Slagtermestres besked deles igen og igen: Vi finder dig og stopper dig op i din...

16x9
Frank Gregersen kigger ud af den rude, som hærværksmænd smadrede i 2006. Foto: Peter Honoré

Slagtermestres løfte til hærværksmand er blevet hyldet på sociale medier, men opråbet er et udtryk for mange års dyb frustration, lyder det.

21-årige Sebastian Jensen og hans lærermester, slagtermester Frank Gregersen, har fået nok.

Da de mødte op på arbejde lørdag morgen var der malet et stort sort kryds over koen på ruden af deres slagterforretning i Fredericia. Igen.

Derfor strøg de til tasterne:

- Til dig, der har overmalet vores vindue(...). Vi har en god film af dig, men vi skal nok lade være med at anmelde dig. Vi finder dig selv, tager dig ud bagved og stopper dig op i din egen tarm, for vi gider ikke jeres pis mere, står der i opslaget på Facebook, som i skrivende stund er blevet liket 18.000 gange og delt over 3000 gange i skrivende stund.

Til dig der har overmalet vores vindue i butikken kig op i højre hjørne og zoome ind og se det fine kamera 󾌴 Vi har en...

Posted by Slagter Gregersen on Saturday, September 17, 2016

Slagtermester: Vi er ikke kødpushere

Og der er en grund til, at mændene bag forretningen Slagter Gregersen hidser sig op, forklarer Frank Gregersen til TV 2.

Den lille slagterforretning på Nørrebrogade i Fredericia har nemlig gennem de seneste 10 år været udsat for lidt af en hetz, siger han.

- Det her skal forstås som et opråb og en frustration over, at man næsten to til tre gange årligt skal opleve, at ruderne er smadret, eller at der står "dø" eller "morder" på ruderne. Det er så frustrerende at ligge vågen om natten, fordi man frygter, hvad man møder ind til næste morgen, siger Frank Gregersen, som skønner at have brugt omkring 60.000 kroner på at udbedre skader.

Jeg tjekker min vinduer hver morgen, når jeg møder ind, for man ved aldrig

Sebastian Jensen, slagterchef

Frank Gregersen har selv haft forretningen i 16 år, men overlod ansvaret til 21-årige Sebastian Jensen for et halvt år siden af helbredsmæssige årsager. Han ærgrer sig over, at den nye, unge slagtermester nu også ser ud til at skulle kæmpe med hærværk:

- Jeg er pisse ked af det og frustreret over det her. Hvis der er nogen, der er dyrevenner, så er det os. Vi er ikke kødpushere, eller hvad de ellers kalder os. Vi går rigtig meget op i dyrevelfærd. Jeg elsker mit arbejde, og jeg respekterer, hvis nogen ikke bryder sig om kød. Men hvorfor ødelægge på den måde? Jeg ønsker bare, at de lader mig være, siger han.

"Kød er mord" og "Dø" på ruden

Første gang, Frank Gregersens forretning blev udsat for hærværk, var for præcis 10 år siden.

Natten til den den 5. april 2006 kastede hærvæksmænd - eller kvinder - sig over begge Fredericias slagterforretninger.

 Axeltorvs Slagter i Jyllandsgade fik spraymalet "Kød er mord" og "Dø" på ruden, og Frank Gregersens forretning fik smadret ruderne af hætteklædte personer.

Frank Gregersen anmeldte hærværket, og udlovede en dusør til den, der kunne finde gerningsmændene, men det lykkedes aldrig Fredericia Politi.

Her er opslaget, der blev delt igen og igen
Her er opslaget, der blev delt igen og igen Foto: Screendump Facebook

Jeg ønsker bare, at de lader mig være

Frank Gregersen, slagter

Siden har den tidligere slagterchef, som nu er ansat i forretningen, helt droppet at anmelde, når slagterbutikken bliver udsat for hærværk.

- Det nytter ikke noget. Det er jo "bare" hærværk på en lille forretning, og jeg forstår godt, at politiet ikke prioriterer sådanne sager, når de er så pressede. Det handler jo dybest set om, at de får flere ressourcer, siger Frank Gregersen og fortsætter:

- Jeg ville bare ønske, at dem, der gør det her, vil tage en snak med mig i stedet for at ødelægge. Lad os få en dialog, opfordrer han.

