Ny regering

Danmark fik ny regering i dag

Sophie Løhde i tårer: Jeg har lidt svært ved at finde de rigtige ord

Det var en tårevædet Sophie Løhde, der sagde farvel til Sundhedsministeriet.

- Jeg har lidt svært ved at finde de rigtige ord. Og det skyldes ikke, at jeg ikke har noget på hjerte, sagde hun.

- Jeg bliver en lille smule rørt og berørt over at stå her.

Hun overleverer ministeriet til Ellen Trane Nørby(V) og Thyra Frank(LA), der tager den nyoprettede post som ældreminister.

Peter Christensen siger farvel til politik - for nu

Peter Christensen(V) overdrager netop nu Forsvarsministeriet til partifællen Claus Hjort Frederiksen.

PC, som han kaldes, sidder ikke i Folketinget og blev hentet ind, da Carl Holst måtte gå af i september sidste år. Dermed er det et farvel til politik, og Peter Christensen har sågar sagt, at han ikke vil stille op til det næste folketingsvalg, og dermed ligner det et endegyldigt farvel til politik for den 41-årige venstremand.

Men det sagde han også, da han ikke kom i Folketinget sidste år, og TV 2's politiske redaktør Anders Langballe vil da heller ikke udelukke endnu et comeback.

- Det kan man jo ikke, det må man sige, siger han.

Simon Emil Ammitzbøll har overtaget ministerium

Liberal Alliances næstformand, Simon Emil Ammitzbøll, har nu overtaget Økonomi- og Indenrigsministeriet. Det gør han delvist fra Venstres Karen Ellemann, der dog havde titlen som social - og indenrigsminister.

BT's politiske analytiker Søs Marie Serup fastslår, at Liberal Alliances mærkesag dermed er overladt til ham.

- Det er et parti, der har været meget konsekvent i at have fire forskellige mærkesager, der alle har med økonomi at gøre. Og den dagsorden er altså overladt til partiets 'nummer 2', siger hun med henvisning til, at formand Anders Samuelsen har valgt jobbet som udenrigsminister frem for en økonomisk post.

Langballe: Her er rokadens tabere

Anders Langballe, TV 2's politiske redaktør, giver her sit bud på, hvem der står tilbage med sorteper efter udvidelsen af regeringen og sammensætningen af det nye ministerhold.

Han fremhæver især:

- Hans Christian Schmidt, der mister sin post som transportminister.

- Søren Pind, der bliver flyttet fra Justitsministeriet til Uddannelses- og Forskningsministeriet.

- Troels Lund Poulsen, der ikke længere er med i nogen af regeringens centrale udvalg.

- Karen Ellemann, der rykker fra Social - og Indenrigsministeriet til at være minister for ligestilling og nordisk samarbejde.

Transportminister bliver takket med kål

Også i Transportministeriet har en ny mand nu taget over. Liberal Alliances Ole Birk Olesen har overtaget for Venstres Hans Christian Schmidt. Olesen forærer grønkål til sin forgænger, og det er der en god grund til.

- Du plejer at komme tilbage som minister, det er ligesom højtiderne, siger Ole Birk Olesen, der derfor forærede ingredienser til julens grønlangkål.

Claus Hjort: Jeg forstår jo ikke noget af det her

Den afgående finansminister, Claus Hjort Frederiksen(V), siger i sin tale, at han er meget tryg ved de udregninger, medarbejderne laver i Finansministeriet - for han anerkender, at han ikke selv er helt med.

- Jeg er jo jurist, og jeg forstår ikke noget af det her, sagde han til applaus fra salen.

Til sin afløser, partifællen Kristian Jensen, understregede Hjort Frederiksen, at det er med ro i sindet, at han overleverer til netop ham.

- Du skal kunne trylle økonomiske midler frem. Og for at hjælpe dig har jeg købt dig begyndertryllesættet. Med 225 illusioner, der er nemme at lære. Så du kan sige 'ingenting her, ingenting der', og pludselig står de med en flot buket. Tillykke mod jobbet, sagde Claus Hjort Frederiksen, der skifter til posten som forsvarsminister.

