Nyheder

40 asylansøgere optaget i Rødby Boldklub: - Det en succes

Rødby Boldklub har optaget omkring 40 asylansøgere i deres klub. Klubbens formand kalder det en integrationssucces.

I Rødby Boldklub er antallet af personer til træning mere end forboblet, efter klubben er begyndt at optage asylansøgere.

Aktivitets- og seniorudvalgsformand i Rødby Boldklub, Kim Pålsen, betegner projektet med at integrere asylansøgere på det lokale fodboldhold som en succes.

- Det er en succes. Vi er nu mellem 30-40 personer til træning. Før i tiden var vi kun 15-20 personer, siger han.

Asylansøgerne kommer fra Asylcenter Rødbyhavn. Hver mandag og torsdag træner de i klubben. I begyndelsen var projektet mest for hyggens skyld, men nu er det blevet alvor. Et par af asylansøgerne er allerede rykket op på klubbens førstehold.  

- Asylansøgerne er vældig glade, siger både de og vores egne spillere. Humøret stiger fra gang til gang. De glæder sig til at komme til træning, siger Kim Pålsen. Det er ifølge bestyrelsesmedlemmet tydeligt at se, at flere af fodboldspillerne har spillet fodbold på højt niveau i deres hjemland.

Sådan opstod ideen

Ideen om at optage asylansøgere i Rødby Boldklub fik de to medlemmer i klubbens bestyrelse, aktivitets- og seniorudvalgsformand Kim Pålsen og medlem af Ungdomsudvalget Anders Wede Andersen, sidste år.

- Ved første træning kom en helt fyldt bus med 40 personer. Der tænkte vi hold da kæft, hvad skal vi gøre med alle de mennesker. Alt i alt var de 57 til den første træning, siger Kim Pålsen.

Normalt skal nye fodboldspillerede have et såkaldt spillercertifikat, hvis de vil deltage i kampe. Et spillercertifikat sikrer, at spillerne ikke er medlem af en anden klub.

Men det var så godt som umuligt for Rødby Boldklub at indhente spillercertifikater på de nyankomne asylansøgere, da de fleste kommer fra konfliktramte områder og ikke har noget CPR-nummer. Det problem fandt Rødy Boldklub og DBU Lolland-Falster dog hurtigt en løsning på. Inde på DBU's hjemmeside kunne de nye fodboldspillere indtaste deres asylansøger id-numre istedet for et CPR-nummer og således anmode om et spillercertifikat. 

- Nu er det blevet sådan, at vi blot får asylansøgernes navn, fødselsdagsdato og id-nummer, og så kan de udover træningen også deltage i kampe, siger Kim Pålsen.

Totredjedele af asylansøgerne er fra Syrien. Resten er fra blandt andet Afghanistan og Afrika.

God integration

Ifølge Kim Pålsen er projektet med til at integrere asylansøgerne. Selvom det nogle gange kan knibe med kommunikationen, så kan de fleste engelsk.

- De fleste kan lidt engelsk, så på den måde kan spillerne godt kommunikere med hinanden. Derudover har fodboldsporten også de samme regler i hele verden, siger Kim Pålsen.

Der er dog også en tolk med hver gang til træningen. 

- Han hedder Abdullah, og han er med til at fortælle dem, hvis ikke de lige forstår, når der bliver talt engelsk, siger Kim Pålsen.

Overvejer at udvide konceptet

Asylansøgerne, der spiller i Rødby Boldklub, er alle fra 18 år og op efter. Nogle har deres børn med, som render og leger til træningen. Rødby Boldklub har kun mandlige medlemmer, men Kim Pålsen overvejer at udvide det gode projekt og få naboklubben til at tage samme initiativ for de kvindelige asylansøgere.

- Vi har ikke tænkt på at lave noget for piger – der er ikke kvindefodbold i vores klub, men det er da en god idé, som jeg vil vende med vores naboklub, siger Kim Pålsen.