Nyheder

Derfor skal du altid skylle vandmelonen grundigt - før du skærer den ud

Husker du at skylle vandmelonen før du skærer? Her er flere gode grunde til at gøre det.

Uanset hvilken type melon der er tale om, så anbefales det, at du skyller dem under rindende koldt vand, før du skærer dem.

Det mener Karina Kyhn Andersen, som er mad- og måltidskonsulent ved Kost & Ernæringsforbundet.

- Man skal altid vaske sit frugt og grønt, inden man anvender det. Skyl det hele, siger Karina Kyhn Andersen til bt.dk.

Årsagen er, at der er stor risiko for bakterien listeria sidder på overfladen af skrællen på melonen og på salatbladene. Bakterierne kommer fra ofte fra det overflade- eller spildevand, som melonerne og salaten vandes med.

Når du skærer kniven gennem melonen, risikerer du at overføre disse bakterier fra melonens skræl til frugtkødet. Ofte anretter folk vandmeloner i fade eller skåle, hvor skrællen rører ved frugtkødet. Her kan listeria bakterien gå ind i frugtkødet og brede sig. Skærer du melonen på et skærebræt, kan der også være risiko for, at frugtkødet kommer i kontakt med bakterien. 

Vær opmærksom på

  • Alle tropefrugter, du skærer i, skal skylles.
  •  Hvis du vil bruge citrusskaller, mindsker du risikoen for pesticider, hvis du vælger økologisk
  •  At norovirus ikke kan fryses ihjel, så kog dine frosne bær.
  • At grønt fra jorden har større chance for at have været i kontakt med spildevand end frugt fra træer.

Særlig risiko ved meloner og salat fra udlandet

Risikoen for at få sig en ubehagelig omgang roskildesyge, forårsaget af den såkaldte norovirus, er også størst, når det gælder salat og meloner importeret fra udlandet.

- Salat har jo en stor overflade og er samtidig i jordhøjde, hvor det er større risiko for, at de har været udsat for overflade- eller spildevand, siger Susanne Knøchel, der er professor i fødevaremikrobiologi på Københavns Universitet, til bt.dk.

- Da meloner typisk er noget, man opbevarer udskåret i lang tid, får listeriaen rig mulighed for at udvikle sig, for bakterien kan vokse ved køletemperatur, siger Susanne Knøchel, der også fortæller, at de søde meloner i forhold til andre frugter har en høj pH-værdi, hvilket betyder, at bakterier som listeria og salmonella har et rigtig godt miljø at udvikle sig i.

Anderledes med citrusfrugter

Du behøver ikke være bekymret, når det gælder eksempelvis citroner, appelsiner og grapefrugter. Disse frugters pH-værdi er så lav, at de dræber eller sløver listeria-bakterien.

En anden frugt, der potentielt også kan smitte med den frygtede virus, er bær - også selv om de er frosne.

- Det der med bare at komme sine frosne hindbær ned i sin smoothie, det duer ikke, siger Karina Kyhn Andersen.

Eksperterne er enige om, at for at være sikker på at have bær fri for norovirus skal du koge dine bær i et minut.