Nyheder

Marinehistoriker: Der kan sejle flere fremmede ubåde rundt uden vi ved det

Erfarne søfolk har ifølge rapporter fra forsvaret været vidne til begivenheder, der tyder på ubåds-aktivitet i de danske farvande.

Besætningen om bord på forskningsskibet Dana observerede sidste år et objekt, der krydsede skibets kølvand syd for Bornholm, skriver Jyllands-Posten. Ifølge Forsvaret kan der have været tale om en mini-ubåd. Også i farvandet ud for Kalundborg er der observeret mystisk undervandsaktivitet.

Søren Nørby, marinehistoriker ved Forsvarsakademiet, mener, at der meget vel kan have været tale om russiske besøgende.

- Hvis der er tale om en undervandsbåd, som var amerikansk, tysk eller svensk, så ville vi vide det. Det er vores venner, og de informerer os om, at de kommer sejlende, så der ikke sker uheld. Så hvis der er tale om en undervandsbåd, så er den sandsynligvis russisk, siger han til TV 2.

Samler efterretninger eller tester beredskabet

Og hvis det virkelig drejer sig om en russisk ubåd, mener Søren Nørby, at de enten er ved at teste vores beredskab, eller også er de ved at samle efterretninger.

- Eller også har der bare været tale om, at de var på vej fra punkt A til punkt B, og er så bare blevet opdaget ved et tilfælde.

Måske flere ubåde i dansk farvand

I Sverige reagerer man meget kraftigt på uvedkommende indtrængen, mens man i Danmark tager den lidt mere med ro.

- Sverige og Rusland har mange hundrede års historie, hvor de er røget i struben på hinanden. Og så har man også en episode fra 1982, hvor en russisk ubåd blev fundet langt inde på svensk territorie. I Danmark har vi kun fem skibe, der kan søge efter ubåde, og det er ikke meget i forhold til, hvor stort et område, der er tale om. Det vil sige, at der kan sejle rigtig mange undervandsbåde rundt, uden vi nogensinde opdager det.

Hvis man i Danmark støder på en fremmed ubåd, vil man i første omgang forsøge at identificere, hvilket land den kommer fra, så man kan sende en klage til det land, fortæller Søren Nørby.