Nyheder

Hårde tider for totalfredet kongeørn: Der var kun ti i Danmark - nu er to døde

Selv om de er totalfredede, så er det hårde tider for den danske kongeørn.

Lige før påske blev en af landets meget få voksne kongeørne fundet død. Ørnen var blevet skudt på klos hold. Og nu er endnu en ørn fundet død. Ørnen er dog tilsyneladende død som følge af en magtkamp ørne imellem.

- Selv om det er naturens orden, så kan man godt være lidt ærgerlig over det. Vi har kun cirka 10 voksne kongeørne i landet. Det er en imponerende fugl, som vi er mange, der gerne vil have, får det bedre i Danmark, og at vi får nogle flere. Så at der er en, der dør, selv om det er af naturlige sager, er jo ærgerligt, siger Knud Flensted, biolog i Dansk Ornitoligisk Forening.

Død under magtkamp

Den døde ørn blev fundet i sidste uge på en mark ved Store Vildmose, hvor der bor et ynglepar.

- Vi frygtede selvfølgelig, at det var en af dem, der var død, fortæller Knud Flensted.

Men begge ørne fra ørneparret var i live, så efter at have undersøgt sagen, måtte man konkludere, at der højst sandsynligt er sket det, at ørnen, en kønsmoden hun, er død under en kamp om territoriet.

- Vi fik konstateret, at der ikke var nogen hagl i den. Vi kunne se, allerede da vi fandt den, at den havde fået en klo igennem kraniet, siger Knud Flensted.

Er begyndt at avle igen

Kongeørnen slog sig for alvor ned i Danmark i 1999 og begyndte at avle, efter den stort set blev udryddet i store dele af Nordeuropa for 100 år siden.

- Efterhånden som folk er blevet positive over for ørnene, så har de fået lov til at komme tilbage. Vi håber, at vi med tiden kan få plads til 10 - 20 ynglende par i Danmark, men de får få unger, og de bliver meget sent kønsmodne, så det går langsomt, siger Knud Flensted.

Kongeørnen er Danmarks næststørste rovfugl - kun overgået af havørnen. Kongeørnen kan få et vingefang på op til 227 centimeter. Ørnene lever af fugle, især gæs; desuden af harer og smågnavere, men den går heller ikke af vejen for at æde ådsler.