Khader: Man kan ikke mødes på midten med de typer

De konservatives integrationsordfører Naser Khader kritiserer en gruppe imamer, der ønsker reform af islam, for ikke at være vidtgående nok.

Naser Khader kalder det positivt men ikke nok, at tre imamer nu efterlyser et nyt islamisk manifest. I en kronik i Jyllands Posten tager de tre imamer afstand fra den rådgivning, som TV 2's muldvarp i dokumentaren  "Moskeerne Bag Sløret" modtog i flere danske moskeer.

De tre Imamer vil have en reform af islam og kræver blandt andet et manifest, der beskriver, hvordan islam skal tilpasses dansk virkelighed anno 2016. Waseem Hussain, imam ved Dansk Islamisk Center, er en af forfatterne bag kronikken.

- Vi mener, det er på tide, at vi får lavet de retningslinjer. Vi åbner op for en ærlig dialog med alle muslimer, siger Waseem Hussain til TV 2.

Ikke nok at tale stening i tide og utide

Naser Khader anerkender udspillet, men efterlyser mere.

- Det er positivt, at man nu tager initiativ til at diskutere de her ting indenfor det islamiske miljø. Men jeg synes, ikke det er modigt nok i forhold til de kontroversielle emner. Man skal utvetydigt sige, man går ind for kønsligestilling, man vil gøre op med de voldelige passager i koranen osv. Det her er ikke et skridt i retningen af reformation, det er et skridt i retning af, at vi skal lade være med at tale stening i tide og utide, siger Naser Khader.

Man kan ikke mødes på midten

I den seneste tid har TV 2 sat fokus på en række imamers rådgiving af kvinder i dokumentarserien "Moskeerne bag sløret". 

TV 2 har blandt andet kunnet afsløre, hvordan otte imamer i danske moskeer har rådgivet TV 2's muldvarp "Fatma" til blandt andet ikke at melde en voldelig ægtemand til politiet.

Waseem Hussain fra Dansk Islamisk Center siger, at gruppens nye manifestet handler om, hvordan muslimer i Danmark skal agere her i landet.

- Det handler om at forstå, hvordan vi som muslimer skal kunne agere inden for de danske samfundsnormer, siger Waseem Hussain, der understreger, at dansk lov skal respekteres og overholdes.

Men Naser Khader har ikke den store tiltro til, at det kan lykkes at flytte de mere yderliggående imamer

- Hvis man virkelig vil reformere islam og udfordre stening, barnebrude osv., så kan man ikke mødes på midten med de typer, du kan ikke flytte dem. Det er fint at snakke med dem, men det, der er vigtigt, er også at udfordre dem teologisk. Det ser man mange andre steder i udlandet, hvor man siger til dem - I er galt afmarcheret - og så udfordrer man dem teologisk, siger Naser Khader.

Kritisk integrationsminister

Han bakkes op af Integrationsminister Inger Støjberg, der også mener, det nye manifest har mangler.

- Der bliver ikke taget afstand fra stening og flerkoneri og man bruger ikke tid på at tale ligestilling. I det hele taget er der ikke lagt op til, at dansk værdisæt skal være det gennesyrede i manifestet. Det mangler man. Det, der kan være faren ved det her er, at det kan blive noget overordnet snak, og så praktiserer man stadigvæk de ting, som vi har set i TV 2 udsendelserne i en række af moskeerne, og så nytter det ikke ret meget, siger Inger Støjberg.