Salafist fra kontroversielt TV 2-interview tiltalt: Omar er en helt

Den kendte salafist Adnan Avdic er nu tiltalt for at billige terror. Og for at mene, at homoseksuelle skal smides ud fra en høj bygning.

Den kendte salafist Adnan Avdic er tiltalt efter racismeparagraffen og for at billige til terror.

Det var under et interview på Radio 24/7 i september 2014, at han udtalte sig om homoseksuelle og måden at straffe homoseksuelle på. Adnan Avdic mener, at den korrekte islamiske straf for homoseksualitet er henrettelse ved, at man bliver smidt ud fra en høj bygning.

En metode, der ved flere lejligheder er blevet benyttet af terrorbevægelsen Islamisk Stat.

- Vi mener, at det er den bedste straf for en homoseksuel, fordi vi mener, at det er en sygdom i sig selv, sagde han blandt andet ifølge anklageskriftet.

- Det er fordi, det er imod natur, og det er ikke kun os muslimer, der mener det. Det er også kristne.

Og nu er salafisten Adnan Avdic så tiltalt for racisme. 

TV 2 har været i kontakt med Adnan Avdic, der ikke vil udtale sig. Men da der ikke er navneforbud i sagen, og da Adnan Avdic er tiltalt for ytringer, han har givet i offentligheden, vælger vi at bringe hans navn.

Hyldede terrorist

Derudover er han tiltalt for at have billiget terror, da han på en fransk tv-kanal efter terrorangrebet i København i februar sidste år udtalte følgende om gerningsmanden bag, Omar El-Hussein: 

- Den her mand har et hjerte af guld. Vi muslimer tager ikke afstand fra denne mand. Men den største terrorist gennem historien er de her tegnere, der har udsat os i Danmark og den danske befolkning for terror. Det er dem, der er terrorister. Ham derover, han er ikke terrorist, han er en helt. (Citatet fra anklageskriftet).

Ifølge hans forsvarsadvokat Bjørn Elmquist bliver denne sag pejlemærke for fremtidige sager:

- Her får vi så en af de første sager, hvor vi skal have draget en klar skillelinje mellem ytringsfrihed og billigelse af terrorhandlinger og opfordring til forfølgelse af andre. Jeg har tidligere fået en talsmand fra Hitz but Tahrir frikendt, der var tiltalt for trusler mod jøder. Han blev frikendt, fordi det var citater fra koranen og kalifatet, så det bliver en ganske interessant, siger han til TV 2.

Sendte grundloven til helvede

Adnan Avdic har i den grad været en offentlig person.

Han er blandt andet kendt for at have delt flyers ud og opfordre muslimer til at undlade at stemme ved det seneste folketingsvalg. I den forbindelse blev han interviewet på TV 2, hvor han på direkte tv sendte grundloven til helvede.

Han er også kendt i det danske retssystem, da Adnan Avdic var en af fire tiltalte i den såkaldte terrorsag fra Glostrup. Her blev han frikendt for at planlægge et terrorangreb i Danmark eller i Europa.

Blev kaldt "collector" af venner

Adnan Avdic, der i dag er 34 år, er født i den sydlige del af Bosnien-Herzegovina og kom til Danmark som otteårig. Han boede i Brøndby Strand sammen med sine forældre.

Da han blev anholdt i Glostrup sagen i 2005, var han ved at aflægge svendeprøve som industritekniker og arbejdede på Rigshospitalet i København.

Selv om han var den ældste af de tiltalte, var han ikke respekteret af de andre tiltalte. Og af telefonaflytninger i sagen fremgik det, at de øvrige tiltalte mente, at han snakkede for meget.

De kaldte ham ”collector”, da han var god til at samle penge ind. Han indrømmede i retten, at han havde begået berigelseskriminalitet. Blandt andet ved at røve unge for penge og mobiler om natten i S-tog.

Hyldede Omar Abdel El-Hussein

Siden Adnan Avdic blev frikendt i Østre Landsret i 2007, har han været aktiv i de københavnske gader, hvor han i lang kjortel deler flyers ud for salafisterne, der er en mindre gruppe af yderliggående islamister, som går ind for en streng fortolkning af islam og ønsker sharia-lovgivning.

Adnan Avdic har utvetydigt udtalt sig om sharia i Danmark. Således også, da han mandag den 16. februar sidste år var en del af den store gruppe unge, der mødte op på Svanevej i København for at fjerne de blomster, der var lagt på det sted, hvor gerningsmanden bag terrorangrebene den 14. og 15. februar, Omar Abdel Hamid El-Hussein, blev dræbt.

De ikke mente, at det var en muslimsk skik.

Og også fire dage senere ved den muslimske gravplads i Brøndby for at tage afsked med den 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein. Her udtalte han til flere medier, at angrebet ”er jeres egen skyld”, og at ”Omar Abdel Hamid El-Hussein var en helt”. Udtalelser han i dag er tiltalt for.

Sagen er sat til to timer den 11. januar næste år ved Københavns Byret. Kendes han skyldig kræver anklagemyndigheden udvisning af Danmark med indrejseforbud.

Tiltalt for at hylde Charlie Hebdo angreb

Også en 24-årig mand er blevet tiltalt for at billige terrorisme. Han er medlem af den kendte islamistiske gruppe Kaldet til Islam.

Ifølge anklageskriftet har han hyldet angrebet mod det franske satiremagasin Charlie Hebdo ved at linke til en artikel om angrebet på Facebook med tilførende kommentar:

”Oh gud, lovprisningen tilfalder dig”.

Han skal også have delt en anden artikel om angrebet og påført opslaget en smiley, hvilket af anklagemyndigheden altså bliver opfattet som en hyldest af drabene på 13 ansatte på det franske magasin 7. januar 2015.

TV 2 har været i kontakt med den 24-årige, der ligesom Adnan Avdic ikke ønsker at udtale sig i sagen.