Flertal vil forbyde rygning i fængslerne

Et politisk flertal mener, at det ikke længere skal være tilladt at ryge i de danske fængsler.

Der skal ikke l√¶ngere pulses l√łs i de danske f√¶ngselsceller. Det mener et flertal i Folketinget, skriver DR Nyheder. Forslaget om, at indsatte ikke l√¶ngere m√• ryge i deres f√¶ngselsceller, kommer fra Socialdemokraterne, efter at F√¶ngelsforbundet l√¶nge har ytret bekymring over, at de f√¶ngselsansatte bliver udsat for passiv rygning:

- Det er ganske enkelt for at sk√•ne det personale, som ogs√• kommer i cellerne. I stedet m√• de indsatte g√• udenfor p√• udearealerne og ryge, siger partiets retsordf√łrer, Trine Bramsen, til DR Nyheder.

- N√•r man befinder sig p√• et offentligt areal, m√• man f√łlge de regler, der g√¶lder stort set alle andre offentlige steder - nemlig at man g√•r udenfor og ryger.

Der er i dag allerede rygeforbud indend√łrs overalt p√• de danske arbejdspladser og flere steder i det offentlige rum, men i f√¶ngsler og arresthuse har de indsatte, som det er i dag, lov til at ryge i cellerne.

Klager fra de ansatte

De indsatte m√• if√łlge reglerne ikke ryge i deres celler, n√•r der er personale til stede, alligevel har r√łg-generne de seneste √•r f√łrt til en r√¶kke p√•bud fra Arbejdstilsynet og klager fra de ansatte. Og selvom Socialedemokraterne tidligere har v√¶ret imod et forbud, vil de nu have rygning i indsattes celler helt forbudt:

- Der er ingen tvivl om, at det her er et kontroversielt forslag, men lige nu risikerer vi, at vi har ansatte, der bliver udsat for en meget stor sundhedsrisiko, siger Trine Bramsen.

Til sp√łrgsm√•let om, hvorvidt det nye forbud kan risikere at skabe uro i f√¶ngslerne, svarer Trine Bramsen:

- Det argument skulle jo så gælde på alle offentlige steder og arbejdspladser.

Både Dansk Folkeparti og de Konservative bakker op om S-forslaget:

- Jeg er sikker p√•, at man kan finde en ordning, s√• de indsatte kan komme udenfor at ryge, s√• man ikke generer de ansatte i f√¶ngslerne. I forvejen regulerer man det her rigtig h√•rdt i andre dele af samfundet, s√• det m√• man selvf√łlgelig ogs√• g√łre i f√¶ngslerne, siger Dansk Folkepartis retsordf√łrer, Peter Kofod.

De konservatives sundhedsordf√łrer, Mette Abildgaard, er enig. Ogs√• selvom forbuddet er 'et stort indgreb' over for de indsatte:

- Jeg forst√•r godt, at f√¶ngselsansatte ikke har lyst til at tr√¶de ind i et lille rum, hvor der er blevet r√łget hele dagen og s√• skulle arbejde i det. Naturligvis er der tale om et indgreb, men de her mennesker er frihedsber√łvede, og der er i forvejen meget strenge krav til, hvad man m√• og ikke m√•.

Frygter ikke uro i fængslerne

Heller ikke hun frygter, at et rygeforbud i de indsattes celler vil skabe uro i landets fængsler:

- Det er f√¶ngselspersonalet, der selv har ytret √łnske om det her, og hvis de mente, at det ville f√łre til flere overfald eller uro, s√• tror jeg ikke, at de ville komme med det her √łnske, siger Mette Abildgaard, der dog ikke vil give de indsatte flere g√•rdture med rygeforbuddet.

- At man indf√łrer rygeforbud b√łr ikke f√łre til flere g√•rdture. S√• m√• man neds√¶tte sit nikotinforbrug, siger hun.

Justitsminister S√łren Pind (V) er ogs√• klar til at se n√¶rmere p√• forslaget:

- Vi har set en udvikling i hele det omkringliggende samfund, og f√¶ngselspersonalet har ogs√• krav p√•, at de bev√¶ger sig rundt i r√łgfri milj√łer. Vi har allerede arbejdet med det her, s√• det er et arbejde, som er i gang, og som jeg im√łdeser, siger S√łren Pind.