Nyheder

Danske superstjerner i million-turnering i computerspil

Verdens hidtil mest prestigefyldte turnering i spillet Counter-Strike begynder. Seks millioner er på højkant og et hold med fem danskere er med.

Fakta om e-sport

  • E-sport er en sammentrækning af ordene elektronisk sport.
  • Det er computerspil, der dyrkes som konkurrence ligesom gængse sportsgrene som fodbold og håndbold.
  • Danmark er et af de lande, der har flest professionelle i forhold til landets størrelse.

Hundredevis af fans jagter autografer, tusindvis har købt billetter til kampene og millioner af tilskuere følger med over hele verden via livestream på internettet, når Counter-Strike turneringen Major League Gaming (MLG red.) løber af stablen. Det begynder i dag i Columbus i Ohio, USA, og slutter i weekenden i Nationwide Arena, der har kapacitet til 20.000 tilskuere.

Turneringen tager et kvantespring med en rekordstor firedobling af præmiepuljen i forhold til de tidligere såkaldte Major turneringer i spillet. Derfor er det også årets højdepunkt for de fem spillere på det danske hold, Astralis, som er et af verdens bedste hold.

- Det vil betyde alt for os at vinde denne turnering. Vi skal bevise, at vi igen kan være et top tre hold på verdensranglisten, så selvfølgelig går vi efter guldet, siger 20-årige Andreas Højsleth, som er en af de fem spillere for Astralis.

På grafikken herunder kan du se, hvordan turneringen bryder rammerne for tidligere præmiesummer i Counter-Strike.

Kulminationen på hele året

Det er mange måneders intensive forberedelser, der kulminerer i de kommende dage, når de unge mænd fra Astralis dyster mod 15 af de bedste hold fra hele verden.

Fakta om MLG Columbus

Afholdes i Nationwide Arena i Columbus og forkortes MLG. 

Var en del af sportseventet X Games i Aspen, Colorado i 2015. 

Turneringen er den første Major turnering i Counter-Strike i USA.

Den samlede præmiesum er 6.672.800 kroner.

- Vi har brugt måneder på at studere vores modstandere, forberede vores taktikker, forbedre vores kommunikation og træne individuelt. Den seneste uge har vi trænet intensivt sammen i ti timer om dagen i København, siger Andreas Højsleth.

Alt kan gå galt på bare 0,2 sekunder.

Andreas Højsleth, Astralis spiller

De deltagende hold kommer fra flere afkroge af verden. Lige fra Skandinavien og Europa til USA og Sydamerika. Astralis er et rent dansk hold, men flere af deres modstandere har blandede nationaliteter.

Og det kan give danskerne en fordel, vurderer Andreas Højsleth.

- Kommunikation er meget vigtigt i Counter-Strike. Taktikkerne kan hurtigt fejle, hvis du ikke taler dit modersmål. Alt kan gå galt på bare 0,2 sekunder, og det kan tabe dig kampen, hvis der er fejl i kommunikationen, siger Andreas Højsleth.

- Og så er der selvfølgelig det sociale i det. Vi rejser 100 dage om året til hele verden for at spille, så det er rart at snakke dansk og kunne være social med sit hold, siger Andreas Højsleth.

Har aldrig vundet en Major før

En anden dansker, der også tager plads i Nationwide Arena, er 30-årige Anders Blume. Han er professionel Counter-Strike kommentator på tredje år, og rejser verden rundt, når turneringerne afholdes.

Astralis er få skridt fra at være verdens bedste.

Anders Blume, Counter-Strike kommentator.

Han mener, at de fem danskere fra Astralis har gode chancer for at løbe med sejren.

- Jeg er ret sikker på, at Astralis ender blandt top fire. Det er bestemt ikke urealistisk, at de vinder det hele i Columbus og bliver en halv million dollar rigere. Det kommer an på, hvem de møder i en eventuel finale. Astralis er få skridt fra at være verdens bedste, siger Anders Blume.

Astralis har tidligere deltaget i de store Major turneringer, men aldrig vundet en.

- At vinde denne turnering svarer rent økonomisk til at vinde to af de tidligere Major turneringers samlede præmiesummer. Men for Astralis handler det nok om meget mere end det, nemlig at få den første Major titel under bæltet, siger Anders Blume.

De kommende dage bliver det afgjort, om denne turnering bliver holdets første Major sejr. Turneringen begynder i dag og fortsætter frem til søndag. Du kan se Astralis spille i turneringen på den officielle MLG live stream klokken 21.50 i aften.

Mød de fem spillere og træneren fra Astralis

Peter Rasmussen

Peter Rasmussen

Peter Rasmussen fra København er 22 år gammel og er den spiller på Astralis holdet, der har placeret sig på top 20 listen over verdens bedste spillere flest gange.

I 2013 var han nummer 18 på verdensranglisten, i 2014 nummer 16 og senest i 2015 er han verdens 12. bedste spiller og dermed en af holdets største stjerner.

Han spiller under aliaset "dupreeh".

Foto: Astralis.

René Borg

René Borg

René Borg fra Skærbæk er 26 år gammel og har været blandt de bedste danske Counter Strike spillere i en årrække, hvor han har spillet på flere tophold.

I 2015 blev han for første gang i sin karriere rangeret i top 20 over verdens bedste spillere, da han indtog en plads som den 15. bedste i verden.

Han spiller under aliaset "cajunb".

Foto: Astralis.

Andreas Højsleth

Andreas Højsleth

Andreas Højsleth fra Aars er 20 år gammel og dermed holdets yngste spiller.

Han er holdets såkaldte support-spiller, så hans funktion er på sin vis at gøre en del af forarbejdet i kampene, så de øvrige spillere på holdet præsterer bedst muligt.

Support-spillerne figurerer sjældent i toppen af verdensranglisten, men han betragtes som værende en af verdens bedste på sin position.

Han spiller under aliaset "Xyp9x".

 

Foto: Astralis

Nicolai Reedtz

Nicolai Reedtz

Nicolai Reedtz fra Odense er 20 år gammel og dermed holdets næstyngste. Han regnes for at være holdets helt store stjerne og en af verdens absolut bedste spillere.

Han er den Astralis spiller, der har formået at placere sig højest på verdensranglisten med en tredjeplads i 2015. Året tidligere var han tildelt en plads som nummer 20 på samme liste.

Han spiller under aliaset "dev1ce".

Foto: Astralis

Danny Sørensen

Danny Sørensen

Danny Sørensen er holdets fuldtidsansatte træner. Han arbejder til dagligt med holdet, hvor han vejleder og giver gode råd, når holdet træner. Han bistår i at udvikle holdets spillestil og strategiske opsætning.

Under turneringer følger han holdet tæt. Han sidder bagved spillerne under kampene og kan kommunikere med holdet. Hans fokus er især på at analysere modstandernes næste træk og byde ind med forbedringer til Astralis' taktikker.

Danny Sørensen har selv en fortid som en af verdens bedste Counter-Strike spillere under aliaset "zonic".

Foto: Astralis

Finn Andersen

Finn Andersen

Finn Andersen fra Rødovre er 25 år og er den nyeste spiller på Astralis holdet.

Han er samtidig holdets taktiske leder og er derfor den person, der bestemmer, hvordan holdets strategiske opsætning under kampene skal være.

Han anses for at være en af verdens bedste på sin position som taktisk mastermind. I løbet af 2015 ledte han således holdet frem til en top fire placering i 17 ud af 21 turneringer. Det var også under ham, at holdet i 2015 hev sin første turneringssejr hjem.

Han spiller under aliaset "Karrigan".

Foto: Astralis