Nyheder

Kronprinser i hård duel: Frederik blev slået på fjeldet

Det blev til en norsk sejr, da Danmarks kronprins Frederik lørdag dystede mod Norges kronprins Haakon i de sneklædte norske fjelde.

Den royale fjeldduel mellem Danmark og Norges tronarvinger startede ellers side om side ved det norske langrends-skiløb Birkebeineren.

Undervejs i løbet blev afstanden dog større, og kronprins Haakon endte med en tid på 04:10:10, mens kronprins Frederiks tid blev 05:05:05.

- Det var meget tungere i år end sidste år. Det var sjovt at gå, men meget tungt, sagde Haakon lige efter løbet ifølge norske NRK. 

Kronprins Frederik i aktion ved lørdagens løb i Norge.

Selvom han besejrede sin danske ven, havde den norske kronprins kun stor ros tilovers for kronprins Frederik. 

- Det er imponerende, at kronprins Frederik stiller op, og han er mere fit end mig. Disse forhold passer nok bare mig bedre, sagde kronprins Haakon. 

Hjemmebanefordel

Birkeneiner er Norges ældste langrendsløb med 54 kilometer i kuperet fjeldterræn, hvor deltagerne løber med en 3,5 kilo tung bylt på ryggen fra Rena mod vest til Lillehammer.

Sidste år deltog kronprins Haakon ifølge norske VG i selvsamme løb, hvor han kom ind med tiden 3:36. For kronprins Frederiks var der dømt debut ved Birkebeineren - han har dog flere gange gennmført det 90 kilometer lange Vasaloppet i Sverige.

Kronprins Haakon (tv) og kronprins Frederik side om side til lørdags løb.

Dermed var det to rutinerede kronprinser, der stod overfor hinanden i lørdagens udgave af Birkebeineren - og selvom de privat er gode venner, blev der kæmpet hårdt. 

- Det er utroligt morsomt, at de begge stiller til start, og så vidt jeg har forstået, er det ikke aftalt de to imellem. Det er bare noget, begge har villet, uafhængigt af hinanden. Det synes vi er vældig fint, sagde Jo Gunnar Ellevold, der er leder af løbet, inden start til den norske avis Østlendingen.

Norsk respekt for dansk kronprins

Selvom den norske kronprins havde hjemmebanefordel under løbet, mener Ellevold, at der var god grund til at frygte den danske kronprins Frederik.

- Han har klaret Vasaloppet og er frømand, så han er en sej herre, sagde Gunnar Ellevold til Østlendingen.

Det er ikke første gang, kronprins Frederik og kronprins Haakon står på ski sammen. Her er de på vinterferie sammen i Gausdal i 1979.

Begge kongelige stillede til start i samme pulje og kom derfor fra start side om side, da startskuddet løb. Dog blev det ikke til nogen royal sejr ved lørdagens løb.

De to tronarvinger har gennem tiden opbygget et meget nært forhold til hinanden og rejst sammen ved flere lejligheder - blandt andet var de i 2009 i Grønland for at sætte fokus på klimaforandringerne:

Kronprins Frederik og kronprins Haakon i Grønland.