Nyheder

Nu er der storkeunger og idyl: Sidste år var der død og drama

Fredag aften klokken 19:30 klækkede det første æg i storkereden i Smedager. Forude venter en barsk opvækst.

Ornitologer og fugleinteresserede danskere jubler i disse dage. Og med god grund. 

Fredag aften klækkede det første af fire æg i storkereden i Smedager ved Aabenraa. 

Dermed ser det altså ud til, at Danmark bliver fire storke rigere. Måske. 

For jublen kan hurtigt forstumme. Det skete sidste år, hvor storkeparret Tommy og Annika - som også i år har residens i reden i Smedager - tog livet af to af storkeungerne. 

Kuldet bestod ellers af fem unger, men to måtte lade livet. En røg ud over kanten og en anden blev spist af faren, forklarer Jess Frederiksen, formand hos Storkene.dk.

I videoen i toppen af artiklen kan du se, hvordan det gik til, da Tommy i fjor spiste en af storkeungerne - og senere smed en anden af ungerne ud over kanten.

Tommy er ikke en dårlig far

Men det skyldes altså ikke, at Tommy er en dårlig storkefar. Faktisk tværtimod. 

- Det er med meget god grund, at storkene gør det. De fornemmer, hvis der er noget galt, eksempelvis hvis en unge er syg. Det lyder barskt, men sådan er det, siger Jess Frederiksen og uddyber: 

- Det kan også være, at der ikke er føde nok. Så bliver de nødt til at prioritere og fokusere på to til tre unger. Så laver de en kalkulering og tager livet af en. Vi håber, det ikke sker i denne omgang, siger han.   

Herunder kan du se den nyuklækkede storkeunge. 

Pelikaner er endnu værre

Storken er dog ikke ene om den - set udefra - barske opdragelse. Samme adfærd ses hos andre dyrearter, forklarer formanden.

- Pelikaner er endnu værre. De vil kun opfostre én unge. Det er naturens gang, men det er noget, de fleste mennesker ikke ser.    

Jess Andersen forklarer, at de i foreningen håber, at tre storke overlever. For at det skal blive virkelighed, skal også vejret arte sig. 

Det må ikke regne for meget, for så bliver ungerne for nedkølede. På den anden side må det heller ikke være for tørt, da der så kan være mangel på føde. 

Klarer ungerne de første tre til fire uger, er der stor sandsynlighed for, at de overlever. 

- Ungerne begynder at flyvetræne i slutningen af juli. De flyver fra reden og syddpå, når vi kommer til midten af august, siger Jess Andersen.  

At Tommy er en kærlig fugl, kan man blandt andet iagtage i nedenstående video.