Nyheder

Nyt håb til danskere der lider af allergi

Danske forskere håber at en ny metode vil gøre behandlingen af pollenallergi langt hurtigere og mere effektiv.

Der er nyt håb til de mange danskere der lider af pollenallergi - danske forskere kan nemlig være på vej med en ny allergikur, der vil gøre det langt lettere at blive vaccineret mod høfeber.

Mens det i dag kræver en lang række indsprøjtninger, der strækker sig i årevis, så er målet med den nye kur, at det kan overstås med bare tre indsprøjtninger i løbet af et par måneder. Det forklarer én af forskerne bag, læge Søren Helbo Skaarup:

"Den store forskel er jo, at man kan reducere antallet af indsprøjtninger man skal have. Med den nuværende metode tager det cirka tre år i alt at fuldføre behandlingen - i begyndelsen skal man have indsprøjtninger hver uge, derefter hver anden uge og til sidst en gang hver anden måned. Med vores metode skal man have cirka tre indsprøjtninger i alt med én måneds pause mellem hver".

Håbet er, at metoden viser sig så effektiv og nem, at den bliver bredt ud i landet, og at langt flere danskere vil fatte interesse for at blive behandlet for deres allergi:

"Vi ved at der er mange mennesker, som ikke kan klare sig med øjendråber eller antihistaminer, der ikke får gennemført allergivaccinationsbehandlingen, som den er nu, fordi det er så bøvlet et indgreb i ens hverdag. Så vi håber at kunne fange mange af de mennesker, og give dem en god og effektiv behandling på en nem måde", siger Søren Helbo Skaarup.

Selve vaccinen er den samme, som den, der bruges i den traditionelle behandling. Men som noget nyt sprøjtes vaccinen ind i lymfekirtlen i stedet for under huden, og det skulle være mere effektivt, håber forskerne.

"Vi er egentlig forholdsvis optimistiske. Vi har lavet nogle studier der viser at det er effektivt i forhold til placebo-behandlingen, og der er altså en rigtig god effekt. Nu skal vi så lave flere og større studier, som opfølgning", siger læge og ph.d.-studerende Søren Helbo Skaarup fra Aarhus Universitetshospital.

Man regner med at op mod hver femte dansker lider af allergi, men kun godt fem procent af dem, er i vaccinationsbehandling.