Nyheder

Ny forskning: Tabet af en partner kan give hjerteflimmer

Det er ikke kun psykisk hårdt når ens partner dør - det kan også gå udover det fysiske helbred hos de efterladte, viser stort dansk studie.

Et stort, dansk forskningsprojekt fra Aarhus Universitet viser, at sorgen over tabet af en partner kan sætte sig på hjertet, og give de efterladte forstyrrelser i hjerterytmen.

"Der sker jo det, at hvis man bliver psykisk hårdt belastet, måske endda akut, så sker der nogle ændringer i de hormoner, der bliver dannet i kroppen, og samtidig ser vi også nogle gange ubalancer i den del af nervesystemet, som vi ikke kan kontrollere", siger læge Simon Graff, som står bag studiet.

I følge ham, er risikoen for at udvikle nyopstået forkammerflimmer 41 procent større blandt de efterladte end hos de personer, der ikke har oplevet et partnertab. Og det er især personer under 60 år, som er særligt udsatte, og ikke mindst når tabet er uventet.

"Vores forskning peger på at den psykiske belastning af at miste en partner, der ellers har været sund og rask, er større, og det er noget der gør at man bliver bragt i ubalance", siger Simon Graff.

Faktisk er der en øget risiko for at udvikle uregelmæssig hjerterytme i helt op til et år efter tabet hos personer, som for nylig har mistet deres partner. Perioden mellem 8 og 14 dage efter dødsfaldet ser ud til at udgøre den største risiko, hvorefter den gradvist falder til et normalt leje.

Ifølge Simon Graff bør der rettes større opmærksomhed mod den efterladtes psykiske tilstand i tiden efter tabet, så man bedre kan forebygge tilstande med hjertearytmi, som ellers kan udvikle sig kritisk.

"Det ville være hensigtsmæssigt hvis der var en øget opmærksomhed på de efterladte fra sundhedspersonalet, fordi det her er en sårbar gruppe. Og så er det jo sådan, at vi med det her studie er med til at skubbe til nogle af de ting, som vi går og tror kun er mentale. Det vil sige, at vi i lang tid har troet, at det at miste en pårørende kun var psykisk udfordrende, men faktisk så kan det også være at det har fysiske konsekvenser", forklarer Simon Graff.