Nyheder

Stor dansk undersøgelse overrasker: Det her har ingen effekt på din sundhed

Det hjælper ikke på din tarmflora eller helbred at spise fødevarer med bakterier som eksempel surmælksprodukter.

Bakterier i kosttilskud, surmælksprodukter og fermenterede grøntsager har ingen beviselig effekt på raske voksne. Det skriver Politiken tirsdag.

Salget af varer med levende mikroorganismer, såkaldte probiotika, som kendes fra surmælksprodukter, fermenterede grøntsager og egentlige kosttilskud, er de senere år eksploderet, og på globalt plan anslås markedet til en værdi af 215 milliarder kroner. Årsagen er en begyndende forståelse af, at de omkring 50 billioner bakterier, som vi alle har i vores tarme, spiller en langt større rolle end hidtil antaget for den enkeltes sundhed og risiko for udvikling af mange almindelige sygdomme.

Men intet tyder på, at probiotika har gavnlig effekt på hverken sammensætningen eller funktionen af tarmbakterier hos helt almindelige raske voksne. Det viser ny dansk forskning fra Københavns Universitet, der offentliggøres i dag i det videnskabelige tidsskrift Genome Medicine.

- Det overraskede os desværre, at der ikke er videnskabelige holdepunkter for brugen af probiotika. Masser af mennesker bruger jo oceaner af penge på disse levende mikroorganismer, fordi de vil være sunde og sikre en sund tarmflora. Men videnskabeligt set kan en entydig positiv effekt altså endnu ikke påvises, siger en af verdens førende tarmbakterieforskere, hovedforfatter på studiet, professor Oluf Borbye Pedersen fra Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter ved Københavns Universitet, til Politiken.

De danske forskere har lavet en systematisk analyse af syv tidligere offentliggjorte lodtrækningsforsøg på raske voksne, der fik forskellige former for probiotika. Den samlede konklusion er, at tarmfloraen ikke ændrer sig, når der sammenlignes med forsøgsdeltagerne, der fik placebo. Kun ét studie viste effekt.

- Det store fokus på tarmbakterier har jo fået kæmpestore industrier til at vokse frem. Folk er gået i selvsving, fordi de vil være sunde. Men der er desværre intet som helst videnskabeligt belæg for en gavnlig effekt hos raske voksne, siger Oluf Borbye Pedersen til Politiken.

Ole Linnet Juul, der er branchedirektør i Fødevareindustrien under Dansk Industri, glæder sig over, at lægevidenskaben har fået stor interesse for kostens betydning for tarmflora og bakterier:

- Vi siger ikke, at probiotika helbreder sygdom, men de har en gavnlig effekt på en træg fordøjelse og oppustethed, og for mange giver de velvære. Derfor laver vi det, derfor sælger de, siger Ole Linnet Juul til Politiken og understreger, at industrien 'laver fødevarer – ikke medicin'.