Se og Hør-sagen

Se og Hør-retssag: Forsvarere vil fjerne anklager

Ken B Rasmussen skrev bogen, der fik Se og Hør-sagen til at rulle

Se og Hør-retssagen fortsætter på tredje dag i Retten i Glostrup. Efter planen skal forfatter og tidligere journalist på Se og Hør, Ken B Rasmussen, udspørges.

Stil spørgsmål

Retten er hævet.

Henrik Qvortrup skal afhøres mandag

- Det, jeg har hæftet mig ved om rækkefølgen, har været, at man ville have den kronologiske rækkefølge. Det har for vores sag betydning, at man starter med Per Ingdal. Henrik Qvortrup vil vi gerne have lov til at gemme, siger anklager Morten frederiksen.

- Min klient vil simpelthen ikke udtale sig i den rækkefølge, han vil ikke tale før Ingdal og Qvortrup, siger Kim Henningsens forsvarer - mens Kim Henningsen nikker kraftigt.

Det noteres i retsbogen, at de to chefredaktører ikke vil udtale sig før Qvortrup - det er anklageren tilfreds med. Og går med til at ændre rækkefølgen.

Dermed er det Henrik Qvortrup, der skal afhøres mandag.

- Så er vi i en situation, hvor det åbenbart er rettens afgørelse, siger dommeren.

Både Per Ingdal og Kim Henningsens advokater fastholder, at deres klienter ikke vil udtale sig, før Henrik Qvortrup har afgivet forklaring.

Der er tale om taktik fra anklagerens side, at Qvortrup skal afhøres som den sidste af chefredaktørerne. Det har han tidligere givet udtryk for.

Kim Henningsen ønsker heller ikke at udtale sig, inden Henrik Qvortrup har udtalt sig.

Anklagemyndigheden ønsker at udspørge Henrik Qvortrup til sidst.

Mandag den 19. september vil Peter Bo Henriksen fortsat ikke udtale sig. Det bliver Per Ingdal - og derefter Kim Henningsen, siger anklageren.

Men Ingdal er ikke klar på mandag, siger hans forsvarer. Han var sat til onsdag.

- Mon ikke man kan nå det i løbet af weekenden, spørger dommeren?

Det kan han ikke, siger hans forsvarer.

Anders Nemeth, der repræsenterer Henrik Qvortrup, har de sidste spørgsmål. De handler om en rejse til Berlin, som endte i Pressenævnet. han vil også høre om den periode, hvor Kim Bretov reelt fungerede som ugebladets daglige leder. Det var i 2009.

- Han var den person, man gik til om de dyre rejser. Han var ikke på papiret ansvarshavende, men det var ham, der styrede slagets gang, siger Ken B Rasmussen.

Afhøringen af Ken B Rasmussen er slut.

Per Ingdals forsvarer spørger, om nogen på Se og Hør involverede Per Ingdal om kilden. Det kan Ken B Rasmussen ikke huske noget om.

Koppings forsvarer spørger ind til de sorte penge, som Se og Hør udbetalte til Peter Bo Henriksen. Om Ken B kan huske, at Kopping har sagt, at han havde det dårligt med det?

- Han har senere sagt det på Facebook, siger Ken B Rasmussen.

 

Kasper Kopping beder om at få et bilag op på storskærmen. Under overskriften 'Ulovlig adgang til erhvervshemmeligheder' nævnes en række sms'er.

Det fremgåret, at Peter Bo Henriksen i perioden 14/10 2008 - 30/6-2011 afsendte 298 sms' er indeholdende ialt 616 kreditkorttransaktioner omhandlende 57 kendte.

De 298 sms'er er fordelt på 297 til Ken B Rasmussen og én sms til Kasper Kopping, står der i materialet.

Kasper Koppings forsvarer stiller dermed spørgsmål ved Ken B Rasmussens forklaring om, at al korrespondance gik til Kasper Kopping og ikke til ham.

Michael Juul Eriksen, der repræsenterer Peter Bo Henriksen, vil vide, om Ken B Rasmussen nogensinde har talt med Tys tys-kilden om, hvordan han skaffede sine oplysninger. Det har de ikke.

