Udland

Astronaut voksede fem centimeter i rummet

Efter 340 dage i rummet er den amerikanske astronaut Scott Kelly blevet højere. Tilbage på jorden vil han dog efter kort tid skrumpe ind igen.

Da astronauten Scott Kelly for næsten et år siden begav sig ud i rummet, var han lige så høj som sin enæggede tvillingebror. Men ifølge CNN var Scott Kelly cirka fem centimeter højere, da han landede på jorden i Kasakhstan onsdag.

52-årige Scott Kellys vokseværk er dog kun midlertidigt. 

- Astronauter vokser i rummet, fordi rygsøjlen forlænges. Men efter kort tid på jorden vender de tilbage til deres oprindelige højde, fortæller Jeff Williams fra NASA til CNN.

Natten til torsdag dansk tid blev Scott Kelly genforenet med sin familie i Houston. Her var det dog ikke til at se på billederne, om Scott Kelly stadig kunne bryste sig af at være højere end sin tvillingebror.

Tvillingebroderen Mark Kelly, som selv er tidligere astronaut, har også været en del af rumprojektet. NASA har lavet et tvillingestudie, hvor de undersøger, hvordan de enæggede tvillinger klarer sig i forhold til hinanden efter et år i to forskellige miljøer. 

Under sit ophold på rumstationen ISS fik Scott Kelly også selskab af danske Andreas Mogensen. Dengang interviewede TV 2 Lonnie Grove Petersen, der er læge ved Københavns Universitets Biomedicinsk Institut, hvor hun forsker i vægtløshedens effekt på kroppen.

Her fortalte lægen om baggrunden for at rygsøjlen forlænges i rummet.

 - Når du går rundt på Jorden, trækkes du ned af tyngdekraften, og det trykker rygsøjlen sammen, men det sker ikke i rummet. Når vi sover, bliver vi to til fire centimeter højere, og det er noget af det samme, der sker i rummet, men i ekstrem grad, udtalte Lonnie Grove Petersen.

Scott Kelly har altså haft lang tid til at vokse i rummet. Hans 340-dage lange tur er rekord for en amerikaner. Turen til den internationale rumstation ISS har handlet om at kortlægge, hvordan menneskekroppen håndterer lang tids vægtløshed. Projektet har været en forberedelse til bemandede missioner til Mars.