Nyheder

Efter TV 2-dokumentar: Politikere vil have politiets afhøringer optaget

Lars Simonsen er gift og har to små børn med Julies mor, Pia Østerby. TV 2

Politiets afhøringer i alvorlige sager skal lydoptages, lyder det fra både politikere og eksperter efter TV 2-dokumentaren "Er Lars Skyldig?"

Et flertal af politikerne på Christiansborg vil have lydoptaget politiets afhøringer i forbindelse med alvorlige forbrydelser. Det viser en rundringning til partiernes retsordførere i forbindelse med TV 2's dokumentar ”Er Lars Skyldig?"

I dokumentaren trækker den dømtes steddatter, Julie (hendes efternavn er redaktionen bekendt, red.) voldtægtsanklager mod sin stedfar, Lars Simonsen, tilbage efter dommen.

- Når vi nu har teknologiske løsninger, som kan skåne både offer og styrke retssikkerheden for gerningsmand, så har jeg svært ved at se, hvorfor vi ikke skal tage det i brug, siger Socialdemokratiets retsordfører Trine Bramsen.

Jeg sad jo og sagde ”det kan jeg ikke huske”. Jeg tænkte, at så tror de ikke på det her.

Julie

Julie var fyldt 15 år, da hun gik til politiet med anmeldelsen af sin stedfar, og derfor blev hendes tre afhøringer ikke videooptaget. Men de i alt syv timers afhøring blev heller ikke lydoptaget - afhøringen, som myndighederne har lænet sig op af i beslutningen om ikke at genoptage sagen. I politirapporten skriver politiet nemlig, at Julies første forklaring var detaljeret.

Professor: Lydoptagelser nødvendige, hvis sandheden skal frem

Juraprofessor Eva Smith ser de manglende lydoptagelser som et stort problem. Hun mener, at politiet bør lydoptage alle afhøringer i alle sager for at sikre, at der ikke går noget glemt i politiets rapporter.

Juraprofessor Eva Smith mener, at afhøringer skal optages ligesom det er tilfældet i Sverige og Norge

- Så er det muligt at gå tilbage, hvis sigtede pludselig i retten siger: ”Det har jeg aldrig sagt. Det har politimanden fundet på.” Nu står man jo der og kan ikke vide, om politiet har misforstået noget, eller hvad der er foregået, siger hun.

- Det kan se ud, som om forklaringen er kommet lige ud af landevejen

Netop risikoen for misforståelser får også stedfarens forsvarsadvokat, Jan Schneider, til at efterspørge lydoptagelser.

- Det, der bliver skrevet ind i resumeet, er konklusionen. Men hele den spørgeproces, der har været op til det med de usikkerheder, der har været hos vidnet, bliver ikke skrevet ind i rapporten.

- Når der så sidder en dommer et år efter og læse politirapporten igennem, ser det ud som om, at forklaringen er kommet lige ud af landevejen, hvorimod der måske er gået syv timers udspørgen forud for, at man skriver tre-fire siders rapport, siger han.

I TV 2's dokumentar fortæller Julie selv, hvordan hun opdigtede historierne til politiet, og at hun ikke forstår, hvordan stedfaren kunne blive dømt i retten.

- Jeg sad jo og sagde ”det kan jeg ikke huske”. Jeg tænkte, at så tror de ikke på det her. Det undrer mig virkelig, at de kan tro på noget, hvor man bare siger: ”Det kan jeg ikke huske,” siger hun.

Lydoptagelser bliver anvendt i Norge og Sverige

I både Norge og Sverige bliver lydoptagelser anvendt i forbindelse med afhøringer, men det er endnu ikke tilfældet i Danmark. Politiet fortæller, at det er planen, at det også skal indføres herhjemme, men de kan ikke sige, hvornår det vil ske. Både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vil derfor nu søge svar på, hvorfor det ikke allerede er fast procedure i alvorlige sager.

- Jeg synes ikke, at det er tilfredsstillende, at det lader til, at man står i stampe på det her område, og derfor retter vi også henvendelse til justitsministeren. Vi ønsker, at der sker en udvikling på området, siger Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen.

Lars Simonsen har søgt Den Særlige Klageret for at få sagen genoptaget, men er blevet afvist. Klageretten har vurderet, at Julie talte sandt i forbindelse med retssagen, og derfor skal stedfaderen nu afsone de resterende otte måneder af sin dom på to år og seks måneders fængsel.

Julies beskyldninger mod sin stedfar

 1. 2013

  1. Julie fortæller for første gang en veninde, at hendes stedfar forgriber sig på hende.

 2. 2014

  1. Skolen og kommune bliver indblandet i sagen, da Julies veninde betror sig om overgrebene til klasselæreren.

  2. Kommunen lukker sagen ned, da Julie fortæller, at hun har opdigtet overgrebene.

  3. Julie går til politiet og anmelder sin stedfar.

  4. Lars Simonsen bliver anholdt og varetægtsfængslet for fem overgreb i perioden juli-december 2013.

 3. 2015

  1. Lars Simonsen bliver dømt i landsretten.

  2. Pia Østerby optager en telefonsamtale med Julie, som senere - viser det sig - bliver central i sagen.

  3. Julie går til politiet og trækker anmeldelsen tilbage.

  4. Den Særlige Klageret beslutter at af bryde Lars Simonsens straf.

 4. 2016

  1. Den Særlige Klageret afviser at genoptage sagen.

  2. TV 2 Dokumentar modtager fra Pia Østerby optagelsen af telefonsamtalen mellem moderen og datteren den 17. oktober 2015. Optagelserne har på dette tidspunkt ikke være forelagt hverken politiet, retten eller advokater.

 5. 2017

  1. Lars Simonsen har mulighed for at blive prøveløsladt.