Nyheder

TV 2: Farvel til brug af meningsmålinger som vi kender det

Cheferne fra Radio24syv, Politiken, TV 2 Nyhederne og DR lover alle, at de oven på præsidentvalget i USA vil bruge meningsmålinger anderledes.

Panelet i søndagens Presseloge var enige om, at meningsmålinger fremadrettet skal bruges anderledes.  

- Nu er det tredje gang inden for halvandet år, hvor vi har set, at meningsmålingerne rammer ved siden af. Det skader vores troværdighed og hele dansk presses troværdighed, og det er vi nødt til at tage konsekvensen af, siger Jacob Kwon, nyhedschef på TV 2 Nyhederne.

Derfor har TV 2 nu vedtaget en ny politik for brugen af meningsmålinger.

- For det første skal vi gøre os umage med at tage forbehold. For det andet stopper vi med at lave historier inden for den statistiske usikkerhed. Og for det tredje går vi i gang med et projekt med vores regioner, så vi kan få en bedre føling med alle dele af befolkningen i hele landet, uddyber Jacob Kwon i Presselogen.

Fristende at droppe dem

Den metode bakker DR op om.

- Det føles fristende helt at droppe meningsmålinger, men de politiske partier vil lave målinger, og tilliden til os vil forsvinde, hvis vi ikke videreformidler det. Men jeg synes, det lyder rigtig fornuftigt, det TV 2 gør, siger Naja Nielsen, nyhedschef i DR Nyheder.

Generelt er der enighed om, at meningsmålinger skal bruges anderledes fremover og holdes ud i strakt arm, som Jørgen Ramskov, direktør på Radio24syv udtrykker det.

- Vi kan jo håbe, at den her arm bliver virkelig strakt denne her gang. Vi skal ikke lave historier på halvanden procents fremgang og huske, at den virkelighed, vi måske betragter som den mest kloge og fornuftige, ikke nødvendigvis er den, alle betragter som den mest kloge og fornuftige, siger Jørgen Ramskov.

Også Politikens chefredaktør, Christian Jensen, stemmer i: 

- Et sted, vi kan være mere hygiejniske med brugen af meningsmålinger, er at tage højde for usikkerheden i dem. Vi skal ikke dække små stigninger og små fald i målingerne. Helt at tage meningsmålinger ud af dækningen, vil jeg dog advare mod, men vi skal lave færre historier med udgangspunkt i meningsmålinger og flere på virkelighed, siger Christian Jensen.