Verdens første tv-reklame fylder 75 år – hvad er din danske favorit?
Det er 75 år siden, verdens første lovlige tv-reklame løb over skærmen. Siden er sket meget, men nutidens reklamer er for kedelige, mener reklamemand.
For de fleste var det en tirsdag som så mange andre. Men i et par tusinde husstande på den amerikanske østkyst, der i 1941 ejede et fjernsyn, skulle de denne dag blive vidne til et lille stykke tv-historie.
Baseballholdet Brooklyn Dodgers skulle møde Philadelphia Phillies, og kampen blev vist på tv-kanalen WNBT i New York. Det var der i sig selv ikke noget bemærkelsesværdigt i, men kort før kampstart kørte der pludselig en reklamefilm over skærmen.
Eller film er måske så meget sagt. Den ti sekunder lange reklame fra den amerikanske urproducent Bulova var nærmere bare en sort-hvid grafik.
Grafikken viste et kort over USA og en urskive med viserne på klokken 8. ”USA kører på Bulova-tid,” fortalte en mandestemme. Med det var den født - verdens første tv-reklame.
Bulova skal angiveligt have betalt ni dollar for at få vist reklamen på WNBT. Et forholdsvis beskedent beløb sammenlignet med priserne på tv-reklamer i dag.
- Hvis du spørger, hvorfor vi gjorde det, går jeg ud fra, at det var fordi, vi gjorde en dyd ud af at være pionerer inden for markedsføring, har en talsmand fra Bulova tidligere oplyst til Mashable.
Og urproducenten blev i sandhed pionerer med deres reklame den 1. juli 1941. Tv-reklamer er i dag hverdagskost – elskede og hadede – men næsten uundgåelige, når du tænder for et fjernsyn.
”Go’daw, jeg hedder Lars Larsen – jeg har et tilbud til dig”
Faktisk havde NBC allerede et par år forinden kørt nogle enkelte forsøg med reklamer, men det var først i 1941, at de amerikanske myndigheder begyndte at give tilladelser til lovligt at bringe tv-reklamerne.
Tolv år senere blev den første tv-reklame vist i Asien, da den japanske urproducent Seikosha (det nuværende Seiko) 28. august 1953 kørte en kort reklamefilm på en tv-kanal i Tokyo. I Storbritannien var den første tv-reklame for et tandpastafirma – den kørte i 1955.
Herhjemme blev TV SYD i 1987 den første danske tv-station til at sende reklamer. Året efter gik TV 2 i luften, og med det fik danskerne samtidig landsdækkende tv-reklamer ind i stuen.
En af de første til at reklamere på dansk tv, var Lars Larsen, som ejer Jysk Sengetøjslager. Han blev samtidig den første herhjemme til at bruge sig selv i tv-reklamen, da han tonede frem på skærmen og sagde ”go’daw” til danskerne med et godt tilbud.
Siden er mange flere kommercielle tv-kanaler kommet til, og reklamerne blevet både flere og større.
Derfor er der i dag fastsat nogle klare lovregler på området. Blandt andet må tv-reklamer højst udgøre 12 minutter per time, og en reklamebloks begyndelse og afslutning skal tydeligt markeres med lyd og billede over for seerne. Derudover må reklamer kun bringes mellem udsendelser og ikke afbryde programmer. Anderledes er det dog for Viasats og Discovery Networks Danmarks kanaler, for de sender fra London og er derfor underlagt britisk lovgivning og derfor ikke de mere strikse danske regler.
Hvad blev der af DSB-Harry-humoren?
Selvom vi i dag bliver bombarderet med tusindvis af reklamer, er der dog nogen, der gennem tiden har sat sig fast i danskernes bevidsthed. Hvem husker ikke Squash-reklamerne med Finn og Jacob, DSB’s Harry og Bahnsen, KiM’s-Jørgen og fiskeglade Minna og Gunnar? – eller Polle fra Snave, der senere også endte som en spillefilm i biografen.
Men nutidens tv-reklamer kan slet ikke det samme, som klassikerne, mener tidligere rektor på Reklameskolen og kreativ direktør i reklamebranchen, Jørn Duus Hansen.
- Det hele er lavet om til regneark, det er dødhamrende kedeligt. Førhen kunne folk på gaden snakke om alle mulige reklamer – men hvem snakker om reklamer i dag?
Tv-reklamer er i sidste ende altid et spørgsmål om kroner og ører, men der er forskel på måden, man arbejder på, og det vigtigste med en reklamefilm er at underholde og forføre, mener Jørn Duus Hansen.
- I dag kan jeg ikke komme i tanke om nogen – måske bortset fra Bilkas (storfamilie-reklamerne med Troels Malling, red.) – som har den humor, som også hører til, siger han.
Danske tv-reklamer omsatte sidste år for 2.203 millioner kroner og oplevede en lille fremgang efter flere års med faldende omsætning.
- Det skal nok gå, men branchen og reklamekøberne skal igen begynde at forstå, at det værste man kan gøre er at måle og veje alting – man skal lade være med at være så kedelige. Man kan lave alt mulig skæg og ballade med forbrugerne, bare man virker sympatisk og skæg, siger Jørn Duus Hansen.
Rettelse: I denne artikels første udgave fremgik det, at Viasat og Discovery "omgik" og "brød" reglerne ved at sende fra London. Dette er ikke korrekt og efterfølgende tydeliggjort i artiklen.
Over artiklen kan du se klip fra nogle af de mest ikoniske danske tv-reklamer gennem tiden. Hvilken er din favorit? Stem her: