Nyheder

Sag uden sidestykke: Chefer fik guldkontrakter i det skjulte

Region Syddanmark har brudt reglerne i forbindelse med ansættelsen af 10 cheflæger og direktører, der blandt andet er ansat med gyldne håndtryk.

Sagen er uden sidestykke i det offentlige, og det er derfor uvist, hvilken myndighed der kan godkende kontrakterne. Det skriver Fyens Stiftstidende og JydskeVestkysten fredag.

Region Syddanmark er endt i en hidtil uset sag om massive fejl i chefers ansættelse på de dyre åremålsansættelser.

I dag betaler regionen markant højere lønninger og har stillet gyldne håndtryk for millioner af kroner i udsigt til de 12 ledende overlæger og direktører, der er ansat på de lukrative åremålskontrakter.

10 ud af 12 chefer har forkert kontrakt

Men i 10 ud af de 12 tilfælde burde cheferne aldrig have været tilbudt en åremålskontrakt på den måde, det er sket.

Region Syddanmark har brudt de regler, der regulerer og stiller krav til regionernes brug af den dyre kontraktform.

I nogle tilfælde ved ikke at have oplyst om muligheden for at blive ansat på de lukrative betingelser i stillingsopslagene. I andre ved slet ikke at have slået stillingerne op.

Regionsdirektør Jane Kraglund erkender, at regionen har brudt reglerne:

- Det er svært at være stolt over det. Vi erkender, at vi skal have rettet op på det her.

Selvom reglerne er klart formuleret i en af de første paragraffer i aftalen om åremålsansættelser, har Jane Kraglund valgt at acceptere sygehusledelsernes forklaring om, at de ikke har været opmærksomme reglerne.

Kontrakter er ulovlige

Det er Regionernes Lønnings- og Takstnævn, der har bedt regionen om at undersøge alle åremålskontrakterne, efter at Fyens Stiftstidende tidligere har skrevet om, hvordan de samme regler var blevet brudt i forbindelse med ansættelsen af den nu tidligere sundhedsdirektør Jens Elkjærs hustru.

Regionen vil have det samme nævn til at godkende kontrakterne, men her har man aldrig før behandlet en lignende sag, så nu ligger sagen hos den statslige myndighed Moderniseringsstyrelsen, der nu skal vurdere, hvem der vil kunne behandle sagen.

Jane Kraglund vil ikke foregribe, at regionen kan stå i en situation, hvor kontrakterne bliver erklæret ugyldige.

- Hvis de ikke kan lovliggøre det, så får vi en anden situation, som vi så må tage stilling til, siger hun.

I Moderniseringsstyrelsen bekræfter man, at man arbejder på at finde ud af, hvem der skal behandle bruddet på reglerne for åremålsansættelser.

"Da der ikke tidligere har været forelagt sager af lignende karakter for nævnet, har Moderniseringsstyrelsen fundet, at der behov for at analysere, om sagen falder indenfor nævnets kompetence", skriver styrelsen i et svar til Fyens Stiftstidende.

Seneste sag i en lang række

Den seneste sag fra Region Syddanmark er blot den seneste i en lang række, som er kommet frem, efter at Carl Holst (V) forlod posten som regionsrådsformand til fordel for en plads i Folketinget. Ud over sagen om Carl Holsts brug af en regional medarbejder i sin private valgkamp, har sagerne handlet om en syg kultur i regionens topledelse, om magtmisbrug og om kammerateri.

Først kom det frem, at to topdirektører havde haft en så betændt konflikt med hinanden, at regionen endte med at bruge 827.000 kroner til en advokat, der kunne mægle i konflikten. Senere kom det frem, at den nuværende sygehusdirektør for Køge og Roskilde Sygehuse, Henrik Villadsen, havde tjent millioner af kroner ved at bijobbe ved siden af sit arbejde som sygehusdirektør. Men selvom den daværende sundhedsdirektør Jens Elkjær blev gjort bekendt med, at Henrik Villadsen havde skruet op for priserne og selv godkendt sine egne regninger, valgte han ikke at gøre noget ved sagen.

Den og en række andre sager endte med at koste Jens Elkjær jobbet, da Socialdemokraterne i Regionsrådet udtrykte mistillid til ham.