Nyheder

Danske Medier: Aviser og dagblade bliver fortsat leveret til tiden     

Et nyt postforlig vil få en række medier til at droppe Post Danmark som distributør. Sådan lyder kritikken fra Danske Medier.

Det netop vedtagne postforlig betyder blandt andet, at du som brevmodtager fra 1. januar 2017 kan vente op til fem dage på at modtage et brev, fordi A-posten forsvinder. Post Danmark skal gennemføre besparelser, som kommer til at betyde ringere postservice for danskerne – også når det gælder leverancen af dagblade og aviser.

Journalistisk direktør i Danske Medier, Christian Kierkegaard, vurderer, at flere dagblade og aviser bliver nødt til at vælge en anden distributør i stedet for Post Danmark.

Hårdest rammer det nye postforlig, ifølge den journalistiske direktør, Kristeligt Dagblad, der udelukkende bruger Post Danmark som distributør. Men den længere leveringstid vil også gå ud over mindre lokale dagblade i provinsen, som bruger Post Danmark til at levere i udkantsområder, hvor deres egne distributører ikke leverer, forklarer direktøren.

Det er blandt andre blade som Herning Folkeblad, Midtjyllands Avis, Dagbladet i Holstebro, Nordjyske Medier, Jyske Vestkysten, Fyens Amtsavis og Lolland-Falster Folkeblad. Den journalistiske direktør forklarer, at cirka ti procent af disse dagblades oplag distribueres af Post Danmark.

Postdanmark i problemer

Danskerne sender stadigt færre breve. Alene sidste år faldt brevmængden 16 procent, ifølge 2015-regnskabet fra PostNord, som ejer Post Danmark. Det betød, at Post Danmark fik et underskud på næsten 300 millioner sidste år.

En almindelig familie i Danmark sender i gennemsnit færre end fire A-breve om året.

På grund af de faldende brevmængder besluttede Post Danmark sidste år at hæve prisen på et A-brev fra 10 kroner til 19 kroner. Prisstigningen trådte i kraft 1. januar 2016.

Han understreger dog, at dagbladene og mediehusene vil gøre alt for, at kunderne fortsat kan modtage deres dagblade med dag-til-dag levering.

- Dagbladenes distributionsnetværk vil dække bladene ind, så danskerne fortsat kan få deres post, siger den journalistiske direktør.

Post Danmark: Dagbladene distribuerer størstedelen selv

Kommunikationschef i Post Danmark, Morten O. Nielsen, fortæller, at ni ud af ti dagblade bliver omdelt af dagbladenes eget distributionsselskab.

- Hvad de gør med det tiende dagblad, det er op til dagbladene selv at vurdere, siger han.

Men den forklaring giver journalistisk Direktør i Danske Medier, Christian Kierkegaard, ikke meget for. Danske Medier peger på, at Post Danmark blandt andet har nogle fordelagtige momsaftaler, som følger med befordringspligten.

- Når man har en befordingspligt, som Post Danmark har, så skal man stadig være i stand til også at levere til tiden til de sidste syv procent, lyder det fra den journalistiske direktør.

Logitistikdirektør i JP/Politikens Hus, Hans Peter Nissen, er dog enig med Post Danmark.

- Det vil ikke få den store betydning for os som udgivere, for vi regner med at det bliver vores distributionsselskaber, der alligevel skal dele langt de fleste af aviserne ud i fremtiden. 

Hans Peter Nissen forklarer, at JP/Politikens Hus uden problemer kan levere dagbladenene på alle ugedage.

- Jeg kan hundrede procent garantere, at alle abonnenter vil modtage deres dagblade hver dag i ugen, siger Hans Peter Nissen. 

En dag forsvinder

Partierne bag postforliget er enige om, at Post Danmark kan nøjes med at bringe post ud fem dage om ugen i stedet for seks.

Post Danmark må selv vurdere, hvilken dag der skal sløjfes.

- Vi håber på, at Post Danmark fortsætter med at levere seks dage om ugen. Skulle det ikke være tilfældet, så anvender vi vores egne distributører på denne ugedag. Ingen abonnenter skal undvære deres avis eller dagblad, lyder det fra den journalistiske direktør.

Ifølge kommunikationschef i Post Danmark er det for tidligt at sige, hvordan Post Danmark vil udnytte den regel.

Partierne bag postaftalen mener, at ændringerne vil medføre en besparelse på 328 millioner kroner.

Om postforliget

Alle partier undtagen Alternativet og Enhedslisten står bag aftalen, som lemper og ændrer kravene til Post Danmark. Prisen på A-post, som skal leveres på førstkommende hverdag, blev sat op fra årsskiftet. Men nu forsvinder muligheden for at sende den hurtige type af post helt.

Derudover kommer det til at koste penge at få videresendt sin post. I dag er det gratis at få omadresseret sin post, hvis man for eksempel er i sommerhus. Fremover bliver det en tilvalgsordning, som vil koste modtageren penge.

Det er den faldende brevmængde, der har været en udfordring for Post Danmark. Når Post Danmark omdeler, så er det oftest et enkelt brev eller en enkelt pakke på grund af A-posten. Derfor har det været i postvæsenets interesse at få flere kunder til at vælge B-post, som tager op til fire dage at levere. På den måde kan Post Danmark samle flere breve og pakker, før de kommer ud til borgeren.