Hashen i Danmark er Europas stærkeste – sådan påvirker den dig

16x9
Hash - et produkt der udvindes af planten Cannabis Sativa, populært kaldet hampplanten. Foto: Esben Salling, Scanpix / Esben Salling, Scanpix

Hashen der bliver solgt i Danmark er Europas stærkeste. Læs her, hvor den kommer fra og hvordan den påvirker dig.

Hashen der bliver solgt i Danmark er den stærkeste i Europa. Det viser en ny rapport fra EMCDDA, det europæiske overvågningcenter for stoffer og stofbrug.

Det gennemsnitlige THC-indhold i hashen i Danmark er på 29 procent, hvilket placerer Danmark på en førsteplads. På andenpladsen kommer Frankrig med et THC-indhold på 20.7 procent og Belgien med 19.2 procent. Maltas hash er det svageste med et THC-indhold på 7.25 procent.

Ifølge misbrugsekspert Henrik Rindom skal den stærke hash ses i lyset af, at der er stor en efterspørgsel på det danske marked.

Om cannabis

  • Hash: Udvindes også fra hampplanten men i form af harpiks, som er en fedtsyre. Hash kaldes f.eks. også 'tjald', og er i gennemsnit seks gange stærkere end marihuana.
  • Marihuana/skunk: Tørrede blomster, frø eller blade fra hampplanten. Det kaldes f.eks. også pot eller græs
  • Cannabisolie: Udvindes fra hampplanten ved en særlig inddampningsproces. Herved dannes en olieagtig substans.

- Vi ser generelt en stigende efterspørgsel på hash på det europæiske marked, hvorimod de i USA viser større interesse for pot. Skunkplanterne indeholder det højeste indhold canabinololie, som hashen indeholder, siger Henrik Rindom.

Han tilføjer samtidig, at den meget stærke hash skal ses i lyset af, at der ikke er nogen kvalitetskontrol af hashen i Danmark.

- Til trods for at omkring halvdelen af befolkningen prøver hash, så har vi ingen kvalitetskontrol, der tester stoffets renhed eller indhold af eksempelvis pesticider, siger Henrik Rindom.

I Holland er det lovligt at få testet sit stof både kvalitativt og kvantitativt.

Stigende antal danskere søger hjælp grundet hash

  • I 2014 blev 1061 personer indlagt på psykiatrisk skadestue med cannabis som stofrelateret hovediagnose. Det er næsten en tredobling siden 2005, hvor 429 blev indlagt. 
  • 200 danskere var i 2013 i kontakt med sygehuset efter at være blevet forgiftet af hash. Det er mere end en fordobling siden 2005, hvor tallet var 86. Størstedelen var under 20 år. 
  • Kilder: Narkotikasituationen i Danmark 2015, Sundhedsstyrelsen. Tal fra Giftlinjen. EMCDDA 

Sådan påvirker hashen din krop

Hash virker på receptorerne i hjernen. Det er det aktive stof THC (Tetra Hydro Cannabinol) der fremkalder rusen. THC opløser sig i kroppens fedtvæv og leveren, hvorfra det udskilles i kroppen. Det binder sig især til fedtvævet i hjerte, lunger, milt, testikler eller moderkage. Hash virker sløvende og kan i store doser fremkalde hallucinationer.

Rusmidlerne hash, skunk og pot, der alle er produkter fra hampplanten, påvirker centralnervesystemet og hukommelsen. Det påvirker også lillehjernen, der koordinerer bevægelser. Det perifære nervesystem bliver også påvirket - det fører til øget pulst samt det limbiske system, der kan føre til, at du bliver psykotisk.

Alkohol er det eneste organiske opløsningsmiddel vi kender, der både kan blande sig med fedt og vand. Det betyder, at alkohol trænger ind i alle celler i kroppen og blander sig med alt det vand vi har i kroppen.

- Når vi har en promille på 1, 2 er det et udtryk for at 1, 5 promille af alle celler i kroppen er påvirket af alkohol, fortæller Henrik Rindom.

Sundhedsstyrelsen anbefaler at kvinder maksimum drikker 14 genstande, mens mænd maksimum bør drikke 21 genstande om ugen.

Så farlige er de forskellige rusmidler?

- Hash virker kun på receptorerne. Alkohol påvirker hele kroppen, siger Henrik Rindom. Han kan dog ikke pege på, hvilket stof der er mest skadeligt.

At være påvirket af hash kaldes oftest at være ”skæv”. De synlige tegn på rusen er røde øjne, tørhed i munden, øget puls, hjertebanken, snøvlende tale og sløvhed i bevægelserne. Stoffet ændrer stemning, sanser og humør. En hashrus kan føre til grineflip, hvor den, der har røget hash, virker fnisende og euforisk, men det kan også føre til ubehagelig panikangst.

De fleste reagerer først udadvendt og siden indadvendt på hash. En hashrus varer typisk tre til fire timer, men stoffets sløvende virkning forsvinder først helt i løbet af et døgn. Hash kan dog spores i kroppen 4-8 uger efter indtagelsen.

- Alle rusmidler er farlige. Hvis du tager dem i overdreven mængde eller bliver stofafhængig, lyder det fra misbrugsekspert Henrik Rindom.

Afhængighed, skader og forgiftning

Hash er vanedannende. Jo mere man indtager, jo mere skal der til for at opnå en rus. Man kan blive afhængig af hash. Ved ophør med længere tids hashrygning kan der komme abstinenssymptomer. Der kan være søvnbesvær, nattesved, irritabilitet og ulyst.

Jævnlig brug af hash gør en person mere sløv, langsom, ligeglad, ukoncentreret. Længere tids brug nedsætter korttidshukommelsen og dermed indlæringsevnen.

Nogle personer, måske særligt mennesker, som i forvejen har et mere følsomt sind, kan udvikle en psykose af hashrygning. Det er et omdiskuteret spørgsmål, men i de senere år er der fremkommet videnskabelige undersøgelser, der peger på en sammenhæng imellem psykotiske reaktioner og brug af hash.

Flere danskere søger hjælp 

Nye tal, som Giftlinjen har trukket for Metroxpress, viser, at de sidste år fik 203 opkald omhandlende cannabis. Samtidig er antallet af danskere, der søger hjælp på sygehuset på grund af hash, stigende. I 2014 blev 1061 personer indlagt på psykiatrisk skadestue med cannasbis, hash, som stofrelateret hovediagnose. Det er næsten en tredobling siden 2005, hvor 429 blev indlagt.

square to 16x9