Nyheder

Chokerende tal: Millioner af grise og kvæg transporteres i mere end otte timer - ofte uden vand

I løbet af seks år er antallet af transporter med grise og kvæg i mere otte timer fordoblet. Det viser seneste tal fra Fødevarestyrelsen.

Antallet af dyretransporter af grise og kvæg fra Danmark, der varer mere end otte timer er steget markant. Det viser tal fra Fødevarestyrelsen, som Dyrenes Beskyttelse har fået aktindsigt i.   

Tallene viser blandt andet, at knap syv millioner grise i 2015 blev transporteret fra Danmark til andre EU-lande med en transporttid på over otte timer – i 2010 var antallet af grise, der blev transporteret i over otte timer, nede på tre millioner grise.

Også antallet af eksporterede kvæg, der må ud på en køretur på over otte timer, er steget markant i samme periode fra 19.641 til knap 50.000.

Fra dansk side har man ellers forsøgt at lægge politisk pres på EU-kommissionen for at få indført et transportloft, så dyr ikke tranporteres i mere end otte timer.

Grafik over stigningen i det samlede antal grise- og kvæg, der årligt bliver transporteret i over otte timer.

Dyrenes Beskyttelse vil stoppe lange transporter

Hos Dyrenes Beskyttelse ser man med bekymring på det stigende antal dyretransporter over otte timer.

– Jeg er meget overrasket over den stigning af de lange dyretransporter, og jeg synes, det er foruroligende, som tallene stiger. Især når man tænker på, at vi gerne vil have en bedre dyrevelfærd, så er det her jo stik modsat, lyder det fra agronom og chefkonsulent Pernille Fraas Johnsen fra Dyrenes Beskyttelse.

Dyrenes Beskyttelse ønsker indførsel af et transportloft, der skal forbedre vilkårnede for ikke mindre end den kvarte milliard europæiske kyllinger, grise, heste, køer og kalve, som hvert år bliver sendt ud på dyretransporter af over otte timers varighed.  Organisationen peger på, at dyrene undervejs bliver udsat for stress, sult, tørst, dehydrering, ubehag og smerte.

Indførsel af transportloft

Sidste år opfordrede den daværende fødevareminister Dan Jørgensen sammen med sine hollandske og tyske kolleger EU-kommissionen til at indføre et transportloft på otte timer. Og i 2003 skrev næsten en halv million danskere under, da Dyrenes Beskyttelse samlede underskrifter ind med det formål at indføre samme loft.

Nu kræver Socialdemokraternes landbrugsordfører Simon Kollerup fødevareministeren og transportministeren i såmråd.

- Det, vi er vidne til, er en dårlig udvikling for dyrevelfærden Det er uacceptabelt. Jeg kræver fødevareministeren og transportministeren i samråd om sagen for at høre, hvad de har gjort for at følge op på SR-regeringens initiativer med andre lande.

Simon Kollerup opfordrer samtidig ministrene til at tage sagen op i EU.