Nyheder

Dobbelt så mange prædikanter fik opholdstilladelse sidste år

Sidste år kom dobbelt så mange prædikanter til Danmark i forhold til året før. Politikere kræver handling.

Hver tredje dag får en udenlandsk prædikant som en imam eller mormonsk præster en opholdstilladelse, så de kan forkynde deres tro på dansk jord.

Helt præcist fik 124 religiøse forkyndere opholdstilladelse i 2015, viser nye tal fra Udlændingestyrelsen, skriver Avisen.dk.

Det er dobbelt så mange som i 2014, da blot 68 imamer og præster fik opholdstilladelse i Danmark efter udlændingelovens paragraf 9. Året før bankede 130 prædikanter på Danmarks dør og blev lukket ind.

Der findes ikke en endelig opgørelse over, hvilke religioner og trossamfund prædikanterne kommer fra. En foreløbig opgørelse fra september 2015 viser dog, at 50 af de 124 prædikanter, der fik opholdstilladelse sidste år, er mormoner fra 'Jesu Kristi Kirke Af Sidste Dages Hellige'.

Også mange kristne grupper

Religionsforsker på RUC, lektor Lise Paulsen Galal, pointerer, at den voldsomme stigning i antallet af religiøse forkyndere herhjemme er overraskende men ikke nødvendigvis betyder, at der kommer flere rabiate imamer til Danmark.

- Det er svært at finde argumenter for, at et øget antal religiøse forkyndere også skulle betyde et øget antal hadprædikanter. De religiøse forkyndere kommer fra alle trossamfund, og hidtil har der ikke været en overvægt af det ene eller det andet, siger hun til Avisen.dk.

- Selvfølgelig er der også imamer i blandt opholdstilladelserne, men der er også mange nye kristne grupper fra Østeuropa, Ukraine og Egypten, siger hun.

Men boomet chokerer og bekymrer Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen. Ikke mindst i lyset af TV2’s dokumentarserie ’Moskeerne bag sløret’, der afslørede, at flere imamer blandt andet taler for stening af utro kvinder og vejleder kvinder til at blive hos deres voldelige ægtemænd.

- Kravene til at blive godkendt som religiøs forkynder i Danmark skal skærpes, så vi undgår at radikaliserede forkyndere får ophold. Uanset om der er 124 eller 68 religiøse forkyndere, skal der bare én imam eller prædikant til for at skade kvinder og børn, der søger råd og vejledning i et trossamfund, siger Trine Bramsen til Avisen.dk.

Integrationsordfører i Dansk Folkeparti, Martin Henriksen, ønsker også at få strammet op. Men vil have undersøgt, hvem forkynderne er, inden han kræver omfattende ændringer.

- Mange af de religiøse forkyndere er kristne, og derfor behøver de ikke at udgøre noget stort problem i forhold til radikalisering og parallelsamfund, siger Martin Henriksen til Avisen.dk.

Ingen afslag de seneste 10 år

Religionsforskeren har svært ved at se, hvordan regeringen vil stramme lovgivningen uden, at den kommer i konflikt med både ytringsfriheden og religionsfriheden. Og hun kan slet ikke se Socialdemokraternes forslag om en autorisation af de religiøse forkyndere for sig.

- Alle kan jo i princippet skrive under på, at de vil overholde dansk lov. Skal myndighederne så ned og studere, hvad de har prædiket, da de var imamer og præster andre steder? Hvis vi tror på religions- og ytringsfrihed har jeg svært ved at se, hvordan man kan screene den enkelte prædikant for at have de rigtige holdninger inden de kommer til Danmark, siger hun til Avisen.dk.

Lise Paulsen Galal mener, at det i stedet kan være det enkelte trossamfund, der skal stå til ansvar for prædikanten.

- De religiøse forkyndere kommer jo hertil, fordi et trossamfund kalder på dem. Så de menigheder, der inviterer en prædikant til Danmark, må kunne dokumentere, at han eller hun er den rigtige og stå til ansvar for, at forkynderen overholder alle love og regler, fastslår hun.

Tal fra Udlændingestyrelsen viser også, at mere end 640 udenlandske prædikanter har fået opholdstilladelse i Danmark igennem de seneste syv år. Sidste år viste et svar fra daværende justitsminister Mette Frederiksen (S) til Folketingets Retsudvalg, at ingen religiøse forkyndere de seneste ti år har fået afslag på ophold i Danmark.

På torsdag 7. april mødes en række partier igen hos kultur- og kirkeminister Bertel Haarder (V) for at diskutere, hvordan man kan bekæmpe radikaliserede religiøse miljøer herhjemme.