Danske politikere raser over Nordea: - Røveri ved højlys dag

Internettet koger med vrede reaktioner efter et læk der viser, at Nordea har anvendt et advokatfirma, som opretter anonyme selskaber for deres kunder.

Nordea er en af de få banker i verden, der bruger advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama til at oprette anonyme selskaber for deres velhavende kunder, som vil undgå at betale skat.

Det viser dokumenter, lækket fra advokatfirmaet, som Politiken har undersøgt. Siden Mossack Fonseca blev stiftet i 1977 har Nordeas bank i Luxembourg skaffet mindst 369 anonyme selskaber til sine kunder.

Det viser et gigantisk læk på 11,5 millioner dokumenter fra en virksomhed i Panama. Ifølge BBC har 107 medieorganisationer i 78 lande været med til at analysere dokumenterne.

Det er tale om det største data-læk af til journalister nogensinde. Det enorme sagskompleks har fået navnet "Panama Papers".

Sagen trækker også tråde til den islandske statsminister - og til fodboldstjernen Lionel Messi, der har etableret et skuffeselskab i et skattely.

Den islandske statsminister, Sigmundur Gunnlaugsson, udvandrede således fra et liveinterview, da han blev konfronteret med sin rolle i sagen.

De nye oplysninger forarger Brian Mikkelsen, der er skatteordfører for De Konservative.

- Det er noget svineri. Det er jo røveri ved højlys dag. Hårdtarbejdende danskere bliver snydt, når man spekulerer i at lave lyssky selskaber i Panama. Selvom skatten er for høj herhjemme, så må man betale den skat, man skal betale, siger han til TV 2.

Han mener, at problemet skal løses ved at gå to veje. Dels den internationale vej og dels den nationale vej.

- På europæisk plan skal man sætte hårdt mod hårdt, så der kommer transparens. Så man ikke lan lave sådan nogle stråmandsselskaber. Og herhjemme skal vi have nogle strammere skattekontrollove, så man ikke bare kan flytte pengene ud af Danmark, siger han.

Også socialdemokraternes skatteordfører, Jesper Petersen, har reageret på nyheden.

Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, kræver at denne type transaktioner til Panama sortlistes. Enhedslisten vil have, at bankerne, hvis de er skyldige i snyd, i sidste ende skal hæfte for de tabte skatteindtægter.

- De danske banker, der medvirker til skatteunddragelse, er med til at snyde os alle sammen. Det er simpelthen noget svineri, at de rige, som har råd til den rette rådgivning, kan købe sig fra skattebetaling ved at bruge bankernes ekspertise, mens hr. og fru. Danmark betaler deres skat og finansierer vores fælles velfærdssamfund. De velhavere, der bruger skattely, nasser på fællesskabet og fortsætter:

- Min klare forventning er, at man kan følge lovgivningen fra de tidligere selskabstømmersager og dermed pålægge bankerne at samle regningen op for den skatteunddragelse, de har medvirket til.

Enhedslisten kalder skatteminister Karsten Lauritzen (V) i samråd. Han skal forklare, om han vil sagsøge personer, selskaber og banker for skattesnyd.

SF vil straffe de skyldige

SF's finansordfører, Jonas Dahl, vil også straffe skyldige banker og revisorer.

- Hvis Nordea og Jyske Bank har medvirket til at snyde det offentlige for mange millioner kroner, så er det klart, at det offentlige bør stoppe samarbejdet med de to banker øjeblikkeligt, siger Jonas Dahl i en pressemeddelelse.

Han mener, at der er en stor gråzone i skattelovgivningen, så danskere måske lovligt kan spekulere igennem Panama.

- Jeg mener, at Skat bør gennemgå det lækkede materiale med en lup, for det her er simpelthen så vigtigt, at det kræver dansk, såvel som global handling, siger Jonas Dahl.

Norske reaktioner

Også i Norge har man reageret på nyheden. Leder af det norske socialistiske parti 'sosialistisk venstreparti' skriver:

- Nu afsløres de flygtninge, som virkelig undergraver velfærden. SV kræver indstramning mod skatteflygtningene.

Her er de involverede

En amerikansk underviser i journalistik med tilknytning til Stockholm Universitet giver overblik over, hvem de involverede er. Det samme gør organisationen International Consortium of Investigative Journalists. Der skulle blandt andet være tale om 12 magtfulde ledere samt afsløringer af, hvordan den russiske præsident Vladimir Putin i al hemmelighed har svindlet op mod to millarder via banker og anonyme selskaber. Lækket skulle også give detaljer om skjulte finansielle aftaler med 128 politikere og offentligt kendte personer fra hele verden.

Dokumentationen for Nordeas omfattende involvering i anonyme selskaber findes i den største lækage, som nogensinde er givet til medier.

11,5 millioner interne dokumenter fra Mossack Fonseca - e-mails, referater fra kunde- og bestyrelsesmøder, skemaer som afslører de virkelige ejere bag de anonyme selskaber.

Udslippet er givet til den tyske avis Süddeutsche Zeitung og organisationen International Consortium of Investigative Journalists.. Flere end 100 medier i 76 lande har deltaget i verdenshistoriens største mediesamarbejde om at analysere det store materiale.

Lækket indeholder data indhentet gennem mere end 30 år fra 1977 til 2015.