Novo-direktør om resultat af gigantforsøg: Det ændrer alt

Novo Nordisks milliardsællert, Victoza, nedbringer risikoen for hjertekar-død betragteligt, viser spritnyt studie

Novo Nordisk har fået et seriøst es på hånden i kampen om diabetes-patienter. Selskabets diabetesmedicin, Victoza, som med stor ret kan betegnes som en ener, kan nu også redde liv.

Det viser det længe ventede teststudie, der blev præsenteret i aftes.

- Jeg tror, at de her data kan blive en game changer, siger forskningsdirektør Mads Krogsgaard.

Han taler om, at Victoza kan transformere hele GLP-1-klassen, hvilket er den type lægemiddel, som Victoza tilhører. Medicinen beskytter nemlig mod blandt andet hjerte-kar-død.

- Det går fra at være den mest effektive blodsukkeregulerende lægemiddelklasse, vi kender, ud over insulin, til faktisk at ændre hele udfaldet for diabetes-sygdommen. Især for dem, som også har hjerteproblemer, og det er jo desværre rigtig mange type 2-diabetespatienter, lyder det fra direktøren.

Det er kun anden gang nogensinde, at et diabetesmiddel har vist sig at beskytte mod hjertekar-sygdom, som hjertekar-død, blodpropper i hjertet og slagtilfælde.

Novos største studie til dato

Det var på forhånd kendt, at Victoza kunne reducere risikoen for den slags sygdomme, men ikke nøjagtigt hvor meget. Det er det, Novo Nordisk nu kan sætte tal på. I forvejen sænker Victoza blodsukkeret og kropsvægten, ikke mindst.

- Det er det største studie, Novo Nordisk nogensinde har gennemført, og det viser rigtig mange ting. Allervigtigst viser det, at det simpelthen med 22 procent reducerer hjertekar-dødeligheden i forbindelse med diabetes, og det er ganske fantastisk, siger Mads Krogsgaard.

Og der er tale om et stort patientbehov. Ifølge Ritzau viser statistikker, at voksne type 2-diabetikeres risiko for hjerte-kar-død er forhøjet med omkring to gange. Har diabetikeren tidligere haft hjerte-kar-tilfælde eller hjertesygdom er risikoen omkring firedoblet.

Målt i tabt levetid kan det koste en 60-årig diabetiker gennemsnitligt seks år, mens en 60-årig type 2-diabetiker med tidligere hjerte-kar-problemer må forventes at dø omkring 12 år før sin raske jævnaldrende.

Sælger for 18 mia. kr.

Victoza er allerede markedsleder inden for sin lægemiddelklasse og Novos allerstørste produkt med et salg sidste år på 18 millarder kroner.

- Vi står utrolig stærkt. Der er ikke nogen, der har antydningen af de data, vi har præsenteret på kongressen i New Orleans med Victoza, siger forskningsdirektøren.

Da Victoza i sin tid kom på markedet blev det - sammen med resten af GLP 1-klassen - beskyldt for at øge risikoen for hjertekar-problemer, men det nye studie med over 9000 patienter, der netop skulle undersøge den påstand, viser altså det modsatte.

Det aktive stof i Victoza, som hedder liraglutid, bruger Novo Nordisk samtidig blandt andet i sit fedmemiddel Saxenda, og det salg vil også kunne stige på de gode Victoza-data.

- Med de data, vi har set på Victoza, må vi formode, at det også vil begunstige de andre produkter og deres udbredelse i markedet til fordel for patienterne, siger forskningsdirektøren.