Brexit

Britisk EU-afstemning: Følg afstemningen minut for minut

I dag afgør Storbritannien deres fremtid i EU. TV 2 følger afstemningen aftenen og natten igennem. Det gør vi frem til det resultatet er klart fredag morgen.

DF: Ikke dansk EU-afstemning før Brexit-aftale er på plads

DF vil først have en folkeafstemning, når man kender briternes nye aftalevilkår med EU, siger Kristian Thulesen Dahl.
- Det er ikke lige med det samme, at vi kan få en afstemning. Men jeg synes, det er det, vi skal arbejde os frem imod, siger formanden for Dansk Folkeparti.
 

Underskriftsindsamling kræver ny Brexit-afstemning

Den britiske regerings hjemmeside er lagt ned, fordi tusindvis af mennesker skriver under på, at de ønsker en ny afstemning om Storbritaniens medlemsskab af EU. Det skriver Independent.

Det britiske parlament skal debattere forslag, som får mere end 100.000 underskrifter. På få timer har ønsket om en ny EU-afstemning fået 140.000 underskrifter.

C20-indekset red Brexit-stormen af

Det danske C20-indeks lukker fredag med et fald på 4,1 procent efter britisk nej til EU.

Indekset faldt ellers med ti procent fra morgenstunden, men reddede altså lidt af det tabte hjem i løbet af dagen. Det største endagsfald nogensinde ligger tilbage i februar, hvor C20 faldt med 5,4 procentpoint.
 

Vestager: Britisk udmeldelse skal igang hurtigst muligt

Briterne skal ikke regne med at få god tid til at forhandle en udmeldelse af EU. Det siger EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestager:

- Jeg sad og så på lovgrundlaget for afstemningen, og det er så enkelt, som det kan være: Skal UK forblive eller forlade EU, der er ikke nogen mellemregninger, siger hun.

Obama: Storbritanien forbliver en amerikansk nøglepartner

Den amerikanske præsident Barack Obama reagerer nu på Storbritaniens EU-udmelding:

- Den specielle bånd mellem USA og både Storbritanien og EU forbliver stærkt. De forbliver begge uundværlige partnere - også selvom man nu skal til at forhandle om en ny relation, der skal sikre stabilitet og økonomisk fremgang for Europa.

Putin kommenterer på Brexit: Det får globale konsekvenser

Ruslands præsident, Vladimir Putin, kommenterer fredag eftermiddag for første gang på det britiske EU-exit. Ifølge Reuters siger han, at det vil få globale konsekvenser, som både er positive og negative. Putin siger også, at han mener, resultatet afspejler utilfredshed med migrantsituationen, sikkerhed og for meget bureaukrati.

Minister mødes med task force i næste uge

Miljø- og fødevareminister Esben Lund Larsen (V) mødes i næste uge med regeringens nye task force-gruppe, der skal sikre dansk erhvervslivs interesser efter Storbritanniens farvel til EU. Det skriver finans.dk.

Trump giver Obama skylden for Brexit

Den republikanske præsidentkandidat Donald Trump siger fredag eftermiddag, at det er præsident Barack Obamas skyld, at Storbritannien forlader EU. Det skriver Reuters. Under et besøg i London i april forsøgte Obama at overbevise briterne om at stemme ja til at blive i det europæiske samarbejde.

Amerikansk vicepræsident: Vi havde foretrukket et andet udfald

I den første kommentar fra Det Hvide Hus siger vicepræsident Joe Bidden, at den amerikanske regeringen havde foretrukket et andet udfald af folkeafstemningen i Storbritannien.

Trump om Camerons afgang: Han er nok blevet overrasket

Den republikanske præsident Donald Trump kalder ifølge Reuters den afgående premierminister David Cameron for "en god mand", men siger samtidig, at han nok er blevet overrasket over afstemningens resultat. Donald Trump fortæller også, at han tror EU er i opbrud.

Uro hos Labour: Parlamentsmedlemmer har "ingen tillid" til partileder

Labours parlamentsmedlemmer Margaret Hodge og Ann Coffey udtrykker i et brev sendt til partiets gruppeformand mistillid til partileder Jeremy Corbyn. Ifølge BBC opfordrer de to politikere til, at Jeremy Corbyns fremtid diskuteres på et møde i partiet mandag.

Fransk premierminister kalder Brexit et "eksplosivt chok"

Frankrigs premierminister Manuel Valls siger som reaktion på Brexit, at Europa er nødt til at genopfinde sig selv for ikke at risikere yderligere splittelse. Han mener, at afstemningens resultat er et udtryk for, "en utilpashed i Europa, der er blevet ignoreret for længe" og kalder det samtidigt et "eksplosivt chok".

Regeringschefer mødes for at diskutere Brexit mandag

Tysklands forbundskansler Angela Merkel mødes mandag i Berlin med formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, Frankrigs præsident, Francois Hollande, og Italiens premierminister ,Matteo Renzi, for at diskutere Storbritanniens exit.

Skotsk førsteminister: Ny uafhængighedsafstemning er på bordet

En ny folkeafstemning om et uafhængigt Skotland "er på bordet", siger Skotlands førsteminister, Nicola Sturgeon, efter stort flertal af skotter støtter EU. 62 procent af skotterne stemte for at blive i EU.

Johnson nævner intet om interesse i premierministerpost

Boris Johnson mener, at Storbritannien med resultatet af folkeafstemningen nu får en gylden mulighed for vedtage egne love og genvinde kontrollen. I sin udtalelse på pressemødet siger den konservative politiker intet om, hvorvidt han er interesseret i at tage over efter sin partikollega David Cameron.

Johnson ked af Camerons afgang

Den tidligere London-borgmester Boris Johnson siger på et pressemøde, at han er ked af David Camerons afgang som premierminister, men respekkterer hans beslutning. Han kalder ham modig og en mand af principper. Cameron og Johnson er begge konservative, men de har stået på hver sin side i folkeafstemningen.

Bookmakere: Han afløser Cameron

Det bliver den tidligere London-borgmester Boris Johnson, der overtager posten som premierminister i Storbritannien efter David Cameron. Det spår bookmakeren Ladbrokes ifølge nyhedsbureauet AFP.

Britisk aktieindeks retter sig en smule op

Det toneangivende britiske aktieindeks FTSE 100 har i løbet af fredag formiddag rettet sig en smule op, efter at indekset faldt gevaldigt fra morgenstunden oven på briternes nej til EU-medlemskab. Efter få minutters handel faldt indekset med 7,5 procent, men omkring middagstid har faldet fortabt sig en smule, så tabet nu lyder på knap fem procent.

Medie: Cameron skal mødes med dronningen

Sky News skriver, at afgående premierminister David Cameron skal mødes med dronning Elizabeth. Det sker, efter vælgerne ved folkeafstemningen har besluttet, at Storbritannien skal forlade EU.