Politiet sagde nej: Jonnas far fik afslag på at sælge remoulade

16x9
Jonna Stenvad Madsen fandt brevet blandt sin fars ejendele. Foto: Jonna Stenvad Madsen / Jonna Stenvad Madsen

I 1964 var en pølses tilbehør en sag for selveste politimesteren i Skive.

I dag er remoulade og syltede agurker standardvarer i landets pølsevogne, men sådan var det ikke i 1964. Dengang var pølser og deres tilbehør åbenbart et anliggende for politiet.

Det viser et brev, som Jonna Stenvad Madsen fandt blandt sin afdøde fars papirer. I brevet, som er dateret den 20. januar 1964, fra selveste Politimesteren i Skive, får Jonnas far et afslag på at sælge remoulade og agurkesalat, fordi handelsministeriet ikke anser remoulade som 'tilbehør' til varme pølser.

Jonna Stenvad Madsen foran sin fars pølsevogn. På billedet er hun 4 - 5 år gammel.
Jonna Stenvad Madsen foran sin fars pølsevogn. På billedet er hun 4 - 5 år gammel. Foto: Privat / Jonna Stenvad Madsen

Om Jonnas far senere fik lov til at sælge remoulade til sine pølser, kan hun ikke huske.

- Men han fik en større pølsevogn senere, så mon ikke han fik lov til at sælge remoulade også, siger Jonna Stenvad Madsen, der kan huske, at hun nogle gange fik en rød pølse med papir om fra sin fars pølsevogn.

Ifølge Dansk Landbrugsmuseum kom de første pølsevogne i Danmark på gaden den 18. januar 1921 i København. Derefter kom turen til Aalborg, der fulgte efter i 1922, og i 1926 kom Odense også med på pølsekortet. Først i 1937, efter megen kommunal uvilje, kom pølsevognene til Århus.