Nyheder

IS-videoer, terrorjubel og halshugget bamse: 50 mistanker om radikalisering på asylcentre sendt til Udlændingestyrelsen

Én gang om ugen har asylcentre mistænkt en beboer for at være radikaliseret. Hellere indberette én gang for meget, end én gang for lidt, lyder det.

Børn, der løber rundt i militærtøj og leger IS-krigere. Og hugger hovedet af bamser. Mænd, der ser henrettelsesvideoer på Ipads og advarer andre beboere om, hvad der sker, hvis man ikke er ”rigtig muslim”.

Facebook-billeder af asylansøgere med maskingeværer. Terror-hyldest og isolation.

Alt sammen er set eller rygtet på landets asylcentre siden den 17. november 2015, og alt sammen er indberettet til Udlændingestyrelsen.

Det viser en aktindsigt, som TV 2 har fået.

50 gange, siden asylcentrene blev forpligtet til det, har medarbejdere sendt en indberetning til Udlændingestyrelsen for at gøre opmærksom på, at en beboer udviser tegn på radikalisering.

Det svarer til lidt mere end én indberetning om ugen.

I nogle af tilfældene har medarbejderne selv observeret en ”mistænkelig adfærd”, men i rigtig mange tilfælde er det asylansøgerne selv, som har været bekymret for andre beboere på stedet og derfor er gået til personalet.

Fakta om de 50 indberetninger

TV 2 har søgt aktindsigt i samtlige indberetninger vedrørende mistanke om radikalisering, som landets asylcentre har sendt til Udlændingestyrelsen i perioden 17. november 2015 til 14. september 2016.

Her kan du se nogle fakta fra indsigten:

 • 50 gange har asylcentrene indberettet en mistanke
 • Mindst 10 af bekymringerne drejer sig om børn
 • 3 indberetninger omhandler trusler om terror
 • 11 indberetninger drejer sig om trusler mod beboere og personale
 • 9 centre er beboere utrygge, fordi andre beboere kontrollerer, hvorvidt de er "gode muslimer"

”I Syrien leger de ikke cowboy-indianer”

TV 2 har læst beretningerne, og i mindst 10 tilfælde handler indberetningerne om børn.

Blandt andet har der været tre indberetninger fra Børnecenter Tønder, som huser uledsagede flygtningebørn:

- X har vist et Youtube-klip, hvor han ”leger” Isis-kriger. En anden dreng knæler med en pose over hovedet, mens X med et legetøjsvåben skyder drengen og råber Jihad. I nat har han ligeledes opildnet de andre beboere til oprør og været truende over for personalet, står der i en indberetning fra den 11. april 2016.

TIDSLINJE Her er 10 af asylcentrenes mistanker om radikalisering

 1. 2015

  1. Beboer er fotograferet med riffel i Syrien

   En beboer henvender sig på kontoret og fortæller, at en af de andre beboere er tilhængere af ISIL. Personalet vises et billede af personen, der står foran en bil i Syrien med en riffel, der minder om en M75. Personen har ifølge indberetningen også vist "bekymrende adfærd", og det får Politiets Aktionsstyrke til at rykke ud.

 2. 2016

  1. Beboer-tip: En her har været involveret i terror i Syrien

   En beboer oplyser til personalet, at der på asylcentret opholder sig en "radikaliseret" syrisk asylansøger, som har været involveret i terror og lignende i Syrien.

  2. Dreng presser personale til at se halshugninger: "This is good"

   Personale er meget bekymrede for, hvorvidt x er i risiko for at blive radikaliseret. Bekymring bunder i observationer af, at x ser videoer på YouTube, hvor forskellige mennesker halshugges af IS, og dels at han tvinger personalet og andre børn til at se med. Han fortæller endvidere, at han, når han får ophold i Danmark, vil tilbage til x for at kæmpe med IS og dræbe de vantro.

    

  3. Jubel over Belgien-terror: "IS er rigtige muslimer"

   Efter bombningen i Belgien, hvor flere af asylansøgerne på Havneskolen, Rødby, gav udtryk for deres sorg over alle de døde ved at tænde stearinlys og lave belgiske flag, truede x nogle af asylansøgerne på livet. Beboeren skulle endvidere have sagt, at man ikke taler dårligt om IS, da de er de ægte muslimer.

  4. Halshugning af lillebrors bamse

   Børnecentret i Vester Thorup er bekymret over, at en ung mand har ladet sit skæg gro, ændret adfærd og isoleret sig på sit værelse. Han ser IS-videoer på sin tablet og har "halshugget" en bamse, som han har taget fra sin lillebror. Den står og pryder på værelset.

  5. Dreng fortæller, at han er udvalgt til at være selvmordsbomber

   Beboer har i flere sammenhænge givet udtryk for, at han er udvalgt til at være selvmordsbomber, og på sin telefon har han et skydespil, som han bruger til at gå rundt og skyde på personalet og de andre beboere. Han har desuden nævnt selvmord flere gange, og har et alvorligt udtryk i ansigtet.

  6. Beboer korresponderer med IS om at blive medlem

   Beboer har vist sin egen korrespondance med mulig IS om ønsket indmeldelse. Kommunikationen er foregået via appen Tango, og omhandler kontoudveksling og om, hvordan man kommer ind i IS.

   På spørgsmålet om, hvorvidt beboeren sympatiserer med IS lød svaret: 'why not?'

