Hvenegaard efter Se og Hør-dom: - Godt der bliver sat grænser
En historisk dom er afsagt i Se og Hør-sagen. Fem ud af seks tiltalte er idømt fængselsstraffe. Her er de kendte ofres reaktion.
Torsdag klokken 12 faldt der dom i den omdiskuterede Se og Hør-sag. En blev frikendt og fem andre dømt.
Skuespiller og tv-vært Pelle Hvenegaard, der var en af de seks kendte, der politianmeldte udgiveren Aller, siger om dommen:
- Det er godt, at der nu er blevet sat nogle grænser for, hvad man må og ikke må.
Tidligere chefredaktør på Se og Hør, Henrik Qvortrup, straffes med tre måneders ubetinget fængsel og et års betinget fængsel.
Den tiltalte Tys Tys-kilde, med det borgerlige navn Peter Bo Henriksen straffes med et år og seks måneders ubetinget fængsel.
Tidligere journalist Kasper Kopping idømmes fire måneders betinget fængsel og samfundstjeneste i 100 timer, tidligere journalist på Se og Hør, Kenn B Rasmussen, straffes også med fire måneders betinget fængsel.
Tidligere chefredaktør på Se og Hør, Kim Henningsen, idømmes et års betinget fængsel og 200 timers samfundstjeneste.
Tidligere chefredaktør på Se og Hør Per Ingdal frifindes.
Hos sangeren Rene Dif vækker dommen forargelse.
- Den viser, hvor latterligt det danske retssystem er. I det her land kan du gøre hvad som helst og blot få et lille slag over hånden.
Rene Dif havde gerne set, at Henrik Qvortrup og de involverede var røget tre år ind og sidde.
- Der er ingen grund til at folk skal gå og snage. Det er ikke okay, at man kan gå rundt og gøre, hvad man har lyst til at så slippe på den her måde, siger Rene Dif.
Rene Dif var blandt de kendte personer, der var nævnt som har været udsat for overvågning af privatlivet. Se og Hør skrev blandt andre historier om Rene Difs ferier i Sydfrankrig.
Mindst 135 kendte er blevet søgt i databaserne. Heriblandt er nogle af de kendte Jarl Friis Mikkelsen, Pelle Hvenegaard, Casper Christensen, Frederik Fetterlein, Line BaunMorten Helveg, Kasper Holten og Camilla Miehe Renard.
Morten Helveg: Punktum
Dommen i Se og Hør-sagen har sat punktum for et langt forløb for den radikale EU-parlamentariker Morten Helveg Petersen. Han var en af de kendte, som den såkaldte tys-tys-kilde udleverede kreditkortoplysninger om.
- Jeg er tilfreds med, at det har kørt efter bogen, og at domstolen har truffet en dom. Det er det, vi har et retssystem til, siger Morten Helveg Petersen.
Om Se og Hør-sagen
Det er små 1.000 dage siden, at Se og Hør-skandalen begyndte at rulle.
De fem tidligere ansatte på Se og Hør hævder, at de ikke kendte til de metoder, som Tys Tys-kilden benyttede til at erhverve sig fortrolige kreditkortsoplysninger om kendte og kongelige. Oplysninger, som Tys Tys-kilden solgte til Se og Hør, og som hjalp ugebladet til at lave afslørende historier.
Justitsminister, Søren Pind, betragter Se og Hør-sagen som principiel og alvorlig.
- Jeg afventer anklagemyndighedens stillingtagen til ankespørgsmålet. Men uagtet sagens udfald har jeg allerede varslet en markant hårdere kurs over for medier, der krænker privatlivets fred eller bringer ærekrænkende beskyldninger. Samtidig arbejder vi på en samlet strategi for en stærkere beskyttelse af danskernes data, ligesom vi er ved at indføre nye europæiske regler, som også skal styrke beskyttelsen af borgernes oplysninger, skriver justitsministeren i et skriftligt svar til TV 2.