Nyheder

Laveste antal offentligt ansatte i seks år

Danmarks Statistiks nye opgørelse over offentlig beskæftigelse viser, at antallet af offentligt ansatte er faldet.

Antallet af offentligt ansatte er det laveste i seks år.

 Der bliver færre og færre offentligt ansatte i Danmark. En ny opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at antallet af offentligt ansatte er på det laveste niveau siden 2010, skriver Avisen.dk 

- Det stemmer helt overens med den trend, vi har set de sidste fem-seks år, hvor især kommunerne skiller sig af med flere og flere offentligt ansatte. Det er lærere, pædagoger, social- og sundhedspersonale og alle de andre store grupper, der bliver ramt, siger arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen til Avisen.dk. 

Danmarks Statistiks nye opgørelse over offentlig beskæftigelse viser, at antallet af offentligt ansatte er faldet fra 746.347 fuldtidsstillinger i andet kvartal 2010, hvor niveauet var på sit højeste, til 715.021 i andet kvartal af 2016, hvor de seneste tal er fra.

Også antallet af kommunalt ansatte er faldet

Det er et fald på 31.326 stillinger. Ser man på udviklingen i kommunerne alene, er antallet af fuldtidsstillinger på sit laveste siden kommunalreformen i 2007, oplyser Danmarks Statistik. 

Det faldende antal offentligt ansatte skal ses i sammenhæng med, at der samtidig bliver flere plejekrævende borgere på grund af befolkningsudviklingen, påpeger Kurt Houlberg, der er kommunalforsker ved KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning. 

- Kommunerne har effektiviseret, sparet og ændret servicen, så der i dag samlet set er færre ansatte i forhold til antallet af ældre og børn. Det sætter sig selvfølgelig også spor i den service, som borgerne oplever, siger han til Avisen.dk.