Flere ministerier bliver overleveret

Det er en travl dag i ministerierne. I løbet af den seneste time er både Erhvervs- og Vækstministeriet samt Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling blevet overdraget. Netop nu er overdragelsen i Finansministeriet i gang.

Bertel Haarder holder sin sidste ministertale

Bertel Haarder(V) har nu taget ordet i Kultur- og Kirkeministeriet, som han overleverer til Mette Bock(LA). Haarder har ikke fået en ny ministerpost i trekløverregeringen og har selv antydet, at det måske er slutningen på hans ministerkarriere, der har været i alt 22 år - det meste nogensinde.

Han overleverer en filtkølle til sin afløser.

- Den kan du bruge, når du skal slå på stortromme til kulturen og det, du tror på. Men, den kan også bruges, hvis lillebror Anders(Samuelsen, red.) begynder at kravle for langt op i et træ, siger Bertel Haarder.

Søren til Søren: Du kan bande på, jeg ikke er sur på dig

Søren Pind(V) har overleveret Justitsministeriet til Søren Pape Poulsen(K). Det skete i god stemning, selvom Søren Pinds skifte til Uddannelses- og Forskningsministeriet af TV 2's politiske redaktør kaldes for 'et klart skridt nedad'.

- Du spurgte mig, om jeg var sur på dig. Det kan du bande på, jeg ikke er, lød det fra Søren Pind.

Han gav sin efterfølger en stok, som han dels kan støtte sig til og dels bruge til at slå ned på urostifterne.

Søren Pind understregede desuden, at det ærgrede ham, at han ikke nåede at blive færdig med sit forslag omkring ungdomskriminelle.

I et interview efter overdragelsen erkender Søren Pind, at det ikke var med hans gode vilje, at han takker af.

- Jeg er ærgerlig. Ærgerlig over, at jeg ikke kan gøre tingene færdige. Men justitsminister er en partilederpost, så når der er tre partiledere, vidste jeg da godt, at den var i spil. Jeg havde gerne fortsat, siger han.

En lille sparegris og en rejseguide til Kristian Jensen

Anders Samuelsen har nu modtaget kontrollen med Udenrigsministeriet, og det skete med et par gaver til sin forgænger, Kristian Jensen.

Det blev til en meget lille sparegris, så den kommende finansminister ikke kan samle alt for meget ind i skatter. Og en rejseguide til Danmark, fordi Kristian Jensen jo 'ikke har været meget hjemme', som Samuelsen sagde det.

Overdragelser af ministerier er nu i gang

Eftermiddagen kommer primært til at handle om de traditionsrige overdragelser af ministerier fra de forhenværende ministre til de nyudnævnte. Først på dagsordenen er udenrigsministeriet, der skal overdrages fra Kristian Jensen(V) til Anders Samuelsen(LA).

Departementschef Ulrik Vestergaard Knudsen har nu sagt farvel til Kristian Jensen med en udviklingsbold og en regnemaskine - så den kommende finansminister lige kan regne tingene efter.

Kristian Jensen giver til gengæld en kasket med teksten 'Ja!' til Anders Samuelsen. Det er en henvisning til folkeafstemningen om afskaffelsen af retsforbeholdet i december sidste år, hvor Liberal Alliance anbefalede et nej, mens Venstre anbefalede et ja.

- Det er for at markere din nye holdning til EU, sagde Kristian Jensen til sin afløser.

Støjberg: Jeg var meget nervøs

En af de få ministre, der ikke får ændret sit arbejdsliv efter regeringsudvidelsen, er Inger Støjberg(V). Hun fortsætter nemlig som udlændinge- og integrationsminister.

- Jeg var nervøs. Faktisk ret meget. Det er jo en lidt underlig dag, når man går og venter på det opkald, siger hun, og fortæller om sit tidsfordriv:

- Jeg fik revet blade sammen og klaret alle de ting, der ligger og venter. Så var jeg hjemme hos mine forældre og bare sad og stenede til noget tv. Fik nogle æbleskiver og klappede min hun. Sådan nogle ting.

