Station 2

Line blev kontaktet af en fremmed: - Ved du, folk spørger efter dine nøgenfotos?

Ud af det blå fik 21-årige Line Carlsson at vide, at der blev efterspurgt nøgenbilleder af hende på en hjemmeside på nettet.

For to måneder siden fik 21-årige Line Carlsson et voldsomt chok, da en fremmed kontaktede hende på Facebook og spurgte, om hun var klar over, at der blev efterlyst nøgenbilleder af hende på nettet.

Det er skræmmende og klamt. De handler sådan 'bytte-bytte-købmand' med billeder af pigerne.

Line Karlson, 21-år

Undrende spurgte Line Carlsson, hvilken hjemmeside personen talte om, men hun fik ikke svar med det samme.

- Nå vupti, der var lige endnu et billede af dig. Denne gang fra Snapchat, skrev personen, mens han og Line Carlsson skrev sammen på Facebook.

Line Karlson gik ind på mandens profilside på Facebook, for at finde ud af, hvem han var.

- Jeg er i tvivl om han er ægte, for der er ingen likes på hans profilbilleder og heller ikke nogen synlige venner, siger Line Carlsson.

Mens hjertet pumpede løs i kroppen og uroen bredte sig, blev Line Carlsson ved med at huske sig selv på, at hun aldrig havde delt nøgenbilleder af sig selv - og at manden derfor måtte lyve.

Russisk hjemmeside fungerede som byttebørs 

Den fremmede sendte et link til en russisk hjemmeside. På siden fandt Line Carlsson til sin store overraskelse hendes private profilbilleder fra Facebook. Billederne blev brugt i forbindelse med efterlysningen af nøgenbillederne.

- Det er skræmmende. Det er uhyggeligt. Det er klamt. Det er svært at sætte ord på, hvad jeg føler, siger Line Carlsson, da Station 2 møder hende.

Line Carlsson opdagede hurtigt, at hun ikke var den eneste, der blev efterspurgt intime og krænkede billeder af. På siden blev der også efterspurgt nøgenbilleder af fem andre piger fra Kolding. Alle pigerne kender Line Carlsson fra nattelivet i byen – den ene af pigerne er endda hendes kusine.

En byttebørs for nøgenbilleder

Den russiske hjemmeside fungerer som en slags opslagstavle over kvinder i hele Danmark, hvor billeder af dem efterlyses, byttes og sælges.  Når brugeren er logget ind på siden, vælger han/hun det land, som vedkommende ønsker, og søger så kvinder derfra.

- Det er jo sådan bytte-bytte købmand. Det er jo klamt. Du sidder jo for fanden og handler med andre pigers kroppe. Det er skræmmende. Det gør mig sur, siger Line Karlson.

Anmeldelser - hævnporno

Anmeldelser til politiet om ulovlig deling af private billeder:

  • 2011: 44 
  • 2012: 43 
  • 2013: 70 
  • 2014: 74 
  • 2015: 106 
  • 2016: 106 

Kilde: Rigsadvokatens opgørelse over sager om overtrædelse af §264d *OBS der er et stort mørketal

I Line Karlsons tilfælde er dusøren for et billede:

200 kr. for 5-10 billeder

400 kr. for 10-20 billeder

- Det er en mærkelig måde at skulle gøre det på; at direkte gå ind og give penge. Kom da og spørg i stedet for, siger Line Karlson, der har overskud til at grine af det absurde ved situationen.

Det er grænseoverskridende

Line Carlsson fortæller til TV 2, at hun aldrig har delt nøgenbilleder af sig selv, men hun synes, det er grænseoverskridende at se sig selv efterlyst på den måde.

- Selvfølgelig er det ikke okay, de gør det. De udstiller andre mennesker, men jeg tror ikke, de tænker over konsekvensen af det, hvad det gør ved dig som person, siger Line Carlsson.

Hun er flere gange blevet kontaktet af fyre via beskeder på Facebook, der har set efterlysningen og spurgt til, om hun er single.

Aner ikke, hvem der står bag

Line Carlsson har ingen idé om, om det skulle være ekskærester,  der står bag. Hun har, ifølge hende selv, ingen fjender i nattelivet eller ekskærester, der kunne finde på det. På weekendernes byture i Kolding har hun heller ikke bidt mærke i, at der skulle være nogen, der har opsøgt hende eller vist interesse på en mistænkelig måde.

- Pas. Det kan være hvem som helst. Jeg tror ikke, det er fordi, at der er en person, som har set sig sur på mig. Det tror jeg simpelthen ikke på, siger Line Carlsson, der ikke har hørt mere fra ham, der oplyste, at der var billeder af hende på siden.

Tanken har strejfet hende, om det er personen, der skrev til hende på Facebook, der står bag.

- Han må ligesom have været inde på hjemmesiden for at se billederne af mig, men om det er ham, det ved jeg ikke, siger Line Carlsson. 

Hun forsøger at leve en hverdag, hvor hun ikke spekulerer over, hvem der kan være ophavsmanden til efterlysningen på hjemmesiden.

- Det bliver jeg bare skør af at gå og tænke på, siger hun.

Line Carlssons kusine, der også blev efterlyst nøgenbilleder af på siden, har også plads til at smile trods situationens alvor.

- Hun er også chokeret, men hun griner også lidt af det, siger Line Carlsson.

Line Carlsson er ikke den eneste kvinde, der har oplevet, at der er blevet efterspurgt nøgenbilleder af hende. 19-årige Elise Harritz Hansen fik hacket sit Apple-id og gerningsmanden spredte private nøgenbilleder fra hendes telefon ud i offentligheden. Hun står nu frem og siger, at hun vil have lov at tage nøgenbilleder uden at blive behandlet som et objekt i mændenes øjne. 

Du kan høre begge de unge kvinders historie på Station 2. Det er torsdag den 1. september 2016 klokken 20.50.