Mogens slog sin syge kone ihjel: Hun tryglede mig om det

Mogens Arlund er dømt for at hjælpe sin kone til at dø, men mener, at samfundet tvang ham til det. Forening vil have ændret lovgivningen.

Den 9. april omkring klokken 23.30 sov Mogens Arlunds 71-årige kone ind efter at hun i flere måneder havde ønsket at dø.

Men det var ikke en naturlig død, for det var Mogens selv, der hjalp hende med at tage de 20 sovepiller, der betød, at hans kone aldrig vågnede igen.

Mogens havde i lang tid været imod at opfylde hendes ønske om at dø, men da hun omkring 1. april ikke kunne bruge nogen af sine arme længere og derfor skulle have hjælp til alt, tog han det svære valg.

- Hun ikke alene insisterede på det, hun tryglede mig om det. Og det havde hun jo gjort siden hun faldt den 3. februar, siger 78-årige Mogens Arlund til Lorry efter at han mandag blev idømt 50 dages betinget fængsel for sin handling.

- Det danske samfund har en fejl

Han fortæller, at hustruen havde brug for hjælp til alt efter faldet, der betød, at hun ikke længere kunne bruge sin højre hånd. I forvejen kunne hun ikke bruge den venstre.

- Hun skulle have tømt sin blære hver fjerde time. Hun skulle have sprøjtet Klyx (afføringsmiddel, red.) op, for at komme af med sin afføring. Bagefter skulle hun vaskes og tørres af andre. Og det er på livstid sådan noget. Det kunne jeg ikke byde min kone, som havde været så aktiv hele livet, siger Mogens Arlund, der tidligere har udtalt, at han hjalp sin kone til at dø af barmhjertighed.

- Man må jo ikke slå folk ihjel, og det har jeg jo gjort. Men jeg har bestemt ikke fortrudt, hvad jeg har gjort. Det var en barmhjertighedsgerning, sagde den 78-årige til Helsingør Dagblad før dommen mandag.

Mogens Arlund mener, at samfundet har en fejl, når han er blevet tvunget til at slå sin kone ihjel.

- Jeg vil sige, at det danske samfund har en fejl. Det burde ikke være sådan, at man tvinger mig ud i at skulle gøre det, jeg har gjort. Det burde være sådan, at når Vibeke giver udtryk for, at hun ønsker at dø, så skal der være en instans hun kan henvende sig til.

- Og så ovenikøbet straffe mig for det bagefter. Det synes jeg, er forkert, siger han.

Forening: Indfør den hollandske model

Hos foreningen En Værdig Død, der oplyser og vejleder om aktiv dødshjælp i Danmark, mener formand Flemming Schollaart ikke, at folk bør gå ”gør-det-selv”-vejen og hjælpe pårørende til at dø.

- Jeg bliver tit ringet op af folk, som beder om rådgivning til gør det selv-løsningen. Der svarer jeg, at den vej skal og må de ikke gå. De skal ikke engang tænke på det, siger han, men understreger, at de danske regler bør laves om, så som mennesker som Mogens Arlund og hans kone kunne være hjulpet.

- Den her sag viser igen, at der er en gruppe mennesker for hvem palliation (lindrende behandling for mennesker ramt af livstruende sygdom, red.) ikke er et alternativ mere. De ønsker, at det skal slutte, de kan ikke mere. Disse mennesker skal høres, de skal respekteres og have muligheden for aktiv dødshjælp, siger Flemming Schollaart.

Som reglerne er i dag kan danskere ikke få aktiv dødshjælp i Danmark, og eneste mulighed er ifølge Flemming Schollaart at tage til Schweiz for at få hjælp til at dø. En behandling der dog kan koste over 100.000 kroner.

Flemming Schollaart opfordrer de danske politikere til at indføre det system, der findes i Holland, hvor der ydes aktiv dødshjælp til egne borgere.

- Det har både Belgien og Luxembourg gjort. Vi bør også følge den hollandske model, slet og ret. De har haft et meget kontrolleret system i mange år, og det har ingen bagsider, siger Flemming Schollaart.