Usikker sex kan dræbe: Koster 123 menneskeliv om året

Nye tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at usikker sex er på top 10 over risikofaktorer, der dræber.

Mange unge tror, at kønssygdomme er harmløse og kan klares med en pille. Men nye tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at usikker sex er på top 10 over risikofaktorer, der dræber. Det skriver metroxpress.

Hvert år dør 160 danskere af en diagnose relateret til usikker sex - ubeskyttet lagengymnastik er direkte årsag til 123 af dødsfaldene.

Størstedelen skyldes HPV-virus, der kan udvikle sig til livmoderhalskræft. Til sammenligning mistede 167 livet i trafikken sidste år.

Mange unge tænker ikke på, at der er risiko forbundet med at blive smittet med en sexsygdom, siger Niels Sandø, chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

- Kun omkring hver tiende af de 15-23 årige ved, at en konsekvens ved ubeskyttet sex kan være kræft, siger han til metroxpress.

80 procent af kvinder får HPV-virus

Omkring 80 procent af alle seksuelt aktive kvinder får på et tidspunkt HPV-virus, og andre seksuelt overførte sygdomme breder sig også blandt unge, fortæller Niels Sandø.

- Vi har set en stigning i antallet af tilfælde af klamydia, syfilis og gonorré. Når sexsygdomme er meget udbredte blandt unge, er det fordi de oftere har skiftende partnere, siger han til metroxpress.

Kun hver anden ung bruger kondom med en ny partner, og ifølge Gabriela Rehfeld, specialist i sexologisk rådgivning og leder af Ungdomsmodtagelsen i Halsnæs, skyldes det ofte, at de unge synes, det er akavet:

- Nogle drenge siger, de frygter, pigerne tror, at der er noget galt med dem, hvis de tager kondomet frem. Men omvendt fortæller pigerne, at de nærmest ser fyren som en helt, hvis han uden at tale om det tager kondomet på, siger hun til metroxpress.