Nyheder

Presselogen: Mor ville ud af TV 2-dokumentar - men fik ikke lov

TV 2 nægtede at klippe Karina Lykke ud af dokumentaren "Snyd eller borrelia". Forklaringen var, at TV 2 var for langt i redigeringen.

Karina Lykke og hendes treårige datter medvirker i TV 2-dokumentaren 'Snyd eller borrelia'. Karina Lykkes datter har nemlig modtaget behandling for sygdommen borrelia på en tysk privatklinik.

Dokumentaren beskriver netop, hvordan tyske privatklinikker bruger tvivlsomme testmetoder til at diagnosticere patienter og derefter få dem til at bruge tusindvis af kroner på behandling. 

TV 2 ville oprindeligt have lavet en dokumentar om det danske sundhedssystem, men fandt ikke noget i researchen, der bridrog med noget nyt, fortæller TV 2's nyhedsdirektør Mikkel Hertz.

- Til gengæld fandt vi en meget skarp og relevant historie om diagnosticering og behandling af både syge og raske mennesker på de tyske klinikker.

Ville ud af dokumentaren

Og netop det skift i vinklen fik Karina Lykke og hendes mand til at bede om at blive klippet ud af dokumentaren. 

- Jeg havde ikke lyst til, at min datter og jeg skulle deltage i programmet, fordi vi ikke kunne stå inde for det. Vi har fået hjælp i Tyskland, og uden den hjælp ved jeg ikke, hvordan Elvira havde haft det i dag. 

Karina Lykke snakkede derfor med journalisten efter optagelserne 

- Han ringer for at høre, om jeg er okay oven på de her afsløringer. Der spørger jeg, om der er nogen mulighed for, at vi kan trække os fra programmet. Til det får jeg at vide, at det er der ikke, da de er for langt henne i redigeringen.

Mikkel Hertz forklarede i dagens udgave af Presselogen, hvorfor TV 2 ikke ville klippe Karina Lykke ud.

- Hun havde håbet på, at dokumentaren kom til at handle om massiv kritik af det danske sundhedsvæsen, hvor mange mennesker føler sig ladt i stikken i forhold til denne diagnose. Vores fokus blev et andet, og det er grundlæggende det, hun er utilfreds med. Når hun så ønsker at komme ud af programmet, på et tidspunkt, hvor vi er meget langt henne i redigeringen, alene på grund af hvad vores research har vist, så siger vi nej. Så fanger bordet altså.

Vi har fået hjælp i Tyskland, og uden den hjælp ved jeg ikke, hvordan Elvira havde haft det i dag. 

Karina Lykke

Og den beslutning er Politikens Chefredaktør Christian Jensen ikke enig i.

- Vi har en særlig forpligtigelse til overfor kilder, der ikke er vant med at være i medierne, at forklare dem på forhånd, hvilke konsekvenser det kan have at være med i fx en dokumentar på TV 2. Det er ikke et spørgsmål om at få dem med og så sige: 'Nu kan I ikke komme ud af det igen'. Det kan man gøre overfor politikere, men ikke overfor kilder, der ikke er vant til at være i medierne, siger Christian Jensen fra Politiken. 

Uenighed om forløbet

Mikkel Hertz undrer sig over, at Karina Lykke står frem med sin kritik af TV 2 i Presselogen. Hun har nemlig sidenhen sagt god for dokumentaren.

- Vi har efterfølgende flere samtaler med hende, og i lyset af forløbet fik hun også lov til at se dokumentaren i god tid, inden den blev udsendt, og hun melder tilbage til os, at hun er tilfreds med resultatet. 

Presselogen har efter programmet igen talt med Karina Lykke og bedt hende uddybe sin holdning. Hun medgiver, at hun efter at have set den færdige dokumentar ikke synes, det var så slemt, som hun frygtede, men hendes holdning er klar. 

- Jeg ville ønske, at jeg aldrig havde medvirket i dokumentaren, siger Karina Lykke. 

Du kan se dokumentaren 'Snyd eller borrelia' her: