Nyheder

Farlig bombe-fangst kan blive rigtig dyr - for fiskeren

Det sker ofte, at en fisker fra Bornholm får en sennepsgasbombe fra 2. Verdenskrig i nettet, når de fisker i Østersøen omkring Bornholm. TV 2 Bornholm
TV 2/Bornholm logo
I samarbejde med TV 2/Bornholm

Fisker Henrik Bechmann fra Nexø kan ende med at stå med et stort tab, efter at han i går aftes fik en sennepsgasbombe i nettet.

Det sker ofte, at en fisker fra Bornholm får en sennepsgasbombe fra 2. Verdenskrig i nettet, når de fisker i Østersøen omkring Bornholm. Sennepsgasgranater- og bomber blev nemlig dumpet i et stort antal i Østersøen efter krigen, og det er de nu ofte godt rustne rester, som fiskerne får i nettet.

Senest er det fisker Henrik Bechmann fra Nexø, som har fanget en sennepsgasbombe:

- Jeg har fisket herovre i 40 år, og har flere gange oplevet at fange en sennepsbombe, fortæller Henrik Bechmann.

I går aftes lå Henrik Bechmann med sit skib R218 "Judith Bechmann" og fiskede i et område nordøst for Bornholm:

- Det er flere år siden, at nogen har fået en bombe i nettet i det område, men i går skete det altså, fortæller Henrik Bechmann.

Fangsten blev med det samme meddelt til Søværnets Operative Kommando i Aarhus, som sendte minører ud til Henrik Bechmanns skib. Bomben er efterfølgende blevet dumpet et mere sikkert sted i Østersøen, men udover minører fra Forsvaret kom også Fiskerikontrollen ombord:

- Vi skal vurdere omfanget af skaderne på skibets last, da fiskeren efterfølgende har mulighed for at få erstatning, fortæller fiskerikontrollør Peter Holmgård.

Men Henrik Bechmann kan ende med stå uden erstatning, selvom sennepsgasbomben har medført, at han har måttet kassere lasten på 7,5 tons torsk. Området som han har fisket i, omkranser nemlig en afmærket dumpningsplads for ammunition fra 2. Verdenskrig - inkl. sennepsgasbomber. Henrik Bechmann var dog ikke klar over, at restriktionerne gjaldt hele området.

- Jeg kræver ikke penge, jeg vil bare gerne have dækket mine fisk. Garnet fejler ikke noget, og den tabte arbejdstid går nok også, men jeg vil bare gerne have dækket tabet for de fisk, som gik tabt. Det er jo ikke os, der har læsset de bomber af i Østersøen, siger Henrik Bechmann.

Får Henrik Bechmann ikke erstatning, så kan han ende med et tab på op imod 60.000 kr. Samtidig trækkes de 7,5 tons torsk, han havde fanget, fra i hans samlede kvote. Det er nu op til Natur- og Erhvervsstyrelsen at vurdere, hvorvidt Henrik Bechmann får erstatning for sin fangst.