Nyheder

Se, hvor DSB er mest forsinkede: - Det er pinligt og ubehageligt

Flere togpendlere må vente mere end tre minutter på toget, viser de nyeste tal fra DSB. Se her, hvor ofte toget er forsinket på 'din' strækning.

Togpendlere over hele landet oplever for tiden store problemer med forsinkelser hos DSB.

Ifølge DSB's eget mål - 'Tog til tiden' - skal otte ud 10 passagerer ankomme højst tre minutter efter den tid, der står i køreplanen. Det er det fælles mål for DSB og Banedanmark og samtidig en del af begge selskabers kontrakter med staten.

Men tal fra de seneste fire måneder viser, at det mål langt fra bliver overholdt.

Det mærker blandt andre Danny Pedersen, som pendler hver dag fra Roskilde til Tingbjerg i København for at passe sit arbejde som pædagogmedhjælper.

- Togene er nærmest permanent forsinkede, så nu er jeg begyndt at tage et tog til Valby, hvor jeg så kan skifte til et andet tog og så til bus. Det er mere besværligt, men lige nu er det den bedste mulighed, siger han.

Udover selv at være pendler er Danny Pedersen også pendlerrepræsentant i domkirkebyen. Og her har utilfredsheden levet i mange år.

- Det er jo både pinligt og ubehageligt, når man kommer for sent, og det er der rigtig mange, der oplever, siger han.

DSB erkender: Det er for dårligt

En opgørelse fra juni, juli, august og september måned viser, at DSB på 13 ud af 19 strækninger er skyld i, at pendlere som Danny Pedersen kommer mere end tre minutter for sent.

Og dermed er der tilføjet endnu en strækning til den kedelige ende af statistikken. I årets første tre måneder var der nemlig kun 12 strækninger, der ikke levede op til kravene.

Det er beklageligt, siger DSB's informationschef, Tony Bispeskov.

- Samlet set har det ikke været tilfredsstillende. Selv om vi i løbet af året har gjort forskellige tiltag er der ikke en eneste måned i år, hvor vi overordnet har opfyldt målet om kunderettidighed, så jeg forstår godt, at passagererne er frustrerede, siger han.

Nedenfor kan du se, hvilke strækninger der er berørt:

Forsinkelserne bekymrer Lone Fruerskov, der er afdelingschef hos Forbrugerrådet Tænks Passagerpulsen. Det er vigtigt, at man kan stole på rejseplanen, lyder det:

- Det er selvfølgelig ikke godt nok. Det er helt afgørende, at man som passager kan komme fra A til B på det tidspunkt, der er angivet i Rejseplanen. Forsinkelser er en meget stor stressfaktor i hverdagen, siger hun.

DSB har lovet bedring før

Så sent som i maj måned beklagede DSB's administrerende direktør, Flemming Jensen, at der dengang kun var syv strækninger, det overholdt målet om tog til tiden.

- Kvaliteten lige nu er ikke, som den skal være, sagde han, og pegede på, at DSB i december lavede den største køreplansændring i mange år, og at det gav nogle udfordringer.

I august blev der så lavet en ny køreplan, hvor tiderne blev justeret, så de stemmer mere overens med virkeligheden, og det fik Flemming Jensen til at love pendlerne, at DSB kommer tilbage på skinnerne - og får en høj rettidighed igen.

Fra august til september faldt den gennemsnitlige rettidighed dog fra 76,4 procent til 75,9 procent.

Det kan du se herunder.

Sidst, DSB levede op til deres mål om tog til tiden var i marts 2015.

Forkert at proppe ekstra minutter i tidsplanen

Tanken om at justere køreplanen er fin nok, siger Lone Fruerskov. Men man skal passe på:

- Man kan jo ikke bare blive ved med at proppe minutter ind i køreplanen, for bliver rejsetiden for lang, så risikerer man, at folk vælger et andet transportmiddel, siger hun.

Hos DSB er det dog netop den umiddelbare løsning på problemerne.

- Der kommer en justering af køreplanen i december, som indlægger en lidt længere tid på f.eks. Padborg-ruten, hvor grænsekontrollen tager længere tid. Men indtil da må passagererne holde øje med rejseplanen, for der vil være forsinkelser året ud, siger informationschef Tony Bispeskov.