Nyheder

Kræftsyg Ritt Bjerregaard åben for at få hjælp til at dø i Schweiz

Ritt Bjerregaard lægger langt fra skjul på, at hun er uhelbredeligt syg af kræft og tilhænger af aktiv dødshjælp.

- Jeg er ikke bange for at dø, men jeg blev rigtig ked af det, da jeg fik min kræftdiagnose, fortæller Ritt Bjerregaard i et stort interview med ugebladet Her&Nu

Den tidligere politiker fik sidste år konstateret endetarmskræft. Hun blev opereret tre gange. Men i januar i år fik hun så beskeden om, at kræften havde spredt sig til lungerne. Det medførte kemobehandling og en scanning, der viste, at kræften ikke havde spredt sig. 

Det betyder dog ikke, at hun er helt fri for kræften. Det har gjort, at hun i høj grad er blevet forkæmper for aktiv dødshjælp. 

- Det er nemmere for mig at tale om aktiv dødshjælp nu, end når jeg bliver meget syg. Før jeg ligger og er dårlig og forvirret. Det er vigtigt at have talt med andre om det. Jeg kan jo ikke være sikker på, at min mand Søren og jeg dør samtidig.

Livstestamente

Allerede for flere år siden besluttede Ritt Bjerregaard og hendes mand Søren Mørch, at de ville have et livstestamente i tilfælde af, at en af dem skulle gå bort. 

For nyligt fik Søren Mørch så et hjertetilfælde. Han skulle opereres, og her fik parret at vide, at kalken fra klappen kunne rive sig løs, så han kunne risikere at blive lam. 

- Vi kunne bestemt godt forestille os at tage til Schweiz for at få hjælp til at dø.

Ritt Bjerregaard

Derfor sagde Ritt Bjerregaard og Søren Mørch til lægerne, at hvis operationen gik galt, skulle han ikke reddes for enhver pris. 

Selv om Ritt Bjerregaard i længere tid har kæmpet for aktiv dødshjælp i Danmark, er det langt fra sikkert, at det når at blive lovligt i Danmark i parrets tid. Derfor er de også klar til at vælge en alternativ løsning, hvis alternativt er et langt sygdomsforløb, hvor man ligger hjælpeløs i sengen.

- Vi kunne bestemt godt forestille os at tage til Schweiz for at få hjælp til at dø, siger hun.