skal opleve.
Hun var sammen med sin mor og søster nødt til at træde til, for at der blev gjort rent, og faderen fik vand nok, da han ikke selv er i stand til at løfte et glas.
- Jeg tør slet ikke tænke på, hvordan hans hverdag ville se ud, hvis vi ikke var her. Så havde min far ikke fået nok at drikke, og så var han måske blevet indlagt, siger hun.
Misforstået brug af pårørende
Inde hos Foreningen Pårørende i Danmark synes man også, at det er ærgerligt, at det bliver lagt så stort et pres på de pårørende.
- Det er en misforståelse, at pårørende er en frivillig ressource, som kommuner og det offentlige kan trække på. Pårørende går ofte ned med stress eller depression, fordi de ikke er utrygge ved den situation, deres kære er havnet i, siger hun.
Ifølge tal fra Aarhus Kommune oplevede hver tredje i 2014 at deres hjælp og omsorg til deres nærmeste var et belastende eller stressende element i hverdagen.
Tid til at betale tilbage
Hos familien Jacobsen er de i dag langt mere tilfredse med plejen af deres far og mand, selvom de stadig selv giver en hånd med.
- Vi har en god dialog med ledelsen, men det er også i kraft af, at vi selv har været meget opsøgende og har bedt om at få gjort tingene bedre, siger Annette Jacobsen.
Hun understreger også, at personalet er meget søde og omsorgsfulde, men at de er for underbemandede til at sørge for det hele. Selv kommer hun på besøg hver søndag og sørger for, at hendes far får rørt sig lidt.
- Han har taget sig rigtig godt af mig, så nu er det tid til at betale tilbage, siger hun.