Nyheder

Forskere kan have fundet nøglen til et længere liv

Normalt bliver lithium brugt i psykiatrien, men forskere mener, at det også kan forlænge livet.

Et helt almindeligt lægemiddel kan være nøglen til et langt liv. I hvert fald har eksperimenter vist, at en lav dosis lithium kan forlænge bananfluers liv.

Forskerne bag eksperimentet siger, at resultaterne er 'opmuntrende', og at det kan føre til at skabe nye lægemidler, der kan forlænge menneskers liv og sundhed. Det skriver BBC.

Lithium bliver normalt brugt i psykiatrien til behandling af manier. Lægemidlet har dog alvorlige bivirkninger ved en for høj dosis.

Vil teste på større dyr

Præcis hvordan lithium påvirker hjernen, vides endnu ikke, men hos bananfluerne lader det til, at lægemidlet forlænger livet ved at blokere kemikaliet GSK-3.

Forskerne på UCL Institute of Healthy Ageing i London, som står bag studiet, vil nu fortsætte med at teste lithium på større dyr, for til sidst at udvikle et middel som kan testes på mennesker.

Lever 16 procent længere

Forskningen, som er blevet publiceret i Cell Reports, viste at bananfluerne, som fik en lav dosis lithium, levede 16 procent længere i gennemsnit, end de fluer, der ikke fik midlet. Modsat afkortede det bananfluernes liv, hvis de fik en høj dosis.

Og et længere liv var ikke den eneste fordel ved lithiummet.

- Vi fandt, at en lav dose lithium ikke kun forlænger livet, men også beskytter kroppen mod stress og blokerer fedtproduktionen hos fluer på en sukkerfyldt diæt, siger Dr Ivana Bjedov fra UCL Cancer Institute.