Nyheder

Liderbuk og Ali Baba: Langelands borgmester skjulte rapport om alvorlige fejl

En konsulentrapport om forhold i Langeland Kommunes asylcentre er blevet holdt hemmelig i 11 måneder. Ulovligt, vurderer mediejurist.

I næsten 11 måneder har Langeland Kommune forsøgt at skjule dele af indholdet i en konsulentrapport, der tegner et dystert billede af forholdene og mangel på ledelse i dele af asylområdet.

Det erfarer Radio24syv

Hemmeligholdt rapport

Rapporten er lavet af konsulenthuset Ramsdal i december 2015. Den bygger på 49 interviews og 140 spørgeskemaer, der er udfyldt af medarbejderne. Rapporten har kostet op mod en kvartmillion kroner.

Kilde: Radio24syv og TV 2

For at undgå at rapporten, der blev udfærdiget i december 2015 af konsulenthuset Ramsdal, blev sendt til kommunen – og dermed kunne findes på de åbne postlister – besluttede Langeland Kommunes borgmester, Bjarne Nielsen, at rapporten i januar blev uddelt på et lukket møde i et af byrådets økonomiudvalg og derefter indsamlet igen af konsulentfirmaet.

Ifølge mediejurist Vibeke Borberg fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole er Langeland Kommunes forsøg på at skjule oplysninger for journalister og offentligheden ulovlig.

- Det er selvfølgelig alvorligt, hvis offentlige myndigheder bevidst prøver at holde dokumenter under radaren ved ikke at journalisere dem, så journalister og offentligheden ikke ved, at de er hos myndigheden, siger hun til TV 2.

Forholdene burde være blevet løst

I rapporten står der blandt andet, at en leder på det siden lukkede Børnecenter Tullebølle "er en katastrofe over for både medarbejdere og asylanter". Eksempelvis har lederen omtalt en asylant for en "liderbuk" og kaldt en kriseramt dreng for "Ali Baba" - hvilket er nedladende slang om en arabisk dreng.

Samtidig beskriver medarbejderne i rapporten ledelsen som "utydelig og selvhøjtidelig", samt at ledelsen ikke er til stede, og at de ikke har en anelse om, hvad der foregår på gulvet. 

Anders Drejer, der er professor ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet fortæller til Radio24syv, at rapportens kritiske indhold burde være blevet løst "inden for ganske, ganske kort tid".

- Det må ikke få lov til at fortsætte i månedsvis eller årevis, siger han til Radio24syv.

Byrådsmedlem: Jeg føler mig snydt

En af dem, der deltog på det lukkede møde, er byrådsmedlemmet Kim Welcher (DF). Hans tillid til borgmesteren er efterhånden helt væk.

- Jeg føler mig snydt og ført bag lyset. Havde jeg hundredprocent vidst, at det var ulovligt, havde jeg aldrig nogensinde gået med til det, siger han til TV 2 og tilføjer:

- Hvis jeg kigger tilbage, kan jeg godt se, at det var ragende galt. Men når de sidder og siger, at det er den måde, man plejer at tackle tingene på – ja undskyld mig, det var måske en smule naivt.

Offentliggørelse af rapporten sker, i kølvandet på at Udlændingestyrelsen har valgt at lukke yderligere tre børnecentre drevet af Langeland Kommune.

Hertil kommer, at to kvindelige medarbejdere på Børnecenter Tullebølle i de forgangne måneder er blevet sigtet for samleje og anden seksuel omgang med syv asylbørn. To asylbørn er også blevet sigtet for voldtægt under sommerens Langelandsfestival, mens tre andre er blevet sigtet for blufærdighedskrænkelse. Derudover kommer en række sager om dårlig ledelse og vold på det lukkede Børnecenter Tullebølle.

Langelands borgmester, Bjarne Nielsen, har i dag ikke svaret på TV 2s henvendelser.