Efter moske-afsløringer: Forslag om dansk imamuddannelse

SF foreslĂĄr nu, at der oprettes en dansk imamuddannelse. Det skal forhindre ekstreme imamer i moskeerne.

Står det til SF skal det være muligt at uddanne sig til imam på et dansk universitet. Ifølge partiets uddannelses- og forskningsordfører Jacob Mark er SF på vej med et beslutningsforslag, der lægger op til oprettelsen af en dansk imamuddannelse.

- Vi vil oprette en dansk imamuddannelse, som selvfølgelig handler om islamisk teologi, men uddannelsen skal bygge på et dansk samfundssyn, siger Jacob Mark.

Partiet har tidligere luftet forslaget, men ifølge Jacob Mark er det igen aktuelt. Årsagen er dokumentaren "Moskeerne bag sløret", som TV 2 viste tirsdag aften.

Baggrund for programserien 'Moskeerne bag sløret'

TV 2 sætter med programserien ’Moskeerne bag sløret’ fokus på, om en række udvalgte moskeer modvirker eller medvirker til integration.

Læs om hvordan TV 2 har arbejdet med programmerne og en række af de overvejelser, TV 2 har gjort sig i den forbindelse.

Stop Google-imamer

I dokumentaren bliver det med skjult kamera vist, hvordan en gæsteimam i Grimhøjmoskeen i Aarhus fortæller, at kvinder ikke må tage arbejde, hvis der også arbejder mænd på det pågældende sted.

- Vi siger, at det ikke er tilladt. Det er ikke tilladt er to grunde: Det er ikke tilladt for en kvinde, der tror på Allah, at være alene sammen med en mand, undtagen når hun er sammen med en værge. På den anden side, generelt set, er det ikke tilladt med sammenblanding af kønnene, lyder det fra imamen i et svar til tilhørerne.

De udtalelser fik tirsdag SF's tidligere folketingsmedlem Özlem Cekic på banen med en opfordring til at oprette en imamuddannelse, så de selvlærte imamer ikke får plads i moskeerne.

- Vi skal have stoppet tilførslen af de her Google-imamer, altså folk, der ikke er uddannet, men sidder derhjemme og ”googler”, og bagefter sidder de så og prædiker alt det had, de har lyst til, fordi de har givet sig selv den titel, at de er imam, siger Özlem Cekic.

Mørkemænd fylder for meget

Ifølge Jacob Mark får Grimhøjmoskeen lov til at fylde alt for meget, og derfor vil partiet samarbejde med andre muslimske organisationer.

- Vi vil samarbejde med progressive muslimske organisationer og imamer, for lige nu er det mørkemændene fra Grimhøjmoskeen, som fylder hele billedet, og sådan skal det ikke være, siger Jacob Mark, der medgiver, at det stadig vil være op til moskeerne, hvilke imamer de inviterer.

Det har dog tidligere været småt med politiske opbakning til en dansk imamuddannelse. Sidste år sagde Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Enhedslisten nej til idéen, blandt andet ville Enhedslisten ifølge Berlingske ikke være med til at "finansiere uddannelse af religiøse forkyndere".

Alligevel øjner Jacob Mark mere politisk medvind denne gang, for der er behov for at gøre en indsats.

- Jeg er sikker på, at der nok skal være et universitet, som vil være interesseret i at oprette sådan en uddannelse. Og så må vi fra politisk side sige, at det er så vigtigt, så vi sætter en pulje penge af specifikt til den her uddannelse, siger Jacob Mark.

Fik du ikke set første afsnit af "Moskeerne bag sløret" så klik ind på TV 2 PLAY og se med.