  7. Dreng virker "særdeles afstumpet" og "har ingen empati"

   En syrisk dreng virker "særdeles afstumpet", og han "udviser ingen form for empati", vurderer pædagoger i indberetningen. Han har desuden udøvet vold mod sin egen familie, skriver de.

  8. Beboer kontrollerer om folk er "gode muslimer" og hylder IS

   Beboere siger, at de flere gange har hørt x spille IS-musik i centrets aktivitetsrum, og at x er meget opsat på at fortælle folk i centret, at man ikke er en god muslim, hvis man ikke deltager i de bønnemøder, han bl.a. selv står for. Han ytrer desuden offentligt, at IS fører den gode krig.

  9. "Han ligner en terrorist"

   X viser videoer fra Afghanistan; herunder videoer af hans "leader", som skyder efter russiske styrker. Han går med militærtøj og en "taleban-hat". "Han ligner en terrorist", skriver AsylSyd i indberetningen

Ifølge Lene Kousgaard, som er afdelingsleder på netop Børnecentret Tønder, bliver anderledes adfærd altid taget meget alvorligt. Men der er også god grund til at overveje, hvorfor børnene gør, som de gør, siger hun:

- Det at lege krig kan absolut også være børneleg. De kan have en helt anden referenceramme. Der, hvor de kommer fra, leger man måske ikke cowboy og indianer, man leger IS-kriger. Sådan er det, siger hun og fortsætter:

- Men vores medarbejdere har et godt kendskab til de enkelte beboere, og derfor er vi meget opmærksomme på, om der er nogen, der pludselig ændrer adfærd.

Flygtningene holder øje med hinanden

Det er udlændingeminister Inger Støjberg, der i november sidste år opfordrede samtlige asylcenterledere til at være ekstra opmærksomme på eventuelle radikaliseringstegn.

Personalet på landets asylcentre har derfor haft besøg af PET, som har undervist i, hvordan man kan se, om en person er radikaliseret – eller på vej til at blive det.

Og det er med til at skabe tryghed, fortæller Ulrik Pihl, som er centerleder på Asylcenter Holmegaard i Langeland Kommune.

Hellere én indberetning for meget end én for lidt. Det er jo blot en mistanke og ikke nødvendigvis en stempling af den enkelte asylansøger

Ulrik Pihl, centerleder på Asylcenter Holmegaard

- Vi har den tilgang, at vi hellere vil indberette én gang for meget end én gang for lidt. Det er jo blot en mistanke, som andre myndigheder undersøger, og ikke nødvendigvis en stempling af den enkelte asylansøger, siger han.

Når asylcentrene har en konkret mistanke, sender de deres indberetninger til Udlændingestyrelsen og det lokale politi. Herefter er det op til politiet at vurdere, om indberetningen er så bekymrende, at den skal videre til PET.

Truede med Taliban

TV 2 har spurgt PET, hvor mange af de 50 indberetninger, der er blevet mærket 'alvorlige', og dermed er endt på efterretningstjenestens bord. Men det vil PET ikke oplyse. I stedet skriver de følgende svar i en mail:

- Generelt kan vi oplyse, at PET indgår i en tæt dialog med asylsagsoperatørerne og medvirker herved til at styrke samarbejdet mellem myndighederne. PET kan ikke dog ikke udtale sig om den konkrete viderebehandling af indberetningerne af operative og sikkerhedsmæssige hensyn.

Indholdet i indberetningerne er meget forskelligt. Nogle handler om beboere, som isolerer sig og har fået en aggressiv adfærd. Andre handler om trusler, og atter andre handler om mistænkelige Facebook-fotos, som i mindst ét tilfælde har fået politiets aktionsstyrke til at rykke ud. Hvad det endte med, vil politiet ikke oplyse.

Du kan se nogle af indberetningerne herunder:

Indberetning Asylcenter Holmegaard
Indberetning fra ukendt asylcenter
Indberetning fra Asylcenter Foldbjerg

En af de sager, som politiet blandt andet har reageret på, var en sag fra Center Avnstrup i juni måned, hvor en asylansøger truede med at angribe den danske ambassade i samarbejde med Taliban.

- Beboer meddeler, at han vil hjælpe Taliban med at angribe den danske ambassade. Derudover siger beboer også på et tidspunkt, at han vil sætte ild til sig selv og værelset, hvis han ikke får Udlændingestyrelsen i tale, står der i indberetningen.

Kaj Schmidt, som er politikommissær hos Midt og Vestsjællands Politi, vil ikke udtale sig om konkrete sager, men siger, at netop den sag er henlagt, og at det ikke er alle trusler, der skal tages så alvorligt, som de umiddelbart lyder. Tomme tønder buldrer mest, påpeger han:

- Man skal tænke på, at de folk, der kommer hertil, tit har oplevet de mest utrolige ting, og at de på alle måde er nogle meget pressede mennesker. Nogle gange mister de besindelsen og siger ting, de ikke mener.

Ifølge centerleder Ulrik Pihl, kan man ikke undgå at mistænkeliggøre uskyldige asylansøgere, når man har mottoet 'hellere indberette én gang for meget, end én for lidt'. Men det er en god ting, mener både Ulrik Pihl og beboerne på Center Holmegaard, som TV 2 har talt med:

- Vi vil ikke have, at der skal ske de ting i Danmark, som vi er flygtet fra. Vi vil bare have fred, så derfor er det en god ting, at man kan gå til personalet, hvis man ser noget, siger 24-årige Mohamad Taha, som flygtede fra Irak i december.