Nødvendigt med panserglas og overvågning

De to slagtere har i stedet taget sig nogle forholdsregler.

Vinduerne i den lille forretning er af panserglas og behandlet med et materiale, der gør, at man nemt kan få grafitti af, og der er sat videokamera op, fortæller den nye ejer, 21-årige Sebastian Jensen:

Slagterchef Sebastian Jensen elsker sin butik, og han er ked af, at nogen gang på gang prøver at ødelægge den.
Slagterchef Sebastian Jensen elsker sin butik, og han er ked af, at nogen gang på gang prøver at ødelægge den. Foto: Angelina Nielsen Owino

- Det er man simpelthen nødt til. Jeg tjekker mine ruder, hver morgen når jeg møder ind, for man ved aldrig, siger han frustreret.

Denne gang er det ikke gået ud over byens anden slagter, som ligger få gader fra Slagter Gregersen.

Jeg er ikke bekendt med, at der er andre i branchen, der er ramt på samme måde, som de er

Leif Wilson Laustsen, formand for Danske Slagtermestre

I det hele taget har der været ret stille på hærværksfronten hos kollegaen, oplyser Slagter Jacobsen til TV 2. For et halvt år siden var der dog igen nogen, der skrev "kød og mord" på ruden, siger han. Men det blev blot vasket af.

Kødelskere anklager veganere for at stå bag

Ifølge Leif Wilson Laustsen, som er formand for Danske Slagtermestre, er det ikke normalt, at slagterforretninger bliver udsat for så meget hærværk. Det tyder i stedet på, at det er et lokalt problem i Fredericia.

- Jeg er ikke bekendt med, at der er andre i branchen, der er ramt på samme måde, som de er, siger formanden til TV 2.

Dette syn fik slagterne op i det røde felt.
Dette syn fik slagterne op i det røde felt. Foto: Privatfoto

Ingen af slagterne ønsker at sige, hvem, de tror, står bag.

Det tør til gengæld brugerne på Facebook. I kommentarfeltet under Slagter Gregersens opslag peger flere på, at det er en gruppe ekstreme unge fra byen, som ønsker at gøre opmærksom på, at man ikke skal slå dyr ihjel.

- Hvis i veganer-tosser vælger ikke at spise dyr, så er det fint med mig... Men i skal satme lade andre mennesker være i fred, skriver en bruger.

Slagterchef: Det var jo bare en joke

Langt de fleste kommentarer på Slagter Gregersens opslag indeholder opbakning og skulderklap til Frank Gregersen og Sebastian Jensen.

Men der er enkelte, der understreger, at det er en dårlig idé at gribe til selvtægt:

- Ret sikker på det her er en trussel, så jeg har valgt at forwarde billedet til din lokale politistation :), skriver en bruger.

Ole Eckholdt, som er politikommissær hos lokalpolitiet i Fredericia, bekræfter da også over for TV 2, at de har modtaget to henvendelser fra anonyme borgere, som peger på, at slagternes opslag indeholder en dødstrussel, ligesom en tredje mener, at det er ulovligt, at slagterne har videokamera uden for butikken.

Det var bare skrevet i sjov. Det vil man vide, hvis man har set de grønne slagtere

Sebastian Jensen, slagter

Men en decideret anmeldelse har de ikke fået. Det ville også være helt misforstået, siger Sebastian Jensen:

- Det skulle jo egentlig bare forstås som en joke, selvom vi også er frustrerede. Hvis man har set 'De Grønne Slagtere', vil man vide det. Vi kunne aldrig finde på at gøre nogen noget. Overhovedet ikke, siger han.

Slagterne har da også tænkt sig at anmelde hærværket til politiet, så snart de har set videoovervågningen igennem, lyder det.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra en gruppe personer i Ungdommens Hus, som tidligere er blevet anklaget for at have begået hærværk mod slagterforretningen, og som flere af de kritiske Facebook-kommentarer i weekendens opslag er rettet mod. Men de ønsker ikke at udtale sig.