Udland

I Rwanda er der pænt og rent - her er hemmeligheden bag

Det lille afrikanske land Rwanda er et af de reneste lande i verden – og omgivet af nogle af de mest rodede og beskidte lande. Hvordan det går til? Det er enkelt: Loven påbyder folk at rydde op udenfor den sidste lørdag hver måned.

I denne uge kunne man i en kenyansk avis læse, at nogle politikere foreslog, at Kenya skulle indføre ”Umuganda”, som de har i Rwanda.  Bag ordet ligger et helt specielt begreb, nemlig at alle borgere mellem 18 og 65 én gang om måneden skal smide, hvad de har i hænderne og gå i gang med at rydde op, bygge op, klargøre og hjælpe til.

Det er samfundstjeneste for alle; det er hvad- kan-jeg-gøre-for-os-alle; det er opbyggeligt, og man er sammen om noget fornuftigt. ”Umuganda” betyder at være sammen om noget fælles. Man kan ikke betale sig ud af det, og det virker. Er du i bil, og klokken er mellem 8 og 11, så standser du, stiger ud og smøger ærmerne op. Høj som lav. Skidtet bliver fjernet, græsset bliver klippet, offentlig ejendom bliver shinet op, og folk med særlige evner tilbyder deres hjælp.

Det virker. Jeg var i Rwanda for et år siden og blev overrasket over, hvor rent og ryddeligt der er. Gaderne var uden huller, belysningen virkede, fortovene var vedligeholdte. Jeg blev især overrasket, fordi jeg har været meget i Kenya, hvor gaderne flyder med affald, fortovene er livsfarlige, der stinker mange steder, og folk er ligeglade. De smider bare affald, hvor de går og står. Men nu er det åbenbart blevet for meget for nogle politikere her i Kenya. De vil have gjort noget ved det.

Egentlig er ”umuganda” en gammel tradition i Rwanda. Efter folkemordet i 1994, hvor mellem 800.000 og 1 million blev slået ihjel, fik landets præsident Paul Kagame ”umuganda” skrevet ind i forfatningen. Det var en af måderne at skabe forsoning på mellem tutsier og hutuer. En slags integration om man vil. Så i dag er der ingen vej udenom. Loven kræver, at du bidrager, hvis du har alderen og helbredet til det. Udlændinge opfordres til at gå med også. Efter endt arbejde sætter man sig ned sammen med sine lokale ledere og diskuterer tingene, så det er også en mulighed for at få fortalt dem om de behov, der måtte være. Det styrker demokratiet.

Måske en ide i Danmark?

Over 80 procent af befolkningen deltager denne ene gang måneden i ”umuganda”. Det drejer sig ikke kun om oprydning. Nogle skoler bliver bygget på denne måde, naturpleje og genskabelse af marker er også en del af det. Siden 2007 regner man med, at ”umuganda” har bidraget med 60 millioner dollars til økonomien i Rwanda.

Ofte hører man folk i Danmark beklage sig over, hvor rodet og beskidt der er i byerne. Især efter en weekend. Pizzabakker, plastikkrus, pis og papir over det hele rent ud sagt. Hermed er ideen givet videre til de folkevalgte. Man kan lovgive sig ud af skidtet. Det kræver bare lidt mod. Måske kan Rådhuspladsen og Strøget i København igen blive til at forcere for møg. Måske kan provinsbyernes gågader igen blive steder, man ikke undgår for enhver pris.

Og hvem ved, måske kan det være med til at bygge bro eller ligefrem være med til at styrke integrationen, hvis vi alle – kristne, muslimer, buddhister, ateister, rockere, rødhårede, cykelhandlere og børsmæglere hver den sidste lørdag i måneden var tvunget til at gøre noget for det fælles bedste i et par timer. Hermed givet videre.