Koppings forsvarer vil vide, hvorfor Ken B konsekvent kalder Tys Tys-kilden for Koppings kilde.

- Det var ham, der var kildefører. Det var en kilde, han var blevet pålagt at holde styr på, siger Ken B Rasmussen.

Primært pålagt af chefredaktørerne.

- Hvor mange gange tror du, at du har spurgt om oplysninger i de år?, spørger Ken B Rasmussens forsvarer om de direkte forespørgsler fra Ken B til kreditkortkilden.

- Ja det må jo så være de to gange, siger Ken B Rasmussen.

De to gange, som anklageren har fremlagt.

Ken B insisterer også på, at han aldrig har videregivet nogle oplysninger fra kreditkortkilden - eller haft noget med aflønning af kilden at gøre.

Det kom an på historien, hvilke chefer, man refererede til. De små historier blev klaret af en redaktionssekretær. De store historier skulle man højere op i systemet med.

Ken B Rasmussen havde boet i USA i 17 år inden sin ansættelse på Se og Hør - hen kendte ikke de danske kendte. I Hvert tilfælde ikke i den første periode. Han tog de opgaver, han skulle.

- En journalist kunne ikke få en artikel i bladet, uden den er afstemt, det kunne ikke lade sig gøre, siger Ken B Rasmussen.

Zøllner vil vide, hvem der var Ken B Rasmussens nærmeste chef. Det var nok Kim Bretov. Hvem der var hans praktikantvejleder. Det var ikke en journalist, han så meget til. Der var ikke rigtig nogen form for vejledning, lyder det.

Anklagemyndigheden er færdig med Ken B Rasmussen, og hans egen forsvarer, Christian Zøllner, tager over.

 

Kim Henningsen i mail 1. juli 2010 sendt til en del af ledergruppen på Se og Hør.

'Fortroligt. Kære alle. Tak for et rigtig godt møde i går. Efter en nærmere overvejelse og snak med Ingdal er jeg nået frem til, at Kopping, Ken B og de øvrige medarbejdere kun får en flig af den fulde historie omkring baggrunden for at stoppe samarbejdet med PBS-manden. Vi tør ikke risikere, at der pludselig løber en historie om, at Se og Hør frygter skattevæsnet...', står der i mailen.

Flere mails om mødet. Et forslag fra Kopping omkring Tys Tys-kildens fremtid er fremlagt. Ken B Rasmussen husker ikke noget. Husker ikke, at han var med på mødet.

Mail på storskærm - 16. juli 2010.

'Kommer du mandag? Har aftalt møde med Kim om tipper kl 15.30', står der i mailen fra Kasper Kopping til Ken B Rasmussen.

Det husker Ken B Rasmussen intet om.

Ken B Rasmussen forstår ikke anklagerens spørgsmål, siger han. Spørgsmål om den periode, hvor kreditkortkilden officielt blev opsagt - men fortsatte i det skjulte.

- Jeg vil bare være sikker, inden jeg viser den mail her, siger anklager Morten Frederiksen.

- Ville jeg gerne selv til Rom og finde Kasper Bech Holten i Rom? Ja, siger Ken B Rasmussen. Men fastholder, at han ikke kom afsted.

Nu ruller billeder af den tidligere operachef Kasper Bech Holten over storskærmen. Han og en ny kæreste får hånd i hånd  i Italien på flere billeder, Se og Hør fandt hotellet i Sorrento, står der også.

Ken B Rasmussens navn står under artiklen - men han skrev ikke et eneste komma, fastholder han.

'Nye transaktioner?', står der i en sms fra Ken B Rasmussen til Kasper Kopping.

En senere sms fra Ken B Rasmussen til Kasper Kopping.

'Lige mine ord til Bugge, men alligevel står jeg ved operaen og blomstrer!'

Anklagemyndigheden har ikke alle sms'erne i samtalen - men både før og efter er der sms'er, som handler om Kasper Bech Holten i Rom - og om, at han ikke kom til en premiere, som han ellers tidligere tilsyneladende havde købt billetter til.

Ken B Rasmussen siger, at han ikke var i Rom. Det må handle om Operaen i København, siger han.