Se og Hør-sagen

Se og Hør: Følg afhøring af chefredaktør

Kim Henningsen var chefredaktør i de sidste år, hvor Tys Tys-kblev benyttet. Det var fra juni 2009 - til udgangen af 2011. Kilden blev brugt første gang i sommeren 2008, hvor Henrik Qvortrup var chefredaktør. I et halvt år mellem de to - hed chefredaktøren Per Ingdal, der i forvejen var udgiverdirektør på Aller Media.

Stil spørgsmål

Retten er hævet - og genoptages i morgen klokken 09, hvor en række vidner skal afgive forklaring.

Per Ingdals forsvarer spørger, om Per Ingdal har udbetalt penge til Peter Bo Henriksen.

- Nej.

Han var bekendt med, at der var en tiptelefon, men jeg ikke bekendt med, at der blev udbetalt sorte penge til kilder, siger han.

Videre til Ken B Rasmussens bog 'Livet, det forbandede'.

- Vi hørte, at der var en bog undervejs, og vi forventede, at det ville være en kritisk bog i forhold til arbejdsmetoderne på Se og Hør. Og at der nok ville være tale om den her kilde, siger Per Ingdal.

Han og den nuværende chefredaktør på Se og Hør, Niels Pinborg, skulle håndtere pressen.

- I løbet af de første 24 timer fandt vi ud af, at den her sag var større end forventet, og der var nogle bomber, vi ikke havde regnet med, siger Per Ingdal.

Derfor søsatte men en intern undersøgelse.

- Skal man forståd et sådan, at dybest set var du der mindst muligt?, spørger Per Ingdals forsvarer.

- Jeg var der, hvor jeg kunne bidrage med noget, siger Per Ingdal.

Han fortæller, at han i sin tid som chefredaktør ikke skrev en eneste leder i ugebladet.

Per Ingdals forsvarer kalder en mailkorrespondance frem, hvor der 18. december 2008 står, at Per Ingdal ikke 'havde mulighed for at vurdere enkelte regninger på dit og dat'. Han henviser i tilfældet Se og Hør til redaktionschef Kim Bretov, der ifølge Ingdal stod for den daglige drift af ugebladet.

- Bilag fra de her redaktioner kan variere fra den ene uge til den anden i forhold til, hvad der lå i den enkelte opgave, siger Per Ingdal.

Per Ingdal blev ikke orienteret om særlige kilder, da han overtog stillingen som chefredaktør, siger han.

Det var ikke tanken, at han skulle sidde i stillingen i særlig lang tid.

- Undskyld, kan jeg lige få spørgsmålet igen, siger Per Ingdal.

Det handler om Henrik Qvortrups afgang som chefredaktør i slutningen af 2008 - og om hvorfor det var nødvendigt, at Per Ingdal blev indsat som fungerende chefredaktør, indtil den endelige afløser var fundet.

Der var mange gode ansøgere, men man ville være helt sikre. Det var Ingdal og ledelsen i Aller, der besluttede, at han skulle tiltræde.

En fastnettelefon foran dommeren ringer. Hun kigger ud over salen.

- Undskyld, lige et øjeblik, siger hun og tager den.

Der er ingen, som svarer.

- Det er forkert nummer - eller en gimmick, siger hun, mens tilhøre og tiltalte griner.

Han beder Per Ingdal beskrive, hvad han jobbeskrivelse egentligt er. Om han kan gøre det kort?

- Ha, nej, det kan jeg ikke, siger Per Ingdal og taler om strategisk og overordnet ansvar - og de 21 chefredaktører, der sorterede under ham som chefredaktører på de enkelte publikationer.

Anklageren er færdig med sine spørgsmål. Nu er det Per Ingdals egen forsvarer, Niels Ulrik Heine, der har muligheden for at uddybe dét, han finder er væsentligt.

Sådan så det ud på tv2.dk, da Per Ingdal stoppede på Aller Media.