I sidste ende måtte hun dog blot opgive det lille Boligministerium, som bliver nedlagt som selvstændigt ministerium.

- Jeg ved simpelthen ikke, hvorfor jeg fik lov at beholde posten. Det kan være, der ikke var andre, der ville have den, siger hun.

Wammen: Regeringen rykker mod højre

Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen, er bekymret over, at den nye trekløverregering ser ud til at rykke mod højre.

- De rykker væk fra det brede samarbejde. Det ærgrer mig, siger han.

Han fremhæver særligt fokus på topskatten og en mindre offentlig sektor som belæg for, at det bliver en mere borgerlig regering.

Langballe: Hans Christian Schmidt er en taber i denne omgang

Selvom ministerstanden i alt er blevet udvidet med fem ministre, er der fire Venstre-ministre, der ryger helt ud - Hans Christian Schmidt, Jørn Neergaard Larsen, Bertel Haarder og Peter Christensen.

TV 2's politiske redaktør fremhæver Hans Christian Schmidt, der hidtil har været transportminister, som den måske største taber af de fire i denne omgang.

- Hans Christian Schmidt er en stærk mand i Venstre. Han er jo ikke en politiker, der nødvendigvis brager ud på den store scene, men han har i mange år har spillet en meget central rolle i Venstre. En politiker, der stod last og brast med Lars Løkke Rasmussen, da stolen vaklede under ham i sommeren '14.

- Nu skal han så tilbage og må siges at være en af taberne i den her runde. Hans Christian Schmidt synes næppe selv, at hans politiske talent passer til at være et menigt medlem af folketingsgruppen, vurderer Anders Langballe.

De fire afgående ministre skal i audiens hos dronningen klokken 12.15.

Ministerholdet er kommet ud af Amalienborg

Det nye ministerhold har nu mødt dronningen og er kommet ud af Amalienborg. Dermed er ministrene officielt udnævnt.

Konservative stedfortrædere på plads

De konservative skal have stedfortrædere ind for de nyudnævnte ministre. De tre nye medlemmer bliver Orla Østerby, der er førstesuppleant for justitsminister Søren Pape Poulsen, Brigitte Klintskov Jerkel, der er førstesuppleant for erhvervsminister Brian Mikkelsen og Anders Johansson, der er stedfortræder for børne- og socialminister Mai Mercado.

En af dem, Orla Østerby, kan du møde her.

Her er tidsplanen for dagen

Når ministerholdet er færdigt på Amalienborg, står resten af dagen på overdragelser af ministerier. Det første er Udenrigsministeriet, som Kristian Jensen(V) overdrager til Anders Samuelsen(LA) klokken 13.15. Se hele tidsplanen i denne artikel.

Bror og søster begge i regeringen

Der er måske ikke så mange, der ved det, da de ikke har samme efternavn. Men Anders Samuelsen og Mette Bock fra Liberal Alliance er faktisk søskende. Og det er første gang, to søskende sidder i samme regering siden Hans og Per Hækkerup i 1960'erne. Det har TV 2's politiske redaktør Anders Langballe gravet frem fra arkiverne. 

Ministerkortegen ankommer på Amalienborg

Ministerholdet er netop ankommet til Amalienborg, hvor de inden længe skal møde dronningen for formelt at blive udnævnt til ministre. På billederne her kører kortegen anført af Lars Løkke Rasmussen fra Christiansborg.

Analytiker: Ny regering er stærkere end den sidste

- Den bliver stærkere, men den er stadig ikke stærk.

Sådan lyder analysen fra BT's politiske redaktør Søs Marie Serup om den nye VLAK-regering.

- Den er per definition stærkere end den tidligere, fordi den er større. Men det er stadig en klar mindretalsregering, så den er ikke i kategorien stærk, siger hun.