Nyheder

Transkønnede føler sig ydmyget af læger

Mistro og spørgsmål til skizofreni og personlighedsforstyrrelser er hverdagskost for transkønnede, der behandles på Sexologisk Klinik i København.

Sådan lyder anklagerne fra Amnesty International, som i dag udgiver en rapport, hvori 21 transkønnede beretter om deres møde med sundhedssystemet. Det skriver metroxpress.

- Det har været chokerende at lytte til, hvad de transkønnede fortæller. Nogle af spørgsmålene, som stilles på Sexologisk Klinik, er så grænseoverskridende, at det er en krænkelse af privatlivet. Men de transkønnede føler, de er nødt til at svare alligevel, fordi de er bange for, at det ellers stiller deres sag dårligere, udtaler Helle Jacobsen, der er kampagneleder i Amnesty.

Ifølge Helle Jacobsen skyldes problemerne blandt andet, at transkønnethed kategoriseres som en psykisk lidelse, og Amnesty opfordrer derfor til, at transkønnethed fjernes fra listen over psykiske lidelser.

Men det kan ikke bare lade sig gøre, så længe transkønnede har et ønske om behandling, forklarer afdelingschef i Sundhedsdatastyrelsen Karen Marie Lyng, som oplyser, at alle behandlinger i sundhedsvæsenet kræver en diagnose.

Klinik vil undersøge sagen

Vicedirektør ved Sexologisk Klinik, Rigshospitalet, Peter Treufeldt beklager kritikken af udredningsforløbene, som han vil undersøge. Men siger også, at spørgsmål til seksualitet og mental sundhed er nødvendige:

- Undersøgelserne kan ende med, at raske kønsorganer skal opereres væk. Derfor er det selvfølgelig også relevant at vide noget om seksuallivet. Vi skal også være sikre på, at ønsket om at skifte køn ikke skyldes psykisk sygdom, for operationerne kan ikke gøres om.

Karen Sjørup, lektor ved Roskilde Universitet, siger:

- Det er på tide, at det danske samfund anerkender, at de ikke er psykisk syge, og det ville bestemt klæde Danmark at gå foran i denne sag, for at WHO ikke har godkendt en fjernelse, er ingen undskyldning.