- Til sidst skal jeg høre: Da du stoppede på Aller Media - blev du fyret?, spørger anklageren.

- Vi var enige om, at en i ledelsen måtte tage det ledelsesmæssige ansvar. Jeg mener, det var i slutningen af juni. Eller midten af juni, siger Per Ingdal.

- Jeg var ærgerlig over det. Jeg føler ikke et personligt ansvar, siger Ingdal.

Anlageren vil vide, om det ikke er et konstrueret bevis, som politiet i givet fald skulle kunne finde.

- Tre år før? Nej naturligvis ikke, afviser Per Ingdal.

Anklageren spørger igen, om ikke Per Ingdal lagde noget klar til politiet, da de kom og blandt andet beslaglagde hans computer.

- Jeg tror godt, at jeg ved, hvad du siger. Jeg havde sørget for, at dette og andre væsentlige dokumenter var lagt frem på computerens skrivebord, siger Per Ingdal.

Anklageren kalder igen en mail frem afsendt 5. september 2011 fra Kim Henningsen til Per Ingdal. En mail om, at Se og Hør risikerer at skade bladets omdømme ved at afskedige Ken B Rasmussen. Den er tidligere dokumenteret i retten - og på bloggen.

Svaret løber ind dagen efter.

'Tak for orienteringen', begynder den og handler først om, at Ken B Rasmussen skal orienteres om, at han har fortrolighedsforpligtelser.

'Til gengæld kan jeg understrege, at jeg ikke har kendt til denne kilde eller Ken Bs øvrige kilder for den sags skyld....

Som du sikkert husker, instruerede vi dig i at afbryde samarbejdet med denne kilde, hvilket du var enig i', skriver Per Ingdal.

Per Ingdal aftalte gennem sin forsvarer, at politiet var velkomne hjemme hos ham. Politiet kom for at afhøre ham, efter at Se og Hør-sagen begyndte at rulle.

- Lagde du noget klar til dem?, spørger anklageren.

- Nej, det gjorde jeg ikke, siger Per Ingdal.

Per Ingdal mener, at han i efteråret 2009 havde en samtale med Kim Henningsen om kilden. Og kun den ene. Han kan ikke huske igen at have talt med Kim Henningsen - der 1. juli 2010 refererer til, at han har konfereret med Per Ingdal om officielt at stoppe samarbejdet med Tys tys-kilden.

Mailen fremgår tidligere af dagens blog. Den handler om, at man kun gav 'en flig af historien' i forhold til at stoppe samarbejdet med kreditkortkilden.

Mail 19. september 2001 - fra Kim Henningsen til Per Ingdal kaldes op på skærmen.

Kære Per. Dette er blot en 'jeg tænker højt' ... står der. Det er en mail fra Kim Henningsen i forhold til ansatte på bladet - især manden, der havde kilden i kongehuset. Han stod for at skulle afskediges.

- Der står, at han har en uhyggelig viden gennem mere end 20 år, og han har kontakter, siger anklageren. Hvad mener han med det?

- Kim Henningsen har et farverigt sprog. Jeg tænker bare, at han taler om en detaljeret viden, siger Per Ingdal.

Der er et kvarters pause. Det er varmt i lokalet, konstaterer retsformanden.

Afhøringen er meget detaljeret nu. Forsvarerne er utilfredse - hvorfor står forfatteren af bogen ikke på vidnelisten? Tys Tys-kilden Peter Bo Henriksen har lænet sig langt tilbage i sin stol. Der bliver spurgt, om det ikke er tid til en pause.

Per Ingdal erindrer ikke at have læst bogen. Heller ikke den del, hvor der står, at journalister skulle være parat til at bryde loven.

Anklagerfuldmægtig Henrik Uhl Pedersen forklarer, at han vil have Per Ingdal til at gøre det klart, om han kendte til, at der kunne foregå ulovligheder på Se og Hør.