Nyheder

Roskilde Festival: Nej, vi overvåger ikke gæsternes telefoner

Roskilde Festival aflytter og gemmer ikke deltagernes beskeder og logfiler - på trods af store plakater, der har sagt det modsatte.

På årets Roskilde Festival finder man flere steder orange plakater, hvor der står, at festivalen forbeholder sig retten til at gemme data fra gæsterne i form af sms'er og telefonsamtaler.

Derudover vil festivalgæsternes aktivitet på nettet også blive registreret - og alt sammen forbeholder festivalen sig til at dele med en tredjepart.

Den udmelding har de seneste dage fået flere vrede festivalgæster til tasterne på de sociale medier. For kan det virkelig være sandt, at festivalen overvåger og aflytter folk på pladsen på den måde?

Det spørgsmål har festivalen indtil nu afvist at hverken be- eller afkræfte. Mandag eftermiddag var der dog data-debat på festivalpladsen, hvor Roskilde Festival kom med den oficielle forklaring på data-misæren. 

- Dataindsamlingen på Roskilde Festival er ikke ægte, men en del af et projekt, der skal sætte fokus på retten til privatliv, skriver Roskilde Festival selv på Twitter.  

Roskilde Festival indsamler og udleverer altså ikke deltagernes data. 

Reklamestunt for Edward Snowden?

På Twitter havde flere brugere allerede inden debatten mandag eftermiddag peget på, at der måtte være tale om et reklamestunt i forbindelse med, at den amerikanske it-tekniker og whistleblower Edward Snowden tirsdag skal tale på festivalen via en satellit.

Men selvom der er tale om stunt, vil flere måske nu sidde tilbage med følgende spørgsmål: Ville Roskilde Festival egentlig kunne aflytte gæster, hvis de ville?

- Ja, det kan de i princippet godt. Hvis man opsætter sin egen falske mast, som forbinder sig til gæsterne, så vil det være muligt at aflytte sms'er og telefonsamtaler, forklarer IT-sikkerhedsekspert Jan Kaastrup, der er teknisk direktør i sikkerhedsfirmaet CSIS. 

Han understreger dog, at metoden ville kræve, at masten var udstyret med ulovligt hackerudstyr, der kunne opsamle samtaler. 

Med andre ord: Uden selv at eje den digitale infrastruktur, så ville det være ulovligt for Roskilde Festival at aflytte gæsternes samtaler og læse sms'er. 

Det forklarer chef for Rigspolitiets Center For Cyberkriminalitet, Kim Aarenstrup.

- Det ville kræve, at de skulle skaffe sig uretmæssig adgang til trafikken på teleselskabernes netværker. Og det vil kræve nogle helt specielle teknikker og samtidig være ulovligt efter straffeloven, siger Kim Aarenstrup.

Teleselskab: Vi udleverer ikke data

De mange reaktioner på Roskilde Festivals plakater fik mandag eftermidag teleselskabet 3 til udsende en pressemedelelse for at berolige deres kunder. 

- Som eksklusiv partner inden for mobiltelefoni på Roskilde Festival vil vi hos teleselskabet 3 gerne understrege, at vi ikke har ikke nogen aftale med Roskilde Festival om at udlevere de nævnte oplysninger om vores kunders brug af deres mobiltelefoner på festivalen, skriver teleselskabet.

De tilføjer dog, at der bliver registeret en række oplysninger i henhold til dansk lovgivning. 

- Logningsbekendtgørelsen og terrorlovgivningen kræver, at vi registrerer en række oplysninger om vores kunders brug af deres mobiltelefon. Disse oplysninger samles og udleveres dog udelukkende til myndigheder, som har fået en dommerkendelse.

Kan overvåge gennem egne apps

Christina Bilde har tidligere oplyst til TV 2, at festivalen hovedsagligt overvåger fra apps, Facebook og Instagram i forbindelse med et forskningprojekt på CBS. 

Ifølge Jan Kaastrup er Facebook og Instagram dog krypteret, og derfor kan Roskilde Festival ikke få adgang til informationer derfra. Festivalens egne apps er dog mere tilgængelige.

- Det er er deres egen app, så her har de selv adgang til alle data - og det kan de godt misbruge, hvis de vil, siger Jan Kaastrup.

Det samme mener Kim Aarenstrup. Han peger på, at de orange skilte kan betegnes som et samtykke om, at man er indforstået med aflytning, hvis man er på pladsen.

- Det kan sammenlignes med en privatparkeringsplads. Her på stedet er der nogle regler, og hvis du ikke overholder dem, så får du en bøde. Og på festivalen skal du slukke din telefon, hvis du ikke vil overvåges, siger Kim Aarenstrup.

De to IT-eksperters konklusion på Roskilde Festivals udmelding, som tyder på at være et stunt, er altså:

  • Nej, Roskilde Festival kan ikke på lovlig vis se dine sms’er og telefonsamtaler.
  • Nej, de kan heller ikke se beskeder fra Facebook og Instagram, da de informationer er krypteret.
  • Men ja, data fra andre apps – afhængig af betingelserne for den enkelte app – kan muligvis havne i Roskilde Festivals hænder.

Eksperternes råd er derfor: Læs altid betingelser og vilkår grundigt.

Roskilde Festival har mandag eftermiddag oplyst på Twitter, at der bliver meldt nærmere ud efter klokken 16.00 ved et debatarrangement: