Nyheder

14 it-ansatte får navneforbud i mulig bestikkelsessag

Retten har nedlagt forbud mod at identificere 14 af 32 sigtede i sag om mulig bestikkelse af offentligt ansatte med lækkert it-udstyr.

Pressen skal fremover holde godt igen med detaljerne i den sag om mulig bestikkelse af 32 nuværende og tidligere offentligt ansatte, som Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminaltet, SØIK, i midten af juni afslørede i en pressemeddelelsen.

Trods protest fra både SØIK og pressen nedlagde retten nemlig navneforbud for 14 af de mange personer, der ifølge SØIK er sigtet for at have ladet sig bestikke med it-udstyr for mellem 4.000 kr. og 40.000 kr.

Hvem de 14 personer er, blev dog ikke nævnt med et ord under retsmødet.

Det betyder, at det fremover er forbudt at nævne 'navn, stilling eller bopæl' på de 14 personer - eller bringe andre oplysninger, der indirekte kan identificere dem.

- Inden vi kommer længere hen, er det oplagt, at hensynet til de sigtede vejer tungere end offentlighedens interesse i sagen. Derfor er det berettiget med et navneforbud, lød det fra sagens dommer, Henrik Munkholm.

Mistanken om bestikkelse af et stort antal offentlige ansatte udspringer af efterforskningen mod it-giganten Atea A/S og en række tidligere ansatte, der blev anholdt og sigtet for at have bestukket medarbejdere i Region Sjælland og Rigspolitiet.

Efterforskningen har siden vist, hævder SØIK, at Atea A/S enten har foræret eller faldbudt it-udstyr til ansatte i en bred vifte af offentlige myndigheder - herunder i forbindelse med indgåelse af aftaler med it-selskabet.

Alle 14 nægter sig skyldige, oplyste deres forsvarere i dag, da de bad retten om at beskytte klienterne. Både retten, anklageren og forsvarerne var meget tilknappede om sagens indhold.

Retsmødet var - i strid med vanlig praksis - ikke skrevet på det lukkede retsliste-system, som pressen har adgang til. Hverken konkrete navne eller stillinger på de 14 sigtede blev nævnt under retsmødet, og heller ikke de konkrete sigtelser mod de 14 it-folk behøvede retten at få læst op.

Forsvarerne henviste bl.a. til - uden at det på noget tidspunkt under retsmødet stod klart, hvem de repræsenterede, eller hvilke personer der fremover ønskes beskyttet af et navneforbud - at efterforskningen var på et tidligt stadie, og at der - trods alt - var tale om beskedne beløb.

Flere af de 14 sigtede er blevet sendt hjem fra arbejde, mens SØIK efterforsker sagen nærmere, og en af forsvarerne - advokat Peter Trudsø - efterlyste en tidshorisont for efterforskningen.

- Prøv at forestille jer, hvor mange penge det koster at have de her drenge sendt hjem fra arbejde. De skal aflyse alt muligt rundt om på kloden. Det er utrolig indgribende for alle, lød det fra Peter Trudsø.

SØIK oplyste i dag, at man regnede med at køre et par prøvesager efter sommerferien, og at de første domme derfor nok vil falde inden årsskiftet.

Anklageren oplyste, at der generelt under ransagninger hos flere af de sigtede er fundet it-udstyr fra Atea A/S, og at man desuden kan knytte enten sim-kort eller apple-id, som de offentligt ansatte bruger privat, til it-udstyret.

Forsvarer Betina Hald Engmark oplyste, at ingen af hendes tre klienter var belastet af den type beviser.

- Mine klienter er alene nævnt i e-mail- og sms-korrespondancer, sagde Betina Hald Engmark.

Også Jakob Lund Poulsens to klienter var hjemsendt og fritaget fra tjeneste, mens SØIK efterforsker sagen.

- Mine klienter har nægtet sig skyldig og nægtet at have modtaget nogle af de her effekter, sagde Jakob Lund Poulsen, der også hæftede sig ved, at SØIK selv i havde skrevet om sagen, at man havde kastet det store net ud, og at det dermed ikke var sikkert, at der til syvende og sidst var hold i anklagerne om bestikkelse.

Det er tidligere kommet frem, at Atea A/S har samarbejdet med SØIK, siden sagen brød løs i 2015, og at sigtelserne mod de 27 skal bygge på intern korrespondance og bogføring fra it-selskabet.

Under dagens retsmøde kom det frem, at en enten nuværende eller tidligere ansat fra Atea A/S spiller en central rolle i forhold til at dokumentere den påståede bestikkelse. Personen er endnu ikke afhørt af SØIK.

Forsvarer Jakob Lund Poulsen beskrev medarbejderen som en 'meget central person, som skulle være krumtappen' i sagen, men fastslog, at han var loren ved at tillægge medarbejderens nogen form for bevisværdi.

- Jeg kan ikke sige mig fri for den nærliggende antagelse, at medarbejderen i Atea har udnyttet systemet til sin egen vinding og ført it-udstyret op (i Ateas bogholderi, red.) som gaver, men i virkeligheden beholdt det selv, sagde Jakob Lund Poulsen.

Han mente også, at det talte for et navneforbud, at SØIK selv havde gjort opmærksom på, at flere af sagerne måske ville blive opgivet, når efterforskningen kommer lidt længere hen.

Anklageren fra SØIk var ikke afvisende over for den påstand.

- I nogle sager kan det være, som Lund Poulsen er inde på, at der ikke er beviser på, at de har modtaget dem (gaver, red.), eller at en Atea-mand har beholdt effekterne selv. Han er ikke afhørt endnu, lød det fra anklageren.