Nyheder

Kendis-designer åbner 12 meter højt tempel til ære for Odin og Thor

TV 2/Fyn logo
I samarbejde med TV 2/Fyn

Det første tempel i 1.000 år til ære for de nordiske guder er officielt indviet. Bag templet står designeren Jim Lyngvild.

Det er 12 meter højt, indeholder en stor trone, fire træstammer af to ton per styk og en figur af den nordiske gud, Odin.

FAKTA: Hvad er asatro

  • Asatroende tror på de oldnordiske guder som for eksempel Thor, Odin og Loke.
  • Den form for asatro, man finder i dag, ligger ikke i direkte forlængelse af vikingernes tro, men er en religiøs genoplivning og genfortolkning.
  • Der er et par tusinde asatroende i Danmark, som er organiseret i 35 grupper.
  • Den eneste gruppe, der er godkendt af Kirke­ministe­riet som trossamfund, er Forn Sidr med 600 medlemer.

Kilde: Religion.dk

Danmark har fået et nyt tempel, som officielt er blevet inviet mandag. Templet er et såkaldt Gudehov, hvor man kan ofre og bede til de nordiske guder, og bag den høje bygning står den danske designer Jim Lyngvild, der har bygget det til ære for Odin og Thor.

Templet, som ligger på Fyn, er ifølge Jim Lyngvild lidt af en verdensnyhed. Det 12 meter høje tempel er nemlig det første af sin slags i 1.000 år, og Jim Lyngvild har rejst det på blot tre uger.

- Det er meget stort og flot. Jeg er meget, meget stolt, fortæller Jim Lyngvild.

- Jeg har bygget det, fordi jeg selv er asatroende og har levet som asatroende i 15 år nu. Jeg tror på de nordiske guder. Når jeg skal have styrke, er det Thor, jeg påkalder og ikke Jesus, siger designeren.

Politikere stod for indvielsen

Til mandagens officielle åbning af Gudehovet stod Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), for at klippe snoren, mens integrationsminister Inger Støjberg (V) stod for navngivningen. Templet blev døbt 'Mannheim'.

- Det må være fantastisk at bygge det første gudetempel. Jeg er sikker på, at det her ikke falder i den første storm. Det er så gennemarbejdet og så grundigt udført. Jeg har så stor respekt for Jim, lyder det fra Pia Kjærsgaard.

I klippene nedenfor kan du høre mere om, hvad de to politikere synes om templet og vikingernes historie.

Vikinger er superhelte

Gudehovet er opført ved Jim Lyngvilds 400 kvadratmeter store vikingeborg, Ravnsborg, ved Korinth. Gudehovet har siden færdiggørelsen ventet på sin officielle indvielse, da Jim Lyngvild har oplevet stor interesse fra blandt andet udlandet.

- Der er tusindevis, der har skrevet til mig, at de gerne vil giftes eller have lov at ofre til de nordiske guder Odin og Thor eller komme og mærke stemningen fra den kultur deres forfædre stammer fra, siger den danske designer.

Hør Jim Lyngvild uddybe sin interesse for vikinger i klippet nedenfor.