Nyheder

Susanne fik kemoterapien med hjem: - Jeg har fået friheden tilbage

Leukæmipatient Susanne Lomholt Rasmussen er gået fra at være indlagt uafbrudt til at få kemoterapien med hjem i en bæltetaske.

- Det er kedeligt. Der sker jo ikke så meget her. Man kan ikke engang gå ud på altanen. 

Susanne Lomholt Rasmussen fortæller om hospitalslivet. Et liv, hun har lært at kende lidt for godt i år 2016. I februar fik hun konstateret sygdommen leukæmi og var indlagt uafbrudt i tre måneder. Men så i sommer ændrede det hele sig. Her fik hun tilbudt at få kemoterapien med hjem på pumpe:

- Det betyder alverden for mig. Det får mig til at slappe mere af, og så giver det bare mere frihed. Jeg kan bage, gå en tur, se fjernsyn – jeg kan gøre lige, hvad jeg vil, siger Susanne Lomholt Rasmussen.

Susanne Lomholt Rasmussen er derfor slet ikke længere indlagt på Herlev Hospital. Hun skal dog stadig møde ind på hospitalet for at få taget blodprøver, og når pumpen skal fyldes op med mere kemoterapi. Men på trods af, at hun ikke slipper helt for hospitalet, gør hjemme-kemoen en markant forskel:

- Jeg er blevet mere glad og tilfreds, fordi jeg kan føre et mere normalt liv og være hjemme hos min mand. Det er positivt for mig at være omgivet af raske mennesker, så det hele ikke handler om sygdom, ligesom det gør på hospitalet, siger Susanne Lomholt Rasmussen.

Godt for patienten og godt for hospitalet 

På Herlev Hospital ser professor på Hæmatologisk Afdeling, Henrik Birgens, også kun gevinster ved hjemmekemoen. For patientens livskvalitet bliver markant forbedret:

- De spiser bedre og mere, deres psykiske situation er bedre, fordi de er sammen med familie og kan fastholde interesser, og så er der heller ikke ligeså stor risiko for infektioner, fordi den bakterieflora der er i hjemmet ikke er nær så aggressiv, som der er på hospitalet, siger Henrik Birgens, professor, Herlev Hospital.

Leukæmipatient Susanne Lomholt Rasmussen fortæller om glæden ved at få kemoterapien med hjem i en bæltetaske.

- Samtidig er det også et stort plus for hospitalet. De færre indlæggelser giver mindre belastning på sengeafsnittet og det gør, at personalet kan bruge kræfterne på en bedre måde og bruge mere tid på de patienter, der ikke kan komme hjem,  siger Henrik Birgens.  

Både Rigshospitalet, Herlev Hospital og Odense Universitetshospital tilbyder lige nu hjemmekemo til deres patienter med leukæmi, mens de hæmatologiske afdelinger i Aalborg og Aarhus er i gang med at indføre behandlingen.